Sport Arena Streetball 2021: O finală mondială, baschet la Palat și un sezon „covid-free”

Baschetul 3×3 a revenit în forță după un an în care s-a luptat cu pandemia Covid-19, iar 2021 a reprezentat și pentru Sport Arena Streetball un reviriment, care a inclus, printre altele, finala FIBA 3×3 World Tour de la Jeddah, FIBA 3×3 Finals la Palatul Parlamentului și Raiffeisen Bank Sport Arena Streetball Tour în Politehnică, un circuit ce ne-a adus aminte de perioada romantică de la finalul anilor 2000.

După ce în sezonul 2020, Sport Arena Streetball s-a reinventat, mutând competițiile de baschet 3×3 în online, 2021 a reprezentat bucuria revederii cu jucătorii și fanii pe terenurile unde a început povestea acestei discipline olimpice, în Politehnica din București.

De-a lungul a patru turnee, din iunie până în septembrie, la Raiffeisen Bank Sport Arena Streetball Tour au participat în total peste 2000 de jucători, care au disputat aproape 800 de meciuri de baschet 3×3. Sănătate, distracție, sport în aer liber, activitate fizică sau socializare au fost cuvintele cheie ale acestui sezon în care participanții la turnee au contribuit de asemenea și cu puncte în clasamentul pe națiuni, pentru România.

Respectând un protocol medical strict, conform cu normele în vigoare la momentul desfășurării evenimentelor, terenurile din Politehnică au rămas de-a lungul sezonului zonă liberă de Covid, fără a înregistra niciun caz pozitiv care să fi avut legătură cu competiția.

Vicecampioana olimpică la scrimă Ana Maria Brânză, actorul Anghel Damian sau luptătorul de K1 Benny Adegbuyi s-au aflat printre invitații de onoare la evenimentele din Politehnică, testându-și abilitățile pe terenul de baschet.

Drumul către FIBA 3×3 Europe Cup a trecut și în acest an pe la Constanța, care a găzduit pentru a treia oară unul dintre turneele de calificare, într-o zonă emblematică pentru oraș, faleza Cazino.

Evenimentul disputat în luna iunie nu a fost singurul de la malul Mării Negre în 2021. Piațeta Perla din Mamaia a fost scena unde, în luna august, nu mai puțin de trei participante la Jocurile Olimpice, inclusiv naționala României, s-au duelat într-un turneu FIBA 3×3 Women Series, în drumul către finala de la București.

Cel mai important moment baschetbalistic al anului în România a fost găzduirea la Palatul Parlamentului a FIBA 3×3 Finals, eveniment de a reunit finalele circuitelor mondiale de tineret sub 23 de ani, masculin și feminin, FIBA 3×3 Nations League și feminin, FIBA 3×3 Women Series.

Desfășurat în Sala Unirii, a fost primul eveniment sportiv găzduit vreodată în interiorul Palatului Parlamentului, care a ajuns astfel în topul celor mai spectaculoase trei locații pentru baschet 3×3 din lume, într-un top alcătuit de FIBA, alături de Museumplein din Amsterdam și Tour Eiffel din Paris.

Competiția organizată în parteneriat cu Federația Română de Baschet sub înaltul patronaj al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și susținută de către Ministerul Tineretului și Sportului și Primăria Sectorului 3, a fost transmisă în întreaga lume, prin intermediul canalului de YouTube al FIBA 3×3, iar România a ocupat locul al doilea în competiția masculină de sub 23 ani.

Proiectele dedicate tinerilor sau cele sociale, au completat un sezon în care am simțit din nou bucuria de a juca baschet 3×3 și de a promova disciplina care în acest an olimpic a consfințit prezența, în premieră, a unei echipe românești într-un turneu olimpic de baschet, la Tokyo 2020.

Streetball2School, proiect realizat cu susținerea Primăriei Sectorului 2 și dedicat elevilor de gimnaziu, a adus baschetul 3×3 în curtea școlii și a reprezentat un test din punct de vedere al infrastructurii și al organizării pentru competițiile școlare ce vor urma.

Proiectul SCORE – Sportul în Comunitate: Onoare, Respect, Educație a integrat, timp de peste două luni, copiii din centre sociale din București într-un program de dezvoltare și educație prin sport și activități fizice, orientate în jurul baschetului 3×3. Copii au desfășurat diverse activități de învățare și integrare în comportamentul lor a valorilor olimpice, incluziune, echitate, respect și au avut șansa să îi cunoască și să dialogheze cu jucătorii din echipele naționale ale României dar și cu reprezentanți ai FIBA 3×3. Proiectul SCORE a fost finanțat prin Programul În Stare de Bine susținut de Kaufland România și implementat de către Asociația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Echipa Sport Arena Streetball a fost și în 2021 un adevărat globetrotter, contribuind la organizarea unor evenimente din calendarul FIBA 3×3 în Ungaria, Egipt, Lituania sau Slovacia.

Totul a culminat cu organizarea, pentru al doilea an consecutiv, a FIBA 3×3 World Tour Final, la Jeddah, în Arabia Saudită. Cel mai spectaculos eveniment al anului, la care au participat cele mai bune 12 echipe de baschet 3×3 din lume la masculin a fost o adevărată sărbătoare a baschetului, care a inclus, pe lângă competiția în sine, o impresionantă zonă dedicată fanilor unde au avut loc concerte, concursuri și alte activități de entertainment.

Este a patra finală mondială pe care echipa Sport Arena Streetball o organizează (Abu Dhabi 2015, 2016, Jeddah 2020, 2021).

Anul 2022 se anunță deja unul cel puțin la fel de spectaculos. România a obținut drepturile de organizare ale FIBA 3×3 U23 World Cup – Campionatele Mondiale de Baschet 3×3 pentru tineret, eveniment care va avea loc în luna octombrie, la Circul Metropolitan din București și va fi organizat în parteneriat cu Federația Română de Baschet. De altfel, colaborarea dintre forul național al baschetului și Sport Arena Streetball a început deja cu ocazia turneelor de Cupa României sau a Campionatului Național de Baschet 3×3 U17 care au avut loc la finalul anului trecut.

Sport Arena Streetball Tour se pregătește în 2022 de sezonul 17, fiind una dintre cele mai longevive competiții sportive private din România, iar membrii echipei Sport Arena Streetball sunt pregătiți să răspândească pasiunea pentru baschet 3×3 pe întreg mapamondul, în cadrul evenimentelor FIBA 3×3 la care vor participa.

Mulțumim încă o dată partenerilor care ne-au susținut de-a lungul sezonului 2021: Raiffeisen Bank, Mastercard, Superbet, Tissot, Nike, Taco Bell, Serioux, Horizon, Azuga, Red Bull, Complet Medical, Kiss FM.

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.