Baschetbaliști cu atitudine: Cea mai tare echipă din istoria 3×3 se destramă

Lumea baschetului 3×3 era luată oarecum prin surprindere în vara anului 2012, atunci când Serbia cucerea la Atena primul titlu mondial din istoria acestei tinere discipline. După aproape un deceniu în care au dominat jocul, băieții din Novi Sad, care au făcut istorie atât pentru orașul lor cât și pentru naționala sârbă, au ales să-și continue separat cariera profesionistă. Ultimul dans împreună: Jocurile Olimpice de la Tokyo, acolo unde vor încerca încă o premieră: titlul olimpic la prima apariție a baschetului 3×3 în cadrul competiției supreme.

Patru titluri în FIBA 3×3 World Tour, din cele nouă ediții disputate. Patru titluri de campioni mondiali din cele cinci ediții disputate și doar acea finală incredibilă cu Qatar din 2014 i-a privat de o chintă cu adevărat regală. Un sezon invincibil în 2018, cu 32 de victorii din tot atâtea meciuri. Plus o serie de performanțe individuale de excepție sau faze memorabile, născute dintr-un amestec incredibil de pasiune, atitudine, determinare și talent.

Dusan Bulut, Marko Savic, Dejan Majstorovic, Tamaș Ivoșev era formula de bază din ultimii ani. Cei patru au evoluat pentru ultima oară împreună în septembrie 2020, la Debrecen. Marko Zdero, unul dintre oamenii de bază la succesele din primii ani, i-a cedat treptat locul lui Ivoșev și a fost alături de echipă oricând a fost nevoie. Dar acum lucrurile sunt clare.

Dejan Majstorovic și Marko Savic vor juca începând din acest sezon la o altă echipă din Serbia, Ub. Savic a fost pe teren la toate marile succese ale echipei, începând cu primul titlu mondial. Majstorovic, care s-a alăturat echipei în 2014, a fost unul dintre oamenii cheie la toate titlurile din World Tour și la trei medalii de aur la mondiale. Cu o contribuție semnificativă la succesele din ultimii ani, Tamaș Ivoșev, a renunțat, cel puțin pentru moment, la baschetul 3×3.

Primele semne de întrebare legate de viitorul acestei echipe au apărut în finalul sezonului 2020, atunci când Novi Sad a venit la FIBA 3×3 World Tour Final fără liderul echipei Dusan Bulut. Cel considerat de mulți cel mai bun jucător de baschet 3×3 din istorie își continuă momentan proiectele personale cu Bulut Hoops Camp, care a avut deja o primă ediție în 2021, la Novi Sad, cu naționala Rusiei și urmează să programeze o a doua sesiune, în Qatar, în luna februarie.

Novi Sad și-a început parcursul internațional în 2012, la București, sub numele de 3×3 Millenium, atunci când a ocupat locul trei la prima ediție a Raiffeisen Bank Bucharest Challenger. Era anul în care Sport Arena Streetball organiza de asemenea primul turneu internațional iar baschetul 3×3 programa ediții în premieră pentru FIBA 3×3 World Tour și World Cup.

Cele două victorii, în trei finale jucate, la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger, dar mai ales titlul european cucerit în 2018 la București, singurul care le lipsea din palmares, au transformat evenimentele Sport Arena Streetball într-unul dintre locurile preferate ale jucătorilor de la Novi Sad.

Se pare totuși că într-adevăr lucrurile bune nu durează la nesfârșit. Au fost asemenea unei trupe muzicale care au luat cu asalt clasamentele mondiale și au creat recorduri care acum așteaptă să fie doborâte. Au fost dacă vreți Take That, cu rebelul Dușan Bulut în rolul rebelului Robbie Williams, omul capabil de showtime atât pe scenă cât și în afara ei.

Sau poate că au fost BWA – Ballers with Attitude – veniți Straight out of Novi Sad ca pionieri ai baschetului 3×3, așa cum NWA doborau orice obstacol în lumea muzicii în anii de pionierat ai hip-hop-ului.

Au fost fără îndoială prima mare echipă din baschetul 3×3, care a știut sa valorifice la maxim trendul, a propulsat disciplina în inimile multor fani și va râmâne în istorie.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.