Gata de Mondialele 3×3: Acvilele își încep mâine aventura belgiană

Au trecut trei ani de la ultima ediție a Campionatului Mondial FIBA3x3, competiție unde naționala feminină a României a terminat pe locul al șaptelea, oprindu-se în sferturi. Începând de mâine, lotul feminin pune din nou România în eșalonul superior al baschetului 3×3, de data aceasta la Antwerp, în Belgia.

Campionatul Mondial FIBA3x3 începe mâine pe 21 iunie, iar meciurile pentru medalii vor avea loc duminică, pe 26. Toate meciurile vor putea fi urmărite live pe canalul de YouTube FIBA3x3. Va fi cea de-a a șaptea ediție a celui mai puternic eveniment de baschet 3×3, acolo unde 40 de echipe vor juca pentru titlul de campioană a lumii.

România a lipsit de două ori de la mondiale, cea mai bună clasare fiind locul șapte, ocupat atât în precedenta ediție, cât și în cea din 2014. Numitoarele comune de la campionatul din 2019 și cel de acum sunt Sonia Ursu și Ancuța Stoenescu. Anul acesta celor două li se alătură Alina Podar și Anamaria Vîrjoghe. Formulă pe care am văzut-o prima dată la turneul de calificare pentru Campionatul European FIBA3x3 de la începutul lunii, din Constanța, atunci când fetele au reușit calificarea. Sonia Ursu a fost atunci cea mai bună marcatoarea a turneului.

 

Tricolorele vor juca în grupa A, în fața Germaniei, Lituaniei, Japoniei și Chinei. Conform clasamentului FIBA3x3, România este a doua favorită a grupei, după Germania. Germania este câștigătoarea circuitului Women’s Series de anul trecut și vice-campioană Europeană. China este campioana en-titre și a fost echipa care a eliminat România în sferturile de finală ale ediției din 2019. Din cele 20 de echipe care iau startul în competiția feminină, România este cotată cu șansa a 8-a.

În cele 6 ediții precedente, au fost 5 campioane, ceea ce ne demonstrează încă o dată impredictibilitatea acestui sport și faptul că numărul din dreptul steagului nu este întotdeauna cea mai bună reflecție a potențialului echipelor.

România intră în competiție cu jucătoare care au avut rezultate la cel mai înalt nivel, Sonia Ursu fiind vice-campioană europeană în 2016 și reprezentantă a lotului olimpic alături de Ancuța Stoenescu. Alina Podar este coșghetera finalei FIBA3x3 Nations League U23 de anul trecut, deși România se oprise atunci în faza grupelor. Pentru Anamaria Vîrjoghe, anul 2022 reprezintă debutul în baschetul 3×3 la cel mai înalt nivel, în timp ce în baschetul 5×5 ea joacă la un nivel ridicat, în campionatul universitar nord-american. În plus, faptul că primele experiențe le-a avut alături de Ursu, Stoenescu și Podar asigură o continuitate.

 

Naționala României debutează chiar în prima zi de competiție.

21.06.2022 12:00 Romania Germania
21.06.2022 13:50 Romania China
23.06.2022 12:25 Romania Japonia
23.06.2022 15:25 Romania Lituania

 

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.