Interviurile SCORE: Prin sport, am învățat și am înțeles ce înseamnă echitate

Seria interviurilor cu copiii care au participat în cadrul proiectului SCORE – Sportul în Comunitate: Onoare, Respect, Educație cuprinde mai multe discuții din care am încercat să aflăm impactul pe care l-a avut acest proiect asupra beneficiarilor. Mai multe detalii despre proiectul SCORE găsiți AICI în secțiunea special dedicată de pe site-ul nostru

 

Interviu 1/D., 14 ani

25/10/2021

Ce înseamnă pentru tine proiectul ”SCORE”?

Pentru mine, proiectul SCORE a reprezentat o experiență foarte plăcută care ne-a oferit o nouă variantă de petrecere a timpului liber, acum că avem panou și mingi de baschet.

 

Ce ai învățat în lunile de implementare ale programului sportiv?

 

Am învățat nu doar baschet, ci să și joc în echipă, și să îi accept la joacă și pe cei mai mici decât mine. Acum ne e ușor să ne organizăm să facem sport împreună în curtea centrului.

Am învățat să dăruiesc, să fiu mai bun, și să apreciez experiențele trăite. Am învățat în câte moduri poți demonstra respect față de cineva, și asta încerc să fac zi de zi: să le respect pe doamnele supraveghetoare, și să-mi respect colegii.

 

Cum ai trăit experiența turneului ”În Stare de Bine”?

Mi-a plăcut foarte mult. Mi-a oferit oportunitatea de a cunoaște și de a juca contra unor copii de vârsta mea, și mi-am dat seama că îmi lipsea o astfel de interacțiune. Când mă gândesc la turneul de 3×3, mă gândesc la echipă, bucurii și educație.

Consideri importantă implementarea proiectului SCORE în centrul tău?

Da, în primul rând pentru că a fost o activitate relaxantă; m-a bucurat că a venit cineva să mă învețe un sport nou, și cum să fac mișcare zi de zi. Mi-au plăcut mult și discuțiile purtate – cred că mă vor ajuta în viața, o fac deja, de fapt.

Sunt necesare astfel de proiecte?

Cu siguranță! Am avut foarte multe de învățat, și simt că noi, copii din centru, suntem mai uniți acum, mai toleranți, și știm să lucrăm mai bine împreună.

 

 

 

 

Interviu 2/A., 17 ani

26/11/2021

 

De ce îți aduce aminte proiectul SCORE? Ce stări și emoții îți trezește?

Proiectul SCORE îmi aduce aminte de experiențe superbe, de jocul de baschet, și de munca în echipă. Este un proiect super tare, care mi-a făcut viața mai frumoasă.

Cum ți s-au părut discuțiile din cadrul proiectului?

Discuțiile mi s-au părut foarte utile, mai ales că au fost pe subiecte diverse. Mi-a plăcut și că ați fost foarte deschiși cu noi, și ne-ați explicat orice am zis că nu știm, fără a ne face să ne simțim prost. Totodată, mi-a plăcut că am fost implicați în diverse activități și jocuri construite în jurul subiectelor de discuție – aa fost mult mai ușor de înțeles așa.

Ce reprezintă pentru tine turneul de baschet 3×3 ”În Stare de Bine”?

Turneul de baschet 3×3 ”În Stare de Bine” reprezintă un moment frumos și important al vieții mele. Încurajările venite din partea colegilor, dar și a unor necunoscuți, m-au făcut să mă simt apreciată, cu toate că nu excelam la baschet. Am învățat că se poate și așa, se poate să te bucuri și de micile realizări.

 

 

Interviu 3/R., 7 ani

27/11/2021

De ce îți aduci aminte când te gândești la proiectul SCORE?

De joacă, baschet și povești.

Cum ți s-au părut discuțiile din cadrul proiectului?

Mi-a plăcut că am povestit și că ați vrut să ne învățați lucruri. Cred că mi-am dezvoltat abilitățile personale.

Reușești să pui în practică tot ce am discutat: să fii corectă, respectuoasă, să îți incluzi colegii în activități?

Da, sunt mai atentă cu cei din jur. Acum le ascult pe doamne, am învățat să dăruiesc, să împart lucrurile cu colegii, să mă joc cu toată lumea, chiar dacă nu tot timpul îmi place de ei.

Ce a adus bun proiectul SCORE în viața ta?

Cred că am progresat mult în timpul desfășurării proiectului SCORE, mai ales la baschet. La început îmi era frică și fugeam de minge, acum nu plâng nici dacă mă lovește în nas.

Cum ai trăit experiența turneului inter-centre ”În Stare de Bine”?

Am întâlnit prieteni vechi cu care îmi place foarte mult să mă joc. M-am bucurat mult de asta.

Cum am putea îmbunătăți proiectul SCORE?

Ați putea organiza mai multe jocuri și concursuri, mai multe turnee cu alte centre, și în alte locuri.

Crezi că este importantă desfășurarea unor astfel de proiecte în centrele de plasament?

Da, ne ajută să ne dezvoltăm. Mi-ar plăcea să mă joc zilnic cu mai mulți copii.

 

 

Interviu 4/V., 13 ani

28/11/2021

De ce îți aduce aminte baschetul? Ce stări și emoții îți trezește?

Baschetul îmi aduce aminte de distracție, și îmi dă o stare de bine – sunt conștientă că e ceva benefic pentru noi.

Cum ți s-au părut discuțiile din cadrul proiectului SCORE?

Foarte utile. Mi-a plăcut că și atunci când nu am înțeles ceva, am putut să vă întreb lucruri cu ușurință și fără rușine, și mi-ați explicat în diferite moduri până am înțeles. Discuțiile mă ajută să mă comport mai bine cu mine și cu cei din jur.

Cum ai trăit experiența turneului inter-centre?

M-a bucurat foarte mult turneul ”În Stare de Bine”, pentru că am ieșit din centru, și am cunoscut oameni noi cu care pot să relaționez, care știu cum arată măcar o parte din viața mea.

Descrie proiectul SCORE în 3 cuvinte.

Prietenie, fericire, baschet.

 

 

Interviu 5/A., 8 ani

29/11/2021

Ce stări și emoții îți transmite baschetul?

Bucurie și stare de bine.

Cu ce ai rămas în urma participării la proiectul SCORE?

Am învățat să dăruiesc, să fiu mai bună, să fiu respectuoasă cu cei din jur. Am rămas cu discuțiile pe care le-am purtat și toate poveștile – cred că mi-au fost de folos.

Cum a fost pentru tine turneul inter-centre ”În Stare de Bine”?

A fost foarte distractiv. Ne-am jucat baschet, am cunoscut oameni noi, am ascultat muzică.

Țin minte că îți doreai foarte mult să câștigi. Cum te-ai simțit când nu ai obținut medalie?

Puțin m-am supărat, dar ne-ați învățat să pierdem cu mândrie, și mi-a trecut repede. Am înțeles că pot să mă antrenez cu fetele, aici în curte, și să devin mai bună.

Mai facem un turneu cu alți copii? Mă pregătesc, și data viitoare iau eu medalia.

­

 

 

Interviu 6/A., 20 ani

15/11/2021

De ce îți aduce aminte baschetul? Ce stări și emoții îți trezește?

Baschetul îmi aduce aminte de prima mea participare la astfel de turnee, și îmi trezește spiritul de luptă și dorința de a câștiga.

Cum ți s-au părut discuțiile din cadrul proiectului SCORE?

SCORE, cu totul, este un proiect foarte bun. Ne-am relaxat jucând baschet, dar am purtat și discuții pe subiecte importante, discuții în urma cărora am învățat să îi accept pe cei din jur, în ciuda diferențelor, dar mai ales, că pot să obțin ceea ce îmi doresc și comunicând cu onestitate.

Ai reușit să integrezi valorile olimpice în comportamentul tău de zi cu zi?

Da, de cele mai multe ori reușesc. Când nu, mă gândesc la comportamentul meu, și analizez ce aș fi putut face mai bine și mai corect față de mine și față de cei din jur.

Cum ai trăit experiența turneului inter-centre ”În Stare de Bine”?

A fost minunat, cu multe emoții. Mi-a plăcut să concurez contra altor copii de vârste apropiate mie.

Descrie proiectul SCORE în 3 cuvinte.

Sănătate, valori și dezvoltare personală.

Cum am putea îmbunătăți proiectul?

A fost un proiect foarte bun, dar cred că ar fi și mai bun dacă ați organiza mai multe turnee și meciuri de antrenament inter-centre, pentru ca tinerii să se implice și să își dea interesul într-o mai mare măsură.

Este necesară implementarea unor astfel de proiecte în centrele de plasament?

Cu siguranță. Cu ajutorul lor, ne dezvoltăm valorile morale.

 

 

Interviu 7/I., 15 ani

16/11/2021

Ce stări și emoții îți trezește baschetul?

Baschetul îmi aduce aminte de mama și bunicul, pentru că ei mereu și-au dorit ca eu să fac baschet. Din acest motiv, baschetul are puterea de a mă liniști.

Cum ți s-au părut discuțiile din cadrul proiectului, cele despre incluziune, respect, echitate?

Mi s-au părut foarte utile și consider că mă vor ajuta pe viitor. Mai mult, m-au ajutat în a învăța despre răbdare, dar și să fiu mai calmă.

Cum ai trăit experiența turneului inter-centre ”În Stare de Bine”?

La început, din cauza faptului că am pierdut primul meci, mi-am dorit să închei această experiență cât mai repede și să plec acasă, dar, pe parcurs, am socializat cu oamenii noi întâlniți acolo, și m-am relaxat – am înțeles și că nu pot să las o înfrângere să-mi afecteze modul în care privesc lucrurile. Acum, îmi doresc să se mai repete, întrucât cred că voi performa mai bine, știind deja la ce să mă aștept.

Ce am putea face să îmbunătățim proiectul?

Ar trebui să dureze mai mult, timp în care să facem mai multe concursuri.

Ți se pare importantă implementarea unor astfel de proiecte în centrele de plasament?

Desigur, consider că pot contribui la dezvoltarea copiilor, atât pe plan fizic, cât și emoțional. Sportul, în general, te ajută să te dezvolți mental, și să-ți dezvolți încrederea în sine, eu asta simt.

Ce ai putea să îi înveți pe oamenii din exterior despre centrul de plasament?

Colegii mei nu știu că sunt un copil dintr-un centru de plasament, și nici nu aș vrea să afle, căci s-ar întoarce toți împotriva mea – asta cred că e și opinia generală despre copii din centre, din cauza faptului că ei cred că nu avem condiții, nu învățăm, nu facem nimic cu timpul nostru. Aș vrea să le spun, totuși, că viața în centru m-a ajutat să obțin o educație, dar și să mă dezvolt pe plan emoțional și psihologic. Mi-aș dori să vină să ne viziteze, măcar o zi, să vadă cum decurg lucrurile, cu siguranță și-ar schimba părerea.

Cât de mult te pregătește acest centru (Sf. Marcellin) pentru împlinirea vârstei de 18 ani, moment în care vei părăsi sistemul?

Odată cu împlinirea vârstei de 16 ani, intrăm într-un program complex de pregătire, coordonat de psihologii și educatorii din centru. Ei ne pregătesc psihic pentru viața în exterior, căci aici suntem obișnuiți să ne avem unul pe altul, iar afară vom fi singuri. Totodată, ne pregătesc și emoțional, dându-ne exemple de multele moduri urâte în care oamenii se pot comporta cu un tânăr care și-a petrecut viața într-un centru de plasament. Ne învață să economisim, ne spun despre costurile pe care le vom avea, despre procedurile pe care trebuie să le urmăm pentru a ne obține actele.

 

 

 

Interviu 8/A., 14 ani

18/11/2021

Ce ai simțit când ți-au zis cei din centru că va veni cineva să facă baschet cu voi?

Am simțit că pot să fac și un alt sport în afară de fotbal, și mi-a sunat tare bine ideea. În plus, m-am gândit că e șansă să arăt că sunt ambițioasă și perseverentă și dacă sunt plinuță și obosesc repede, pot să fac un sport.

Cum ți s-a părut proiectul SCORE?

A fost peste așteptările mele, pentru că eu mă așteptam să facem baschet și atât. Nu mă așteptam să veniți să ne învățați chestii, să ne întrebați ce simțim noi, cum vedem noi lucrurile, să țineți cont de părerea noastră, sau să fiți niște oameni care să ajute copiii.

Discuțiile din cadrul proiectului ne ajută, cel puțin pe noi, cei mai mari, să ne dezvoltăm, să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, să fim atenți la nevoile noastre și, totodată, și la ale celorlalți, să nu fim egoiști. M-au învățat să demonstrez fair-play chiar și atunci când câștig, și să îi laud și pe cei care pierd.

Poți să-l descrii în 3 cuvinte?

Dezvoltare, implicare și încredere.

Ce impact are implementarea unui astfel de proiect în centrele de plasament?

În primul rând, consider că un astfel de proiect poate avea un impact foarte mare, dar nu numai asupra noastră, a copiilor din centre, ci asupra oricărui copil. Un astfel de proiect te ajută în dezvoltare, atât în cea fizică, cât și în cea mentală, și îți crește încrederea de sine. Este nevoie de astfel de proiecte.

Cum este viața ta într-un centru de plasament?

Complicată, la început. Având și un trecut zbuciumat, mi-a fost mai greu să mă deschid față de cei din jur, dar, în cele din urmă, am învățat că pot să am încredere în educatori, am reușit să-mi fac și prieteni, ceea ce mi-a dat încredere și în mine însumi. Sistemul de suport de care beneficiez face toată diferența.

O ai și pe sora ta aici cu tine.

Da, și mă bucur mult că nu sunt singură, însă în acceași măsură, îmi e destul de greu să am grijă și de mine, și de ea. Eu încerc să îi fiu alături, și să o sprijin, chiar dacă uneori ajung să-mi pun propriile nevoi pe locul doi.

 

 

Interviu 9/A., 13 ani

19/11/2021

De cât timp ești în centru?

De aproape 2 ani.

Cum poți descrie acești 2 ani petrecuți aici?

Plictisitori, triști, îmi doresc să plec acasă.

Cum ar putea fi îmbunătățiți restul anilor pe care îi ai de petrecut aici?

Cred că m-ar ajuta un program mai încărcat, mai multe activități, mai multe ieșiri din centru. Ceva care să mă țină ocupată.

Din perspectiva asta ți-a fost de folos proiectul SCORE?

Da, nu m-am plictisit așa mult de când veniți la noi. Am avut o nouă modalitate de petrecere a timpului liber.

Ai observat progresul tău în cadrul proiectului? La început erai foarte reticentă, era forțată prezența ta, iar apoi, la turneul inter-centre ai fost una dintre cele mai bune jucătoare.

La început cred că aveam o perioadă în care doar nu aveam chef de activități. Altfel, îmi place baschetul, îmi plăcea să vin la antrenamente, doar că nu aveam chef să dau mai mult decât minimul.

De ce îți aduce aminte baschetul?

De tata. Tata ne-a spus că se joacă baschet de mic. Și acum, ne jucăm mereu când vine aici.

Ai mai participat la competiții sportive până acum?

Nu, niciodată. Am mai crezut că voi participa cu handbalul, cu înotul, dar s-au anulat.

Deci practic, turneul ”În Stare de Bine” a fost prima ta competiție sportivă. Cum ți s-a părut această experiență?

A fost mișto experiența turneului, pentru că ne-am extins rețeaua de cunoștințe, am devenit și noi mai cunoscuți. Eu consider că m-am dezvoltat emoțional, pentru că n-am mai trăit așa ceva, și am avut emoții mari când a trebuit să fiu în centrul atenției. Încurajările venite de pe margine au ajutat mult – mi-au dat încredere în mine.

Poți să descrii proiectul SCORE în 3 cuvinte?

Echitate, încurajare, familie.

Dacă tot ai adus vorba de echitate, cum ți s-au părut discuțiile pe care le-am purtat în cadrul proiectului?

Au fost folositoare, eu cred că o să ne ajute în viață. Nu știam ce înseamnă echitate sau incluziune de exemplu, dar prin jocuri, fișe de activitate și povești, am înțeles.

Cum ar putea fi proiectul îmbunătățit?

Prin mai multe ieșiri, mai multe competiții, ar trebui să fie de mai lungă durată. Cred că ne-am dezvolta mai bine dacă am merge și în alte locuri, cu alți oameni, nu doar noi între noi, căci așa, împreună, suntem în fiecare zi.

Din ce vezi că se întâmplă în centru în ceea ce-i privește pe cei care au împlinit deja vârsta de 16 ani, ți se pare că vei fi pregătită să părăsești centrul?

Nu, eu nici nu știu ce o să fac, ce vreau să devin. Ziceam la început că vreau să fiu actriță, uneori mă consider bună, alteori nu, nu sunt sigură pe mine. Mi se pare ciudat, dacă nu e opțiunea bună pentru mine? Mi-e frică de viitor. Tot ce sper, e să ajung acasă cât mai repede.

În situația în care nu ai ajunge acasă, ce te-ar liniști?

Nimic, dacă nu ajung acasă, nu mă liniștește nimic.

 

 

Interviu 10/I., 11 ani

20/11/2021

Ce ne poți spune despre tine?

Am 12 ani, îmi place să joc fotbal, dar, totodată, îmi place să joc și baschet, și sunt de 6 ani în acest centru de plasament.

Cum ți pare perioada petrecută în centru cu restul vieții tale?

Aici beneficiez de condiții vitale, este mult mai igienic, și pot să socializez. Este foarte frumoasă viața mea acum, și sunt mulțumit cu ea.

A adus plus valoare proiectul SCORE vieții tale?

Da. Mi-a arătat că pot să fac și altceva pe termen lung, în afară de fotbal. Acum aștept cu nerăbdare reluarea turneelor.

Cum a fost pentru tine turneul inter-centre ”În Stare de Bine”?

A fost foarte bine, pentru că am câștigat locul I la categoria U14 ani. Mi-a plăcut că ne-am încurajat între noi, chiar dacă nu le cunoșteam. Am făcut cunoștință cu oameni importanți ai lumii baschetului 3×3 românesc și internațional, ceea ce a fost o supriză plăcută.

Ați făcut o încălzire demonstrativă condusă de stafful tehnic al lotului olimpic de baschet 3×3 al României, și împreună cu naționala masculină U23.

Da, a fost mișto. Ne-au pus pe fiecare să aruncăm la coș.

Pot să-ți zic ceva? M-am jucat baschet cu Dani Mâinea, și pentru că e atât de înalt, i-am dat craci. Apoi, știi ce a făcut? A luat mingea, și a sărit atât de tare, încât a băgat mâna în coș cu tot cu minge.

Am purtat multe discuții de-alungul proiectului, și ai fost foarte implicat. Tu doar știi despre lucrurile astea, sau le și practici?

Am discutat despre echitate, incluziune, și foarte mult despre fair-play. Îmi place să cred că le practic zi de zi pe toate. Am aflat și lucruri noi, de exemplu despre Jocurile Paralimpice – a fost o discuție foarte utilă, care mi-a dat o altă perspectivă asupra vieții. A fost super tare, că nu am avut doar antrenamente, ci am putut și să medităm asupra jocului, și să învățăm mai multe lucruri.

Cum ai descrie proiectul SCORE în 3 cuvinte, și cum l-am putea îmbunătăți?

Incluziune, echitate și fair-play. Singurul lucru care mi-aș dori să se întâmple e să continuăm să mai facem baschet, să mai mergem la turnee, să ne mai întâlnim.

Ți se par necesare astfel de proiecte pentru centrele de plasament?

Nu neapărat necesare, dar benefice. Ne prinde bine să ne desprindem de rutina zilnică, să mai mergem pe undeva, să ne antrenăm, chiar dacă e o activitate repetitivă. Te ajută să te desprinzi de centru.

 

 

 

Interviu 11/E., 9 ani

22/11/2021

De ce îți aduce aminte baschetul?

De bucurie și joacă.

Când ai început să joci baschet?

Acum 4 ani, când a mai venit cineva cu un proiect și ne-a învățat câte ceva.

Am observat rapid că ești mai priceput decât colegii tăi. Cum te comporți când joci baschet cu ei?

Le explic, le arăt cum se face, îi învăț multe, iar dacă pierd, le spun să nu se supere și să mai încerce.

Dar când pierzi tu?

Nu prea îmi pasă, pentru că e doar un joc. Pot să mă pregătesc, să fiu mai bun, și poate data viitoare câștig. Numai că nu prea am timp, că am și școală și teme.

Îți place la școală?

Îmi place să învăț, am numai FB în carnet, dar uneori mi se pare că primim prea multe teme.

Altfel, nu-mi place deloc. Am cea mai rea doamnă. Copiii îmi rup caietele, îmi fură lucrurile, și doamna dă vina pe mine, iar educatorii mă pedepsesc.

De ce crezi că se comportă așa cu tine?

Pentru că știu că sunt din centru, mi-au și zis.

De cât timp ești în centru?

De mult. Cred că am venit în 2016, frații mei erau deja aici, eu cu sora mea am venit ultimii.

Cum e pentru tine viața aici?

Când eram copil, era neplăcută. Acum ar fi mai bine, dacă nu aș avea mai multe teme. Nu pot să fac foarte multe chestii, dar pot să merg la magazin și în parc.

Am înțeles că aveți terapeuți. Mergi să te vezi cu ei?

Da, merg. Le vorbesc despre ce vreau eu, iar ei mă învață să vorbesc și despre ce simt.

 

 

 

Interviu 12/C. , 9 ani

23/11/2021

Cum ți s-a părut proiectul SCORE?

Îmi pare tare rău că nu am ajuns la turneul inter-centre, dar altfel, mi-a plăcut foarte mult proiectul. Până acum ne-am tot jucat diverse jocuri la coșul de baschet, dar nu știam și nici nu urmam reguli.

Cum au impactat regulile jocul vostru?

Regulile au adus multă ordine în jocul nostru. Noi suntem mai agresivi, dacă nu erau reguli, mulți dintre noi ar fi ajuns la spital.

Ce stări și emoții îți trezește jocul de baschet?

În primul rând, îmi aduce aminte de momentul în care am luat o minge în față, dar îmi amintește și de bucuria cu care ne-am jucat baschet. E tare să joci baschet!

Cum ți s-au părut discuțiile pe care le-am purtat de-alungul timpului?

Cred că a fost ok și pentru noi și pentru voi că ați făcut asta, altfel nu știați nimic despre noi. Prin discuții ne-ați învățat și despre baschet, despre respect, despre cum să fim mai buni unii cu alții. Mai mult, dacă nu ați fi venit să ne arătați că se poate mai bine, și să ne obișnuiți cu niște reguli, cred că am fi continuat cu comportamentul ăsta, care nu era chiar bun.

Chiar am văzut că sunteți mai agresivi, am observat de la prima întâlnire, și v-am rugat ca în timpul petrecut înainte să fiți politicoși.

Unii sunt competitivi, dar devin și agresivi, pentru că vor să obțină ei toată faima. Noi, cei mici, suntem și noi competitivi, dar nu suntem și răutăcioși unii cu alții – noi ne enervăm, și mergem să ne liniștim.

Cum ți s-a părut experiența turneelor din centre?

Pentru mine nu a fost o experiență prea bună, pentru că, de obicei, nu vreau să fiu în centrul atenției, pentru că apoi toată lumea te aplaudă, iar eu nu sunt obișnuită cu aplauze și aprecieri, ci mai mult cu cine ești tu, ce faci tu…

Consideri că e importantă implementarea unor astfel de proiecte în centrele de plasament?

Cred că da. De exemplu, dacă nu veneați voi, noi nu ne jucam baschet așa cum ne jucăm acum, nu știam regulile, nu nimic.

De cât timp ești în centru, și cum este perioada petrecută aici ?

De 4 ani. Nu pot să zic că a fost foarte rău, pentru că sunt în contact cu mama. Îmi lipsește tata, căci nu am mai vorbit cu el demult, dar altfel, chiar nu a fost rău. Sper că va reuși mama să ne ia acasă.

Cum e centrul pentru tine?

Aici e ca acasă, m-am obișnuit. Parcă aș avea numai frați. O să îmi fie greu să mă despart de centrul ăsta. Avem oameni cu care să vorbim, care să ne sfătuiască, iar eu apreciez asta.

 

 

Interviu 13/D., 15 ani

26/11/2021

Din iulie și până în septembrie ne-am întâlnit săptămânal pentru a juca baschet și a purta discuții despre valorile olimpice. Cum ți s-a părut?

Mi s-a părut foarte ok. Mie îmi place foarte mult baschetul. Tata mi-a transmis această pasiune. Când era mic, el juca baschet indiferent de vreme și de anotimp. Acum mai vine aici, din când în când, și jucăm împreună.

Ce stări și emoții îți trezește baschetul?

Mie îmi place să fac mișcare, și baschetul chiar te ajută să fii fit și să te relaxezi.

Am vorbit mult despre respect, incluziune și echitate. Cum ți s-au părut discuțiile?

Foarte utile, și sper să mai vorbim despre astfel de subiecte.

Integrezi în comportamentul tău aceste trei valori olimpice?

Da, sunt respectuos, sunt corect, îi implic pe ceilalți în activitățile mele.

Cât de important e pentru tine să câștigi?

Sincer, nu-mi pasă dacă pierd sau câștig, eu tot mă joc.

Mergi la școală?

Da, merg, și e super ok, numai că nu putem să jucăm baschet, pentru că avem panou doar în sală, și afară avem voie doar cu mingea de fotbal.

Cum ți s-a părut experiența turneului inter-centre?

Mi-a plăcut foarte mult, și chiar îmi doresc să mai particip și la alte turnee.

Ai cunoscut și alți oameni cu care poți să relaționezi.

Da, a fost emoționant și nou, dar mi-a dat o stare de fericire.

Cât de benefice sunt astfel de proiecte pentru activitatea centrelor de plasament?

Eu le consider foarte bune, sunt foarte ok, îmi plac, dar activitățile ce țin de astfel de proiecte îmi taie din timpul liber, iar participarea este obligatorie, fie că îți place, fie că nu.

De cât timp ești în centru?

De vreo 2 ani și ceva, 2 ani. Am intrat împreună cu sora mea.

Ați sosit aici când erați totuși mari. Cum a fost pentru tine tranziția de acasă la centru?

Mă simt nașpa, singur, mă simt fără părinți. Deși vorbim cu ei aproape în fiecare zi, și mergem acasă în fiecare sfârșit de săptămână, nu-mi place deloc aici.

Cum e viața din centru comparativ cu cea de acasă?

Sunt cam la egalitate. Centrul mi-a oferit educație, mai mult decât mediul casei. Îmi lipsește însă familia, și îmi lipsesc prietenii.

Prietenii tăi cum au reacționat la intrarea ta în centru?

Prietenilor mei li s-a părut nașpa. Nu toți știu despre problemele de acasă, dar și-au dat seama că există, și de aia sunt în centru.

Cu unii reușesc să mă mai văd în weekend, cu alții nu mai țin legătura, pentru că m-au judecat că am ajuns la centru, au râs de problemele noastre de familie.

 

 

 

Interviu 14/E., 10 ani

27/11/2021

Ai făcut parte din proiectul SCORE. Cum ți s-a părut?

Mi s-a părut ciudat pentru că am pierdut.

Lăsând la o parte competiția, când ai aflat că va veni cineva să te învețe baschet, cum te-ai simțit, la ce te-ai așteptat?

Mă așteptam să mergem la turneu.

Ce părere ai despre materialele de care ați beneficiat în cadrul proiectului?

Mi se par niște materiale foarte faine, pe care le folosesc și azi.

Te-ai mai jucat baschet de la ultimul antrenament?

Da, sigur, împreună cu fratele meu.

Cum te face baschetul să te simți?

Fericită. Îmi aduce aminte de fratele meu.

Pe lângă jocul de baschet, noi am mai purtat niște discuții?

Da, despre echitate și incluziune, mi s-au părut foarte utile.

Cum a fost experiența turneului pentru tine?

M-am descurcat, dar nu prea, și m-am bucurat să fiu acolo. Mi-a plăcut că am primit rucsac, că am ascultat muzică, că ne-am jucat. A fost prima competiție sportivă la care am participat.

 

 

 

Interviu 15/E., 14 ani

28/11/2021

Pe timpul verii, ai făcut parte din proiectul SCORE. De ce îți aduce aminte acest lucru?

De soare, baschet, și distracție.

Mi-a plăcut că a fost o oportunitate de ieșit din centru în fiecare săptămână, o șansă să ne jucăm cu toții împreună, să ne cunoaștem mai bine, să ne relaxăm.

Cum ți s-au părut activitățile sportive?

Mi-au plăcut foarte mult. Mi s-a părut că ați explicat totul suficient de bine cât să învățăm cu toții foarte repede.

Dar discuțiile purtate în cadrul proiectului?

Foarte folositoare. Am discutat despre unele lucruri noi pentru mine. Poate nu am fost foarte activă în discuții, dar am ascultat totul și am încercat să fiu atentă la comportamentul meu de zi cu zi, la cum mă comport cu mine însumi, dar și cu cei din jur.

Ce poți să îmi spui despre proiectul SCORE, la modul general?

A fost prea scurt. Mi-aș dori să continuăm. Eventual să facem mai multe turnee, să ne jucăm mai multe jocuri.

Sunt benefice astfel de proiecte copiilor din centrele de plasament?

Desigur, fără astfel de proiecte probabil că am sta doar în casă. Cu astfel de proiecte, învățăm diverse, aflăm și noi ce ne place și ce nu, vorbim despre lucruri pe care nu le-am vorbi cu supraveghetorii. Sper să mai veniți.

 

 

Interviu 16/G., 11 ani

4/12/2021

Ne-am cunoscut prin iulie, și am tot făcut baschet împreună, în cadrul proiectului SCORE. Ce așteptări ai avut de la acest proiect?

Am crezut că o să facem baschet la un palat, dar apoi m-am trezit că facem aici, în centru. Am crezut că o să vină niște domni să ne învețe, pentru că nu am crezut că doamnele pot să joace așa bine baschet.

Cum ți s-au părut antrenamentele?

Au fost foarte utile, am învățat baschet, am învățat regulile jocului, și am învățat să ne și organizăm singuri ca să jucăm baschet 3×3.

Pe la mijlocul proiectului, am organizat un prim turneu în cadrul centrului din care faci parte.

Da, mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut că am avut șansa să fiu creativ cu numele echipei, mi-a plăcut că ați adus televizor, tabelă de scor, și am putut să văd numele echipei mele pe un ecran mare, cum mai vezi la fotbal, când te uiți la TV.

Apoi am avut un turneu inter-centre.

Care m-a bucurat tare. Am reîntâlnit prieteni vechi, cu care am discutat despre viața noastră în centru, am recuperat timpul pierdut. În plus, am fost în competiție cu alți copii, deja nu mă mai jucam cu colegii mei, ci cu alți copii, și a fost o adevărată provocare.

A fost prima competiție la care ai participat?

Nu, eu am făcut fotbal de performanță.

În comparație cu o competiție de fotbal, cum ți s-a părut turneul ”În Stare de Bine”?

Pot să zic că a fost așa, ca la un concert, cu invitați speciali, muzică, gălăgie. Petrecere e numele potrivit. Mi-au plăcut mult și invitații – preferatul meu e un baschetbalist de la echipa națională, Christian.

Te-a ajutat atmosfera asta de petrecere să performezi?

Nu tocmai. Îmi place când e totul mai sobru, mai complex. Am căutat să redau asta și prin denumirea echipei mele, Fulger.

Cum ți s-au părut discuțiile din cadrul proiectului?

Foarte utile, căci am învățat foarte multe lucruri, pe care acum le pun în practică, le conștientizez mai ușor.

Dacă dai de cineva care se comportă urât cu tine?

Acum știu că pot să fiu și politicos, să nu îi răspund cu aceeași monedă, să nu îl bag în seamă și să nu mă consum.

Cum am putea îmbunătăți proiectul?

În primul rând, ar trebui să fie de mai lungă durată. În al doilea rând, ar fi frumos să organizați mai multe turnee cu alți copii.

Cum ți s-au părut materialele de care ați beneficiat în cadrul proiectului?

Mi s-a părut o idee foarte bună, a demonstrat că voi chiar v-ați gândit la tot, și ați vrut să nu ne lipsească nimic.

Sunt importante astfel de proiecte pentru beneficiarii centrelor de plasament?

Da, pentru că aici există foarte multe certuri, iar cu ajutorul proiectului SCORE, și a altor proiecte similare, înveți că poți să lucrezi și să trăiești frumos împreună cu ceilalți.

Poți să descrii proiectul SCORE în 3 cuvinte?

În primul rând, îmi place mult denumirea ”În Stare de Bine”, pentru că îmi aduce aminte de baschet. Mă bucur când ies în curte și văd #înstaredebine pe panou, căci mă gândesc la voi, și încerc să-mi confer starea de bine.

 

 

 

 

Interviu 17/C., 9 ani

24/11/2021

Ce așteptări ai avut de la proiectul SCORE?

Am crezut că veți veni să ne învățați baschet, dar nu știam că vom participa și la un turneu.

Cum ți s-au părut antrenamentele de baschet?

Foarte frumoase. Am învățat regulile, să arunc la coș, să driblez, tot ce am nevoie să mă joc baschet.

Dar materialele de care ați beneficiat în cadrul proiectului?

Foarte utile. Le-am perceput ca pe o încurajare. Manualul de baschet este foarte frumos. Am exersat citirea, dar am învățat și despre tehnici de atac.

Ai participat la turneul ”În Stare de Bine”.

Da, și am pierdut. Dar altfel, mi-a plăcut foarte mult. Am primit un cadou, atmosfera a fost relaxată, mi-a plăcut muzica, am cunoscut oameni noi, m-am simțit foarte bine când am fost încurajat. Numai că am și suferit prima înfrângere oficială, oficială – acum mi-ai și arătat că a rămas pe internet…

Ți-au fost utile discuțiile pe care le-am purtat în cadrul proiectului?

Da, desigur. M-am gândit mult la ce am vorbit. M-am gândit la reguli, la cum mă comport eu cu oamenii din jur.

Este importantă implementarea unor astfel de proiecte în centrele de plasament?

Bineînțeles. Facem acitivități frumoase, învățăm lucruri noi, colaborăm, ne împrietenim mai bine.

De ce îți aduce aminte baschetul?

De bucurie și echipă.

 

 

Interviu 18/C., 14 ani

25/11/2021

De ce îți aduce aminte baschetul? Ce stări și emoții îți trezește?

Baschetul îmi aduce aminte de provocări și disciplină, dar și de relaxare. Când mă gândesc la baschet, mă gândesc la o grămadă de emoții, de la bucurie, la furie.

Furie?

Da, jucându-mă baschet, mi-am dat seama că sunt foarte competitivă și că am o mare dorință de afirmare, iar uneori nu știu să le manifest altfel decât prin furie.

Cum ți s-au părut discuțiile din cadrul proiectului SCORE? Ți-au impactat comportamentul în vreun fel?

Foarte utile, mai ales în ceea ce privește modul în care îmi exteriorizez trăirile. M-ați învățat că baschetul e un mod de a mă elibera de stările negative, și că există diverse modalități prin care pot să comunic ceea ce simt, fără a-i jigni pe cei din jur.

Dai dovadă de respect, incluziune și echitate în viața de zi cu zi?

Să fiu sinceră, nu prea – nu toată lumea merită, dar încerc să fiu cât mai echilibrată în relațiile cu copiii de la centru.

Cum ai trăit expreiența turneului inter-centre ”În stare de bine”?

Turneul ”În stare de bine” a reprezentat un mare succes pentru mine, dar și un mare motiv de bucurie. Mi-a plăcut să cunosc oameni noi, m-au bucurat incurajările venite de pe margine, și mai ales aprecierile.

Descrie proiectul SCORE în 3 cuvinte, și cum l-am putea îmbunătăți.

Distracție, educație, comunicare. Ar fi foarte bine dacă ar dura mai mult, și dacă am putea participa la mai multe turnee cu alți copii.

 

 

 

Interviu 19/A., 15 ani

29/11/2021

De ce îți aduce aminte baschetul? Ce stări și emoții îți trezește?

De tata. El a făcut baschet când era mai tânăr și ne-a învățat și pe noi. Ne mai jucăm la centru, din când în când, și e un mod plăcut de a petrece timp împreună.

Te-a ajutat în vreun fel proiectul în a-ți dezvolta abilitățile baschetbalistice?

Da. Înainte nu prea știam regulile, acum le știu. În plus, pentru că mă jucam doar cu tata și cu fratele meu, nu am luat parte la un meci adevărat de baschet până acum, așa că a fost o experiență distractivă, cu siguranță. Mai mult, acum știm să ne organizăm noi singuri să jucăm baschet, nu doar ne adunăm și aruncăm la coș fără scop.

Cum ți s-au părut turneele de 3×3 organizate în centru, și apoi cel inter-centre?

Foarte structurate. Țin minte că în timpul primului turneu eram nerăbdătoare să joc din nou, și nu înțelegeam de ce trebuie să aștept atât să intru iar în teren. Acum știu despre grupe, clasament – înainte nu m-am gândit că ar exista un sistem de joc.

Turneul inter-centre a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a plăcut că am ieșit din centru, mi-a plăcut atmosfera, faptul că era activitate pe fiecare teren, că ascultam muzică în timp ce jucam baschet. M-au încântat și invitații speciali foarte mult.

Descrie proiectul SCORE în 3 cuvinte, și cum l-am putea îmbunătăți.

Baschet, educație, distracție. Cred că organizarea mai multor antrenamente și turnee ar îmbunătăți cu siguranță proiectul.

 

 

Interviu 20/Ș., 15 ani

3/12/2021

De ce îți aduce aminte baschetul? Ce stări și emoții îți trezește?

Baschetul îmi aduce aminte de tata, și mă face să mă gândesc la tradiție, pentru că tata a făcut baschet în tinerețe.

V-ați jucat împreună până acum?

Da, ne jucăm de fiecare dată când ne vizitează la centru. Mi se pare o activitate distractivă.

Cum ți s-au părut antrenamentele de baschet desfășurate împreună?

Unele ușoare, unele dificile, dar cu siguranță toate au fost utile. Îmi place să joc meciuri mai mult decât să fac antrenament.

Dar discuțiile din cadrul proiectului? Ți-au impactat comportamentul în vreun fel?

Mi-au plăcut discuțiile, pentru că au fost, într-adevăr, discuții, nu ați vorbit doar voi cu noi, ci ne-ați dat și nouă șansa să vorbim, să vă întrebăm una-alta. Ne-ați învățat și ne-ați încurajat să vorbim despre noi, despre cum ne simțim, despre ce ne dorim, și apoi ați ținut cont de treburile astea.

Dai dovadă de respect, incluziune și echitate în viața de zi cu zi?

Uneori, da, uneori, nu. Depinde și de omul cu care am de a face.

Descrie proiectul SCORE în 3 cuvinte, și cum l-am putea îmbunătăți.

Baschet, prietenie, distracție. Ar trebui organizate mai multe turnee precum cel inter-centre.

Este necesară implementarea unor astfel de proiecte în centrele de plasament?

Eu cred că da. E un mod de a ne desprinde de ceea ce facem zi de zi, și totodată o șansă să învățăm ceva nou, sau să îmbunătățim ceva ce ne place deja.

 

 

Interviu 21/C., 12 ani

5/12/2021

De ce îți aduce aminte baschetul? Ce stări și emoții îți trezește?

De un fel distractiv pe a-mi petrece timpul liber, de joacă, de concurs, de victorie.

Cum ți s-au părut antrenamentele de baschet desfășurate împreună?

Foarte bune, pentru că așa am învățat să mă joc baschet.

Ai progresat foarte repede în ceea ce privește baschetul. Ai observat?

Am fost și foarte atent, așa că era normal să se întâmple. Am fost și cuminte, pentru că voiam să ne jucăm cât mai mult baschet.

Cum ți s-au părut discuțiile din cadrul proiectului?

Discuțiile au fost utile, și uneori amuzante. Mi-a plăcut mult când trebuia să desenăm, să mimăm sau să ne jucăm ceva pentru a înțelege mai bine ce ne povestiți – chiar era mai ușor de înțeles așa.

Ți-au impactat comportamentul în vreun fel? Dai dovadă de respect, incluziune și echitate în viața de zi cu zi?

Uneori, da, alteori, nu. Măcar acum știu când cineva merită să fiu respectuos cu el și când nu.

Cum ai trăit experiența turneului inter-centre ”În Stare de Bine”?

A fost o bucurie să merg la turneul inter-centre. Am cunoscut copii noi și ne-am jucat baschet împreună. A fost foarte distractiv. Mi-au plăcut și cadourile primite, faptul că era muzică…

Te-ai mai înscrie o dată la proiect dacă s-ar repeta?

Normal.

 

 

 

Interviu 22/A., 12 ani

5/12/2021

Vreau să deschid prin a-ți spune că ești un copil foarte respectuos, și a fost o plăcere să lucrez cu tine. Mi-ai lăsat impresia imediată nu doar că îți place baschetul, ci și că ai fi foarte talentat. Ai observat chestia asta?

Într-adevăr, îmi place foarte mult să mă joc baschet. Când am auzit de acest proiect, am raspuns imediat. Mi-am dat seama că mă pricep mai bine ca alții la acest sport, atunci când am venit aici împreună cu alți copii, însă nu m-am gândit că ar fi un talent de al meu – mă bucură să aud asta.

De ce îți aduce aminte baschetul?

De joacă, relaxare și bucurie. Este, poate, modul meu preferat de a-mi petrece timpul.

Cum ți s-au părut antrenamentele desfășurate împreună?

Foarte utile, cred că am învățat multe – de la reguli, la cum să execut corect o mișcare, la cum să mă organizez pentru desfășurarea unui joc de baschet.

Dar discuțiile purtate în cadrul proiectului?

La fel de utile. Am ajuns să dezvoltăm și să dezbatem subiecte pe care le cunoșteam, ceea ce m-a ajutat să privesc lucrurile și prin ochii altora, dar am învățat și o grămadă de lucruri noi, mai ales despre impactul pe care comportamentul nostru îl poate avea asupra noastră, în primul rând, dar și asupra celor din jur.

Consideri necesare astfel de proiecte pentru beneficiarii centrelor de plasament?

Da, ne ajută să intrăm în contact cu lucruri, oameni și experiențe noi, și să ne desprindem de rutina centrului.

Care e experiența ta cu sistemul social?

Eu ma plimb de câțiva ani între două centre.

Nu te impactează tranziția asta?

Deja m-am obișnuit că o perioadă stau într-o parte, și o perioadă în altă parte. Cunosc oamenii de peste tot, nu-mi dau seama exact cum și dacă mă impactează – pentru mine e normal.

 

 

 

Interviu 23/L., 13 ani

6/12/2021

Cum a fost primul tău contact cu baschetul?

Ciudat, pentru că eu voiam la fotbal, și nu înțelegeam cum de am fost de acord să vin. Apoi, pentru că primul antrenament a fost foarte distractiv, am zis să mai vin și a doua oară. Apoi mi-am dat seama că îmi place să fiu cu alți copii, voi m-ați încurajat și mi-ați oferit sprijin, nu m-am simțit în plus, nu am simțit că aș fi slab la baschet, orice progres era apreciat, așa că m-am decis să vin de fiecare dată.

Mi-ai povestit că ai deja ocupații de oameni mult mai în vârstă, ocupații care te forțează să te comporți într-un mod mult mai matur în viața ta de zi cu zi. Cum ai reușit să lași asta deoparte în cadrul întâlnirilor noastre?

Cred că îmi era dor să fiu copil și să mă joc, să fiu printre alți copii, să nu fiu pe fugă…

Cum ți s-au părut antrenamentele de baschet desfășurate împreună?

Foarte distractive, mai ales pe măsură ce am început și eu să devin din ce în ce mai bun. Îmi plăcea mult când aruncam la coș și nimeream, și toată lumea se bucura cu mine.

Dar discuțiile din cadrul proiectului? Ți-au impactat comportamentul în vreun fel?

Discuțiile mi-au dat mult de gândit. Mi-au arătat dintr-un alt unghi cum se vede ce fac eu zi de zi, dar pe de altă parte, mi-a făcut foarte clar că știu să fac diferența între ”ocupație”, și un mediu liber, în care mă simt acceptat așa cum sunt.

Dai dovadă de respect, incluziune și echitate în viața de zi cu zi?

Respect doamnele, bătrânii și copiii, în orice instanță a vieții mele m-aș afla. Vă respect pe voi, pentru că m-ați învățat atâtea, fără să mă faceți să mă simt prost. Înțeleg ce înseamnă să includ pe cineva în activități și să fiu corect, și cred că atunci când mă joc fac asta.

Cum ai trăit experiența turneului inter-centre ”În Stare de Bine”?

Mi-a plăcut foarte mult: copii, muzică, veselie. Mi-a plăcut că am cunoscut oameni noi și ne-am jucat baschet împreună. Mi-au plăcut surprizele pe care ni le-ați pregătit – totul a fost foarte frumos.

 

 

 

Interviu 24/D., 14 ani

6/12/2021

Ce stări și emoții îți trezește baschetul?

Baschetul îmi trezește o stare de relaxare, de joacă și de bucurie.

 

De ce anume?

Pentru că mă concentrez în totalitate la jocul de baschet și la cei cu care îl joc, iar astfel uit de școală, de exemplu, sau de problemele de acasă.

 

Cum ți s-a părut proiectul SCORE, atât partea sportivă, cât și discuțiile purtate?

Mi s-a părut un proiect bine construit. Am ajuns să învăț să joc baschet urmând regulile, și acum e o nouă modalitate de a-mi petrece timpul. Discuțiile au fost super! Mi-a plăcut că am vorbit despre lucruri aparent mărunte, într-un mod ușor de înțeles. Mi-a plăcut că ne-ați ascultat, ne-ați învățat lucruri noi, și ne-ați povestit despre lucrurile pe care ar trebui să ne concentrăm pe măsură ce ne apropiem de momentul părăsirii centrului de plasament.

 

Care a fost momentul tău preferat din cadrul proiectului?

Cred că ziua în care am vorbit cu fetele de la Tokyo, și ziua în care ne-au vizitat baschetbaliștii din străinătate. Nu mi-a venit să cred că și-au făcut timp de noi, și că au stat să ne răspundă la întrebări.

 

Ce impresie ți-au lăsat mini turneele organizate?

Le așteptam cu drag de fiecare dată! Mi-a plăcut mult să formăm echipe și să organizăm competiții. Țin minte că m-am emoționat de fiecare dată când vedeam numele echipei mele pe televizor. M-am bucurat de încurajările venite din partea voastră, și de toată susținerea – a fost chiar un mediu relaxant. Din cauza asta îmi pare foarte rău că nu am ajuns să participăm la turneul inter-centre.

 

Sunt utile astfel de proiecte?

Bineînțeles, ne ajută să avem un stil de viață sănătos din toate punctele de vedere.

 

 

Interviu 25/I., 13 ani

7/12/2021

De ce îți aduce aminte baschetul?

De distracție, muncă în echipă și joacă.

Mă bucură să aud că așa îl vezi acum. Mai ții minte ce credeai la început?

Da, că va fi plictisitor. Nu voiam să fac parte din proiect, absolut deloc.

Ce s-a schimbat între timp?

În timpul primului antrenament, m-ați învățat cum să colaborez cu niște fete cu care eu nici măcar nu voiam să vorbesc. Până la final, mi-am dat seama că ele îmi pot fi chiar prietene, și am greșit prin atitudinea pe care am avut-o față de ele până atunci.

Jucându-ne baschet, ne-am apropiat, și chiar ne simțim bine petrecând timp împreună.

Cum ți s-au părut subiectele discutate în cadrul proiectului?

Noi. Toată lumea îți spune că vrea respect, nimeni nu te ajută să înțelegi ce înseamnă asta. Acum știu că eu îl merit, în primul rând. Înainte, nu credeam că-l merit; așa mi s-a tot zis, așa s-au comportat oamenii cu mine: nu mi-au oferit respect, nu m-au inclus în activități din cauza faptului că sunt un copil dintr-un centru de plasament.

Tu dai dovadă de respect, echitate și incluziune în viața de zi cu zi?

Da, când consider că e cazul, și acum stau să mă gândesc de două ori până să decid. Eu sunt o persoană mai rece și, poate, mai agresivă, și cred că de asta țineam oamenii la distanță și și ei pe mine. Am învățat că nu e întotdeauna cea mai bună opțiune, și încerc și să fiu mai deschisă și mai incluzivă.

Este necesară implementarea unor astfel de proiecte în centrele de plasament?

Cu siguranță: și discuțiile și sportul ne-au ajutat foarte mult.

 

 

Interviu 26/F., 15 ani

7/12/2021

Ești o persoană foarte efervescentă, de o pozitivitate contagioasă. Cum reușești?

Cred că știu să las lucrurile mici să mă bucure, și sunt foarte prezentă în orice context.

 

S-a observat asta și în întâlnirile noastre – prezența ta, și implicarea.

Da, mă gândesc că dacă tot am decis să particip, să și scot ceva bun din asta, să nu fie doar o pierdere de timp. Așa că, dacă tot sunt aici, de ce să nu fiu atentă, de ce să nu încerc să învăț orice mi se prezintă, de ce să nu fiu activă, să nu pun întrebări – nu am nimic de pierdut, ba chiar din contră.

 

Eu mă simt foarte inspirată când sunt în preajma ta, cred că ți-am mai zis.

Mă bucură să aud asta, și mă face să fiu mai atentă la cum mă comport eu pentru mine, dar și cu cei din jur. Vorbeam în discuțiile noastre că fiecare dintre noi putem fi un model de urmat poate pentru o întreagă comunitate, poate doar pentru un singur individ. Vă văd pe voi, și observ că faceți o diferență – vreau și eu să fac asta.

 

Am discutat mult despre respect, incluziune și echitate. Cum ți s-au părut discuțiile? Integrezi aceste valori în comportamentul tău de zi cu zi?

Eu sunt de etnie, și trăiesc într-un centru de plasament – vă dați seama ce se întâmplă când zic asta, cum se uită oamenii la mine, cum nu sunt respectată, nu sunt inclusă, nu sunt tratată corect… Simt toate astea pe pielea mea, și încerc să nu fiu așa.

În plus, din discuțiile purtate în cadrul proiectului, am învățat că putem distruge stereotipuri prin puterea exemplului. Poate cineva se gândește într-un mod urât la oamenii de etnie, sau la copiii din centre, dar prin interacțiunea lor cu mine – o persoană cu care se poate vorbi, o persoană care are note bune, e politicoasă, e amuzantă – își schimbă părerea, sau măcar îi dau o șansă următoarei persoane de etnie, următorului copil din centru.

Ce alte chestii ai mai învățat în cadrul proiectului SCORE?

Baschet. Am învățat despre baschet, și apoi să mă joc baschet într-un mod organizat. Mai mult, am învățat despre oportunitățile de muncă în sport, ceea ce mi s-a părut foarte fain, pentru că nu m-am gândit niciodată cu există mai mult decât jucător și antrenor. Am aflat și cât de mult poți să călătorești lucrând în sport, și acum mi se pare un domeniu foarte atractiv.

 

 

Interviu 27/Fotograf

8/12/2021

Care au fost așteptările tale în ceea ce privește proiectul SCORE? 

Nu am avut asteptari.

 

Cum apreciezi structura proiectului?

Mi-a placut cum e gandit proiectul. Nu am absolut niciun amendament de facut.

 

Ce impact a avut asupra ta contactul cu beneficiarii centrelor de plasament participante la proiect?

Am fost bucuros ca am avut ocazia sa lucrez cu copii din centrele de plasament. Este induisator sa vezi bucuria de pe fetele copiilor si sa te simti bine primit in mijlocul lor.

 

Care e impresia pe care ți-a lăsat-o realitatea sistemului social?

Contactul cu sistemul social mi-a lasat un gust amar. E un contrast interesant: pe de-o parte pare ca se intampla multe lucruri bune, pe de alta parte te lovesti de reguli absurde care fac sa paleasca mici bune impresii pe care ti le-ai creat. Suntem la niste ani distanta de servicii sociale de calitate.

 

Ținând cont de răspunsurile oferite la întrebările de mai sus, cum ar putea fi adaptat proiectul SCORE pentru a răspunde mai bine nevoilor publicului țintă?

Nu vad cum ar putea fi adaptatat proiectul. Cred ca mai degraba e necesara schimbarea mentalitatii oameniilor ce lucreaza in serviciile sociale. Iar pentru asta e nevoie de ani de zile. Iar proiectul poate ajuta la schimbarea acestor mentalitati prin constanta.

 

Este utilă implementarea unor proiecte similare în centrele de plasament?

Cu desavarsire. Copii au nevoie de astfel de proiecte.

 

Ai repeta experiența? De ce?

As repeta-o  pentru ca interactiunea cu copiii este hrana pentru suflet.

 

 

 

Interviu 28/Voluntar

8/12/2021

Care au fost așteptările tale în ceea ce privește proiectul SCORE?
Atunci cand am intrat in proiectul SCORE, nu stiam la ce sa ma astept. Speram ca voi putea sa fiu prezenta la prima intalnire a copiilor cu baschetul si cu munca de echipa, insa am avut ocazia sa particip la mult mai mult de atat.

Cum apreciezi structura proiectului?

Cred ca structura proiectului ne-a lasat sa ne acomodam cu sportul, cu ceilalti jucatori, iar apoi a fost ideal turneul, unde fiecare a putut sa vada ce inseamna tot efortul si munca depusa in lunile anterioare. Pentru unii, a fost prima ocazie unde au putut sa castige ceva pe propriile forte si sa simta motivatia castigului sau motivatia de a munci mai mult in viitor.

 

Ce impact a avut asupra ta contactul cu beneficiarii centrelor de plasament participante la proiect?

Intregul proiect m-a invatat foarte multe, iar experienta cu copiii mi-a amintit cat de important e sa apreciezi fiecare moment fericit, fiecare victorie si fiecare rasplata a efortului.

 

Care e impresia pe care ți-a lăsat-o realitatea sistemului social?

Desi mai avusesem contact cu sistemul social, experienta proiectului mi-a reamintit de puterea contactului social si a incurajarilor. Desi multi le primim zilnic, si poate suntem obisnuiti, pentru participantii proiectului fiecare mana de ajutor si incurajare fac o diferenta enorma. Din acest motiv cred ca ar trebui sa fie cat mai multe proiecte de acest tip, fiecare copil trebuie sa stie ca daca depun efort, pot reusi in orice isi propun. Multi nu cred ca au o sansa de reusita si nici nu incearca, mai ales daca si aud din jur ca nu vor reusi. Cred ca acest proiect i-a ajutat sa isi dea seama ca pot, atata timp cat incearca, si cred ca toti copiii ar trebui sa beneficieze de asta.

 

Ai repeta experiența? De ce?

Cu siguranta as repeta experienta, cred ca a fost extrem de benefica si pentru mine, si pentru participanti.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.