Cele mai bune jucătoare din România la începutul anului 2023

În 2022, naționala feminină a României a avut o clasare pe podium în circuitul FIBA 3×3 Women’s Series, s-a calificat la Europene, iar cele mai bune jucătoare au participat și la turneele din circuitul Sport Arena.

Cea mai bine clasată jucătoare din România în a doua săptămână din 2023 este Teodora Manea. A participat la 15 turnee anul trecut, din mai până în octombrie. Manea a debutat cu o victorie la Campionatul Național Indoor, iar apoi a participat la primul turneu #SAS2022, unde a terminat pe locul al treilea. Ea a jucat anul trecut atât cu naționala U23 în Liga Națiunilor, cât și în circuitul de senioare. În Liga Națiunilor a fost prezentă pentru 3 etape, 3 încheiate pe locul al doilea.

La senioare a fost prezentă în Ulaanbaatar și Bordeaux, unde România s-a clasat pe locurile 3 și 12, respectiv. În Mongolia a fost a doua cea mai bună marcatoare a României, cu 15 puncte, la egalitate cu Bianca Fota. Teo Manea a făcut parte din echipa care a câștigat turneul final Sport Arena, unde echipa sa a câștigat 5 meciuri fără probleme. Experiența ei internațională din 2022 a fost deosebită, cu participări la Campionatul European, finala Ligii Națiunilor, finala circuitului feminin, și Mondialul U23 de la Circul Metropolitan București. În finala Ligii Națiunilor a fost coșghetera României, cu 12 puncte, în timp ce la finala Women’s Series a fost a doua cea mai bună marcatoare. Cel mai mare eveniment a fost fără îndoială Mondialul U23, acolo unde Teo Manea contribuit cu 24 de puncte, o medie de 6 pe meci. 

Ancuța Stoenescu este a doua în clasamentul oficial FIBA3x3, fiind alături de Teo Manea în competițiile de la senioare. Cele două au fost împreună și la Campionatele Naționale Indoor, acolo unde au fost câștigătoare. Stoenescu a fost în echipa României care a obținut calificarea pentru Campionatele Europene, unde o aruncare de două puncte în ultimele secunde ale meciului cu Cehia au garantat locul României în meciurile care au adus calificarea. Naționala feminină a participat și la cel mai mare eveniment al anului, Campionatele Mondiale, iar Stoenescu făcut parte din echipa acvilelor în Belgia.

În circuitul Women’s Series a participat la Tel Aviv, Ulaanbaatar, Edmonton, Sukhbaatar și la finala din Constanța. Ancuța Stoenescu a fost principala marcatoare a României în circuitul Women’s Series în 2022, cu un total de 66 de puncte în 15 meciuri.

De asemenea cu 5 evenimente jucate în circuitul de senioare în 2022 este și Bianca Fota, a treia cea mai bine clasată jucătoare din România la începutul acestui an. A fost colegă cu Teo Manea la primul turneu #SAS2022, acela fiind și singurul la care a participat. Fota este pe locul doi în clasamentul marcatoarelor românce în Women’s Series, cu un total de 50 de puncte în 15 meciuri. 

Cea mai tânără jucătoare din acest top 5 este Anamaria Pop, care la doar 20 de ani a participat la finala circuitului feminin de senioare. Pop a început sezonul trecut în Israel, în Liga Națiunilor. A jucat în 5 etape, cu 3 finale. Și-a făcut debutul în circuitul de senioare la București, al doilea ei turneu la această categorie fiind finala de la Constanța. Cel mai bun turneu al ei a fost Mondialul U23, unde a înscris 17 puncte, mai mult decât orice alt jucător/jucătoare de-a României, cu excepția Teodorei Manea.

Topul este completat de Anamaria Vîrjoghe, pivotul care și-a făcut debutul la Tel Aviv, în circuitul Women’s Series. Apoi a jucat în turneul de calificare pentru European, acolo unde a avut 15 puncte, pe locul doi la egalitate cu Alina Podar pentru România. Vîrjoghe a participat și la Campionatul Mondial, și a încheiat anul cu 4 turnee din circuitul profesionist de senioare. În total a adunat 49 de puncte în 14 meciuri în primul ei sezon la cel mai înalt nivel.

U23

Cea mai bine clasată jucătoare la categoria U23 este Anamaria Pop, ea fiind pe locul 25 în toată lumea la această vârstă. Pe lângă toate punctele adunate în circuitul Ligii Națiunilor, Pop are și peste 10.000 de puncte de la turneele de senioare. 

Sonia Cazacu este a doua cea mai bine clasată jucătoare U23, componentă a lotului din Liga Națiunilor sezonul trecut, alături de Pop. În etapele 1,5,6 România a terminat pe locul al doilea cu Sonia Cazacu în echipă. A debutat în acest an și în circuitul de senioare, la Bordeaux, unde a fost în echipă cu Fota, Manea, Vîrjoghe și Manea.

A treia în acest top este o altă jucătoare care a făcut mixul între turnee U23 și din circuitul de senioare, Andreea Mititelu. Ea a câștigat primul turneu la care a participat în 2022, Campionatul Național Indoor U23. A participat și la primul turneu #SAS2022, unde a terminat pe locul 3, într-o echipă cu Manea și Bianca și Denisa Fota. Mititelu a participat și ea în premieră la turneele din circuitul Women’s Series, la Edmonton, Sukhbaatar și București. Ea a încheiat anul cu cel mai important turneu U23 din an, Mondialul organizat în capitală.

Pe locul 4 este Maria Militaru, sportiva cu cele mai multe turnee Sport Arena în anul 2022 din acest top 5. Militaru a participat la primele două turnee, unde a pierdut în semifinale, a câștigat turneul 4 cu Agro Squad. La turneul final #SAS2022, echipa ei a pierdut în semifinale la un singur punct, cu Știința București. Maria Militaru a reprezentat România și la toate cele 6 etape din Liga Națiunilor, în conferința U21 din Est.

Coechipiera ei, Ștefania Cătinean ocupă locul al cincilea în acest clasament. Și ea a participat la toate etapele competiției, cu o finală pierdută, și o altă clasare pe podium, în etapa a treia. 

U18

Cea mai bună junioare a României în baschetul 3×3 la ora actuală este Mihaela Panait. Anul trecut a câștigat Campionatul Național Indoor U18, și a ieșit pe locul doi la Campionatul Național de Seniori, la doar 16 ani. A participat la ultimele două turnee #SAS2022, câștigându-l pe al patrulea. La turneul final a terminat pe locul al treilea, fiind în echipă cu Maria Militaru. Cu doar două turnee, doar 8 meciuri, a fost a opta cea mai prolifică marcatoare la Open Feminin în 2022, cu 41 de puncte. 

Pe locul al doilea se află Ioana David, jucătoare care s-a descurcat mai bine la Campionatul Național Indoor U23 decât U18, fiind pe locul 3, respectiv pe 5 la cele două competiții. A jucat și la turneele doi și patru #SAS2022, unde a câștigat de fiecare dată, la categoria U18. În total a avut 25 de puncte în 8 meciuri, toate câștigate. Ioana David a reprezentat România la Mondialul U18 din august, acolo unde naționala noastră a terminat pe locul 10, cu două victorii și două înfrângeri. A fost cea mai bună marcatoare a României, cu 21 de puncte, la egalitate cu Alexia Frîncu. 

Anisia Pușcașu a început sezonul 2022 în ianuarie și l-a terminat în septembrie. În prima lună a anului a câștigat turneul 1 din cadrul Campionatului Municipal la U18. La turneul final, echipa ei a pierdut în finală. Pușcașu a participat la 4 turnee Sport Arena și le-a câștigat pe toate, inclusiv turneul final. A fost pe locul al doilea în clasamentul celor mai bune marcatoare, cu 57 de puncte în 15 meciuri. A jucat și internațional, în turneul de calificare pentru Europeanul U17, acolo unde România nu a putut obține biletele pentru turneul final, dar ea a fost cea mai bună marcatoare, cu 23 de puncte în 4 meciuri.

Pe locul 4 este jucătoarea care a înscris cele mai multe puncte la turneele #SAS2022 la categoria U18, Bianca Sîrbu. Într-un total de 15 meciuri, ea a marcat 60 de puncte. A participat la 4 turnee anul trecut și de fiecare dată a fost în finală. S-a impus la turneul 3 și la turneu final, și a pierdut finalele la turneele doi și patru.

Maria Stănescu este pe locul al cincilea, cu doar 3 turnee jucate în 2022, dar cu podium prins la fiecare. În martie a câștigat Campionatul Național Indoor U18, alături de Mihaela Panait. Apoi, a jucat și la categoria U23, acolo unde a pierdut în semifinale, terminând pe locul al treilea. La turneele #SAS2022 a participat doar la a doua etapă, unde a pierdut finala, în prelungiri, cu Știința București. 

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.