Sonia Ursu și Christian Chițu sunt cei mai buni jucători de 3×3 din România la început de 2022

Potrivit clasamentului publicat de FIBA 3×3 înaintea sezonului 2022, Sonia Ursu și Christian Chițu au început anul pe primele locuri în ierarhiile naționale la feminin, respectiv masculin.

Sonia Ursu, care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, acolo unde naționala tricoloră a ocupat locul al șaptelea, are 57.257 de puncte și o devansează cu puțin pe Anca Stoenescu, aflată pe locul al doilea.

Sonia a obținut cele mai multe puncte în sezonul trecut în urma turneului FIBA 3×3 Women Series de la Voiron, acolo unde România a încheiat pe locul al treilea. A fost atunci a doua marcatoare a naționalei, cu 20 de puncte, obținând puncte suplimentare și pentru alte categorii statistice, dar și pentru faptul că România a încheiat două meciuri înainte de limita celor 10 minute de timp efectiv.

Alte două jucătoare care au făcut parte din lotul olimpic, Anca Șipoș și Claudia Cuic, se află pe locurile 3, respectiv 4 în ierarhia națională feminină. Topul primelor cinci jucătoare este închis de starul naționalei U23, Nicolett Orban, care de altfel conduce detașat în clasamentul categoriei sale de vârstă.

Toate cele cinci jucătoare se află în Top 100 mondial: Sonia Ursu 32, Anca Stoenescu 33, Anca Șipoș 52, Claudia Cuic 72, Nicolett Orban 87.

Christian Chițu, liderul clasamentului național masculin, ocupă locul 127 în lume la seniori și poziția a 15-a la tineret, sub 23 de ani. Chițu a făcut parte din naționala de tineret a României, care a încheiat pe locul al doilea în finala mondială FIBA 3×3 U23 Nations League, alături de Dani Mâinea, Cristi Mâinea și Alexandru Coconea

De altfel cei trei coechipieri ai săi ocupă, în ordine, pozițiile 2, 3 și 4 în ierarhia națională.

Christian Chițu a participat la 12 evenimente din calendarul FIBA 3×3 în 2021, și are un total de 87.793 de puncte, cele mai multe fiind obținute în urma victoriei României la etapa Nations League din Lituania.

Topul celor mai buni cinci jucători români este completat de Filip Macavei, care a contribuit la succesul naționalei U23 în Lituania și a avut de asemenea rezultate excelente în competițiile interne.

La categoriile sub 18 ani, cei mai buni jucători din România sunt Alex Rădulescu la masculin, respectiv Mihaela Panait la feminin. Alex a fost câștigător la trei dintre cele patru etape Sport Arena Streetball din 2021, precum și campion național U17, la turneul ce a avut loc în luna decembrie, la Izvorani în timp ce Mihaela a bifat o victorie de etapă în circuitul Sport Arena Streetball, a fost campioană națională U17 și a reprezentat România la FIBA 3×3 U18 World Cup de la Debrecen.

La începutul anului, cei mai buni jucători din lume la categoria Open sunt Strahinja Stojacic din Serbia la masculin și Sandra Ygueravide din Spania la feminin.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.