Un om și o viziune: Baschetul mai popular ca fotbalul!

Clasa 2020 a NBA Hall of Fame, galeria legendelor din baschetul american, este una dintre cele mai galonate din istorie. Staruri precum regretatul Kobe Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett sau Tamika Catchings, precum și alte personalități vor primi onorurile supreme pentru lumea baschetului. Una dintre aceste personalități, Patrick Baumann, a fost omul din conducerea FIBA care a crezut orbește în succesul baschetului 3×3 și includerea acestuia în programul Jocurilor Olimpice și a susținut proiectul Sport Arena Streetball încă din anii săi de început.

Patrick Baumann a fost timp de 16 ani secretarul general al FIBA, funcție pe care o deținea în momentul decesului său, survenit în urma unui atac de cord, în toamna anului 2018, în timpul Youth Olympic Games de la Buenos Aires. A fost jucător, antrenor, arbitru, a studiat dreptul și a ocupat mai multe funcții în diverse organizații sportive înainte de a păși pentru prima oară în structura forului internațional de baschet, în 1994.

Patrick Baumann în 2005

A fost omul care a schimbat fața FIBA și a lăsat o moștenire impresionantă pentru baschetul mondial dar în special pentru organizația pe care a condus-o.

“Atunci când Patrick a venit la FIBA nu era cunoscut de nimeni din lumea baschetului. Jucase în Italia, unde a și arbitrat puțin și fusese antrenor și arbitru în liga a doua din Elveția, o țară care nu face parte dintre puterile cunoscute ale baschetului. De aceea a fost destul de greu să fie acceptat de către cei care se aflau atunci în structurile FIBA, mai ales că era și foarte tânăr”, își aduce aminte Lubomir Kotleba, unul dintre oamenii care i-au fost aproape încă de la început fostului secretar general. Kotleba a fost pentru 25 de ani Director Sportiv al FIBA, iar în ultimii șase ani a fost consilier al Secretarului General al FIBA.

Succesorul unei legende

Borislav Stankovic și David Stern

Omul care deținea funcția de secretar general în momentul în care Patrick Baumann a venit la FIBA era legendarul Borislav Stankovic, și el trecut recent în neființă, anul acesta, pe 20 martie, la vârsta de 94 de ani. Stankovic este celebru pentru faptul că a avut un rol crucial în luarea deciziei care a permis jucătorilor din NBA să participe la Jocurile Olimpice începând cu ediția Barcelona 1992 și practic a deschis calea către Dream Team.

“Borislav Stankovic văzuse cum NBA-ul se dezvoltase incredibil la finalul anilor 80 și începutul anilor 90 sub comanda unui avocat, David Stern, care nu era vreo legendă a baschetului, dar avea calități de lider. (Stern a jucat baschet doar în liceu, scurta carieră încheindu-se după o accidentare la genunchi – n.a.). Astfel, Stankovic a găsit în persoana lui Patrick un posibil succesor, care avea aceleași caracteristici cu cele ale lui Stern, și l-a luat sub aripa sa. Ani buni Patrick a fost la absolut toate întâlnirile la care participa și Stankovic, a observat, și-a notat și rareori a scos vreun cuvânt. A învățat în tăcere, iar în momentul în care Stankovic s-a retras din funcție, chiar dacă multă lume spera să îi preia acestuia poziția, a existat un singur om pregătit pentru a continua la conducerea FIBA. Iar acela era Patrick Baumann”, mai povestește Kotleba.

În 2002, la doar 35 de ani, Patrick Baumann era numit secretar general al FIBA, funcție pe care avea să o îndeplinească în mod oficial începând cu anul 2003.

Un antrenor în căutarea echipei ideale

“Un manager extraordinar, un om foarte inteligent, vorbea germană, italiană, franceză, spaniolă și engleză la perfecție și trecea de la o limbă la alta instantaneu, fără greșeală. Un lider, care chiar dacă ajunsese să se învârtă în aerul rarefiat al personalităților din sportul mondial, nu și-a pierdut niciodată acea volubilitate în comportament, acel stil prietenesc, plin de umor, fără a trata pe nimeni de sus, pentru care toată lumea îl aprecia. Era, de asemenea, obsedat de muncă”, îl caracterizează Lubomir Kotleba.

“La început lumea nu l-a înțeles. Țin minte că după ce FIBA și-a mutat sediul central la Geneva erau șapte angajați. Patrick a început să aducă oameni. Însă la fel de ușor renunța la unii dintre ei. Această incertitudine a speriat multă lume și îmi aduc aminte că am avut o discuție la un moment dat în care i-am spus «Știi, Patrick, oamenii nu sunt prea încântați cu ceea ce se petrece». Mi-a dat o replică pe care o țin minte și acum «Lubo, eu sunt acum ca un antrenor care caută formula ideală de echipă. Nu înseamnă că cei pe care i-am dat afară nu au valoare, îi vom recomanda oricui, doar că nu se potrivesc în echipa noastră». Am înțeles în acel moment că aveam de-a face cu un adevărat lider”, mai povestește Kotleba.

Lubomir Kotleba

“Cu Patrick Baumann la conducere, FIBA s-a dezvoltat într-o organizație respectabilă, stabilă economic, cu viziuni și misiuni clare și, foarte important, «scandal free». Nu am ajuns pe prima pagină a ziarelor cu scandaluri. Sigur, au fost dispute, ca în orice organizație, dar ne-am ținut departe de probleme majore”, a mai adăugat Lubomir Kotleba.

“3×3 nu mai este acel animal ciudat”

Baumann a fost un om de acțiune, care s-a concentrat în primul rând pe dezvoltarea sectorului juvenil și a baschetului 3×3 la nivel global, două elemente pe care le considera cheie în atingerea viziunii sale, aceea ca baschetul să devină până în 2028, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, cel mai popular sport de pe planetă, înaintea fotbalului. Ultimul discurs al lui Patrick Baumann este cel care a deschis Summit-ul FIBA din Xian, China, în 2018, și care s-a axat pe această idee de dezvoltare globală prin intermediul tinerilor și al baschetului 3×3.

“3×3 nu mai este acel animal ciudat din ograda noastră. Este acum prezent la Jocurile Olimpice, acolo unde vor fi puse la bătaie alte șase medalii, pentru țări care pot folosi 3×3 ca exemple de bună practică în dezvoltarea baschetului. Nu toate națiunile pot alcătui o echipă națională de 5×5 dar oricine poate alcătui una de 3×3. Iar un exemplu este FIBA 3×3 Asia Cup, unde au fost prezente 38 dintre cele 44 de națiuni asiatice, lucru nemaiîntâlnit până acum”, a spus Patrick Baumann în discurs.

“Investiți în tineri și în antrenori. Și nu neapărat în antrenori care să-i învețe pe copii abilități baschetbalistice. Desigur, e important să ai antrenori care să știe să predea fundamentele baschetului. Dar e foarte important să ai antrenori care să insufle pasiunea pentru baschet. Pentru că așa vei reuși să fabrici viitoarele talente. Investiți în antrenori și tineri, Trebuie să pregătim viitoarea generație nu doar pe teren ci și în afara lui”, a mai spus atunci Baumann.

“Sport Arena Streetball, pilonul dezvoltării 3×3”

Fiind unul dintre promotorii cei mai vechi ai baschetului 3×3 și primul care a încercat standardizarea și uniformizarea acestei discipline prin reguli și formate competiționale, Sport Arena Streetball s-a pliat perfect pe viziunile fostului secretar general al FIBA, iar respectul acestuia pentru organizația și oamenii de la Sport Arena Streetball a fost pe măsură.

“În general, pentru a ocupa o funcție atât de înaltă într-un for international trebuie să fii un foarte bun politician. Și tot în general, politicienii tind să își piardă acel simț de acțiune, acea pasiune care te împinge de la spate să faci lucruri, nu doar să vorbești despre ele. Patrick Baumann a fost cu totul diferit. N-am cunoscut niciodată pe cineva dintr-o funcție atât de înaltă care să îmi ofere încrederea deplină că dacă a spus că ceva se va face, atunci chiar se va face”, povestește Vlad Constantinescu, manager Sport Arena Streetball.

Acesta își aduce aminte mereu de vorbele lui Patrick Baumann: “Voi m-ați injectat cu virusul 3×3 și voi răspândiți acest virus în toată lumea acum”. “Știu că în această perioadă să vorbești despre virus nu e tocmai potrivit, dar acestea erau vorbele sale atunci când ne vedea. Nu știm ce am avut atât de special, nu știm dacă în cele din urmă am fost pur și simplu oamenii potriviți la locul potrivit și la momentul potrivit, dar aprecierea sa și încurajările primite din partea lui ne-au îndemnat mereu să continuăm ceea ce facem și să o facem din ce în ce mai bine”, mai spune Vlad Constantinescu.

De la stânga la dreapta: Alex Sanchez (Director FIBA 3×3), Patrick Baumann, Walter Sieber (reprezentant CIO) și Yvan Mainini (la acea vreme președintele FIBA), în 2013 la București.

Fostul oficial FIBA a fost pentru prima și singura oară la București în anul 2013, atunci când evenimentul organizat de către Sport Arena Streetball în Piața Constituției a adunat, pentru prima oară la noi în țară, cele mai înalte personalități din baschetul mondial, reprezentanți ai Comitetului Internațional Olimpic și jucători de legendă precum Vlade Divac, Jorge Garbajosa sau Sarunas Marciulionis.

Acela a fost momentul cheie în urma căruia baschetul 3×3 avea să primească undă verde din partea Comitetului Internațional Olimpic pentru accederea între disciplinele olimpice. Patrick Baumann avea astfel să valideze încă o dată proiectul Sport Arena Streetball prin faptul că a ales atunci Bucureștiul și echipa Sport Arena să se ocupe de acel eveniment crucial.

“Sport Arena Streetball este unul dintre pilonii dezvoltării baschetului 3×3 în lume, iar turneele lor servesc drept exemple de bună practică pe tot globul”, sunt cuvintele lui Patrick Baumann într-una dintre scrisorile de referință adresate organizației noastre.

Echipa Sport Arena Streetball (Radu Petre, Vlad Constantinescu și Adrian Popa) alături de Patrick Baumann la semnarea contractului pentru FIBA 3×3 World Tour Final Abu Dhabi (2015)

A fost una dintre viziunile omului care a condus FIBA vreme de mai bine de 16 ani, aceea că baschetul 3×3 trebuie să se dezvolte mai ales cu ajutorul promoterilor privați. Era ceva de neconceput la nivelul FIBA, dar astfel baschetul 3×3 a avut parte de o dezvoltare fulminantă în ultimii ani, cu din ce în ce mai multe turnee organizate de către organizații private care promovează acest sport urban. Acest model a provocat și a împins federațiile din multe țări să urmeze trendul și să acorde o mai mare atenție disciplinei.

Întâlnirile FIBA 3×3 Advisory Board erau de multe ori brăzdate de ideile sale, care pe moment le păreau tuturor venite de undeva dintr-un viitor extraterestru. Însă acesta era Patrick Baumann, omul care vedea mult înaintea celorlalți și care își imagina mereu strategii pe termen lung și foarte lung. Își împingea apoi oamenii să contribuie la realizarea acestor strategii, făcându-i însă să creadă în ele și nu prin forță sau ordine pline de superioritate.

Mai mult, oricine lucra cu Patrick Baumann, fie că era președintele FIBA, fie că era un colaborator pe un proiect anume, putea avea surpriza să fie chestionat pe aspecte punctuale din proiectele aflate în desfășurare. Fostul secretar general al FIBA dădea mereu impresia unui om care știe absolut tot ce se petrece în curtea sa, îi trata la fel pe toți și purta mereu cu ei discuții constructive și amănunțite, nu doar în cadrul unor ședințe organizate ci și la o cafea sau la un pahar cu apă, într-o pauză.

“Eram cred în primul an al colaborării mele cu FIBA, încă eram omul cu camera în spate și nu mă știa prea multă lume. Avusesem ocazia să-l cunosc deja pe domnul Baumann și m-am întâlnit cu el la sediul FIBA. L-am salute și spre surprinderea mea îmi știa numele. Apoi am fost și mai surprins când am aflat că știa la ce lucrez în acel moment și am avut o discuție foarte la obiect”, povestește George Bucur, Head of FIBA 3×3 TV.

De altfel, memoria extraordinară și impactul pe care îl avea asupra oamenilor cu care colabora, aveau să fie testate pe propria piele chiar de către reprezentanții Sport Arena Streetball la summit-ul de la Xian.

Patrick Baumann alături de Adam Silver, comisarul NBA și de legenda NBA Yao Ming la summit-ul de la Xi’An

“Trecuseră deja vreo câțiva ani de când nu ne mai întâlnisem. În prima zi la Xi’An, la puțin timp după discursul său, într-o pauză, colegul meu Adrian mi-a zis, hai să mergem să îl salutăm. Inițial n-am vrut, era înconjurat de personalități precum Adam Silver sau de legendele NBA, Yao Ming și Stephon Marbury. În cele din urmă am prins un moment mai liber, ne-am luat inima în dinți și ne-am dus. Ne-a văzut, el ne-a salutat primul și culmea, chiar știa și cine suntem. “Sport Arena. Oamenii responsabili de răspândirea 3×3”. Câteva săptămâni mai târziu dispăruse. A fost un șoc. Într-un fel am fost împăcat că apucasem să ne mai salutăm o dată. Lumea baschetului va mai descoperi rar, poate deloc, un om ca Patrick Baumann”, spune Vlad Constantinescu.

La finalul anului 2018, în luna decembrie, FIBA și-a redenumit sediul central de la Geneva “The Patrick Baumann House of Basketball”, în memoria fostului secretar general. Un an mai târziu, continuând să îi cinstească memoria omului care a condus destinele organizației, FIBA a dezvelit un bust al său, aflat alături de cele ale predecesorilor săi, William Jones și Borislav Stankovic, la intrarea în sediul central. De asemenea a fost inaugurat terenul de baschet 3×3 Patrick Baumann, în imediata apropiere a sediului FIBA, ca tribut pentru susținerea acestei discipline. Pe una dintre laturile terenului stă scris celebrul slogan  „From the streets to the Olympics” (Din stradă, la Jocurile Olimpice).

Ceremonia de includere în NBA Hall of Fame este programată să aibă loc sâmbătă, 29 august 2020, la Naismith Memorial Hall of Fame din Springfield, Massachusetts.

Terenul Patrick Baumann
Patrick Baumann și Kobe Bryant. Ambii vor face parte începând din acest din NBA Hall of Fame

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.