Coechipiere la 3×3, adversare în finala Ligii Naționale

CSM Constanța și Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe se întâlnesc în finala sezonului 2022-2023 în Liga Națională de baschet feminin. În timp ce echipa din Covasna caută al șaptelea titlu la rând, trupa de la malul mării a ajuns în ultimul act la doar primul an al apariției clubului. Constanța este o putere și la baschetul 3×3, multiple jucătoare și chiar antrenoarea echipei având un programat aglomerat vara la această disciplină. Însă, și Sepsi are jucătoare care vara trecută au reprezentat România pe jumătatea de teren.

Alina Podar este a doua cea mai bună marcatoare a Constanței în acest play-off, cu o medie de 13.4 puncte pe meci. Anul trecut a câștigat finala circuitul Sport Arena Streetball și a fost lidera la puncte înscrise pentru România în finala Women’s Series de la Constanța, dar și la Campionatul European. Alături de ea în aceste două competiții a fost și Teodora Manea, coechipiera ei de la Constanța acum. Manea a fost principala marcatoare a tricolorelor la Mondialul U23 disputat la Circul Metropolitan București în octombrie anul trecut.

Teo Manea este la momentul actual cea mai bine clasată jucătoare din România în ierarhia oficială FIBA 3×3. Anul trecut a participat la finala Women’s Series, dar și la finala Nations League, acolo unde a fost în echipă cu Anisia Croitoru, o altă membră a Constanței în acest sezon. Manea, Podar și Denisa Fota au câștigat finala circuitul Sport Arena Streetball, iar acum cele trei vor lupta împreună pentru un alt titlu, cel de campioane ale României. Sora Denisei, Bianca Fota, a reprezentat naționala de senioare a României la 3×3 sezonul trecut.

Iar antrenoarea de la Constanța este Tatiana Gallova, cea care a antrenat lotul olimpic al României la Tokyo 2020 și are o vastă experiență în baschetul 3×3, antrenând echipa Austriei încă de la Campionatele Europene din 2016, de la București, atunci când a avut primul contact cu baschetul românesc. Evelina Petrof nu a participat sezonul trecut la vreun turneu #SAS sau pentru România, dar în 2021 a făcut și ea parte din lotul pentru Nations League.

Dar în circuitul Nations League de anul trecut, alături de Teodora Manea și Anisia Croitoru, au fost și Anamaria Pop și Andreea Mititelu, jucătoare de la Sepsi. Cele patru jucătoare au reprezentat România la Mondialele U23 de la Circ. Atunci au fost pe același teren pentru un scop comun, acum va fi o luptă între ele.

Foste coechipiere atât la 3×3, cât și la 5×5, Podar și Orban sunt acum adversare. Podar a jucat la Sepsi sezonul trecut, iar cele două au fost combo-ul pick & roll al naționalei U23 de 3×3 în 2021. Lotul de 3×3 al lui Sepsi este completat de Ștefania Cătinean.  Ea a reprezentat naționala de 3×3 la turneul Nations League U21 anul trecut în vară.

Sepsi poate face o echipă de 3×3 având cele patru jucătoare cu experiență la nivel internațional, în timp ce Constanța poate alcătui chiar două echipe, dar fără rezervă. În total sunt 10 jucătoare și o antrenoare care au reprezentat recent România în baschetul 3×3, în finala Ligii Naționale de baschet feminin. Le urăm succes în finală și sperăm să le vedem pe cât mai multe la vară, când începe sezonul de streetball, poate mai recrutează și alte coechipiere.

 

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.