Cele Mai Bune Documentare Despre Baschet

Pe 18 aprilie 2021 s-a împlinit un an de la lansarea documentarului “The Last Dance”. Într-un moment în care lumea se oprise, am primit o serie de 10 episoade sub forma unor documentare despre una dintre cele mai bune echipe de baschet din istorie, avându-l în centru pe unul dintre cei mai importanți oameni din istoria sportului.

Documentarele despre baschet ne oferă șansa de a intra în lumea echipelor, sportivilor, de a ne plimba prin vestiare încercând să înțelegem ce trece prin mintea atleților înainte și după meciuri, agonia, extazul. Avem o privire panoramică asupra sentimentelor jucătorilor. Iubim documentarele pentru că sunt foarte personale și da, ne ajută să retrăim momentele marcante ale istoriei.

Cu siguranță „The Last Dance”, pe care îl puteți urmări în România pe Netflix, a stabilit acum un standard greu de atins prin nivelul de informații mai puțin cunoscute până acum, prin realizarea de excepție și desigur pentru faptul că îl are în centru pe Michael Jordan.

Dar a fost precedat de multe alte  documentare de unde am aflat cele mai intense povești. Poate cea mai valoroasă serie de astfel de istorii este „30 for 30” de la ESPN.

Seria a fost deschisă de un dramatic și emoționant documentar “Once Brothers” (Odată frați) care îi are în prim plan pe doi dintre cei mai mari jucători europeni ai tuturor timpurilor, Drazen Petrovic și Vlade Divac, care au deschis calea către internaționalizarea NBA-ului la începutul anilor 90. Povestea se desfășoară pe fondul tensiunilor și conflictelor armate care au dezbinat fosta Republică Iugoslavă și au transformat o strânsă prietenie într-un conflict ireparabil.

Once Brothers | Documentary Heaven

„Winning Time: Reggie Miller vs. The New York Knicks” face parte din portofoliul „30 for 30”. Poate un nume nepotrivit ținând cont de faptul că nici Reggie, dar nici Knicks nu au putut să treacă de Bulls și să câștige trofeul NBA dar, aflăm mai multe despre rivalitatea dintre Knicks și Pacers. Anul a fost 1995, ocazia a fost primul meci al Semifinalei Conferinței de Est, iar momentul de neuitat a fost oferit de Reggie Miller care a înscris 8 puncte în 8.9 secunde. Documentarul acoperă și relația lui Miller cu Spike Lee, momente din seriile acestor două echipe care au jucat 14 meciuri în playoff una împotriva celeilalte în 1994 și 1995.

Dacă tot povestim despre această perioada a timpului, de asemenea din seria „30 for 30” face parte și documentarul „Bad Boys”. Povestea campionilor de la Pistons din 1989 și 1990 care aveau un stil de joc aparte, documentarul vine cu o lumina pozitivă asupra uneia dintre cele mai controversate echipe din istorie. Îi iubești sau îi urăști, filmul îți captează atenția și te poate pune pe gânduri.

A fost o singură echipa în istoria baschetului la nivel de colegiu care a ajuns în finală turneului NCAA doar cu boboci. „The Fab Five” , regizat de același Jason Hehir (The Last Dance), ne arată povestea celei mai populare echipe de universitate formată din Jalen Rose, Chris Webber, Juwan Howard, Jimmy King și Ray Jackson.

Where Are They Now? Michigan's Fab 5 Team

Ultimul din seria „30 for 30” pe care îl recomandăm este „Without Bias”, povestea unui star din colegiu, selectat cu opțiunea a două în draft-ul din 1986, dar care a murit tragic la câteva ore după draft, după o supradoză de cocaină. Len Bias a avut 23.2 puncte pe meci în colegiu, i-au fost aduse multe laude, fiind un tânăr cu multe speranțe, care trebuia să ducă mai departe legenda super-echipei  Boston Celtics din anii 80, condusă atunci de Larry Bird.

Un jucător cu o mare influență asupra universului, nu doar a baschetului, un om care a făcut populară freza cornrows în realmente toată lumea este protagonistul documentarului care îi și poartă numele, „Iverson”. De la pasul peste Tyronn Lue, într-o finală în care a dominat chiar dacă echipa lui a pierdut, povestea lui Allen Iverson din copilărie până la a ajunge unul dintre cele mai mari star-uri din NBA este prezentată alături de A.I. dar și de cei mai importanți oameni din viață lui.

Nu poți să spui Los Angeles Lakers fără să te gândești la Magic Johnson. Nu poți să spui Magic Johnson fără să te gândești la Larry Bird. „Magic & Bird: A Courtship of Rivals” descrie rivalitatea superstarilor din anii 80 care s-au întrecut pentru supremația NBA-ului. Rivali pe teren și prieteni buni în afară lui, au jucat și la cele mai decorate francize din istoria NBA acest lucru punând mai multă greutate pe carierele fabuloase ale celor doi.

Sunt multe documentare despre personalități din baschet, despre echipe, chiar și despre parcuri și streetball cum este „Rucker50” sau „Doin’ It În The Park”. „The Carter Effect” descrie povestea lui Vince Carter, „More Than a Game” ne arată traseul lui LeBron James din copilărie și greutățile prin care a trecut.

Alte două documentare impresionante, cu puternice implicații nu doar în lumea baschetului dar și în societate, pot fi găsite în România pe HBOgo: Kareem și Women of Troy. Primul este o cronică a vieții și carierei unuia dintre jucătorii dominanți din istoria NBA, Kareem Abdul Jabbar, care a asemeni marelui boxer Muhammad Ali a luat decizia de a trece la religia musulmană, schimbându-și numele cu care s-a născut, Lew Alcindor.

Women of Troy documentează modul în care Cheryl Miller, poate cea mai bună jucătoare din istoria Statelor Unite care nu a jucat baschet profesionist, a schimbat acest sport. Baschetul feminin universitar este împărțit în două ere: BC (Before Cheryl) și AC (After Cheryl). Sora legendarului Reggie Miller a dus echipa universității Carolina de Sud către două titluri NCAA iar activitatea sa de susținere a baschetului feminin american a condus ulterior la apariția WNBA.

Cheryl Miller's perfect place - SBNation.com

Ești un elev al baschetului și nu știi cu care dintre aceste documentare să începi?. Nu vei da greș cu niciunul. Sunt multe și interesante, captivante, unele mai scurte, altele mai lungi, dar istoria baschetului merită să fie descoperită și cu ajutorul acestor documentare este mai ușor ca niciodată să călătorești în timp.

Nu putem încheia fără să ne aducem aminte și de poate cea mai bună echipă de baschet din toate timpurile, Dream Team-ul american de la Jocurile Olimpice Barcelona 1992. Poveștile din spatele succesului american, viața din culise și alte amănunte inedite, precum faptul că John Stockton nu a fost recunoscut pe celebra Rambla chiar de către fanii USA Basketball sunt reunite într-un documentar de excepție realizat de NBA TV.

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.