Top 5 jucătoare din România în 2023

În baschetul 3×3 feminin sezonul s-a încheiat iar clasamentele individuale nu mai pot suferi nicio modificare. În clasamentul pe echipe România încheie pe locul 29. Ierarhia de mai jos este cea oficială FIBA3x3 în or

  1. Anca Șipoș – 30,129 puncte

A cincea jucătoare din România în clasamentul oficial este una dintre legendele tricolore ale acestui sport, Anca Șipoș. Ea a jucat la trei turnee în circuitul Women’s Series: Wuhan, Shusha și Baoding unde tricolorele au obținut locurile 8, 5 și 8. Cel mai bun meci făcut de ea la Wuhan a fost împotriva Ungariei, meci pierdut în prelungiri. Șipoș a avut atunci 3 puncte, 3 recuperări și două pase decisive. 

La Shusha a fost cea mai bună marcatoare a României, cu 14 puncte, 7 înscrise în singura victorie împotriva Turciei, meci terminat cu scorul 19-18. Acela a fost cel mai bun meci reușit de Șipoș în turneele internaționale din acest an. La Baoding a înregistrat 8 puncte în cele trei meciuri pierdute de România.

În circuitul Sport Arena Streetball a câștigat etapa a treia alături de Agro Squad, iar la turneul final a ajuns în semifinale, pierzând împotriva echipei CS Vâlcea. 

  1. Anamaria Pop – 30,237

La doar 21 de ani, Pop este cea mai tânără jucătoare din acest top. Vara ei a început în Bratislava în Liga Națiunilor, acolo unde a jucat la prima și a doua oprire, încheiate de România pe locurile 2 și 5. A participat și ea la etapa a treia a circuitului #SAS2023, unde a pierdut finala chiar împotriva echipei Ancăi Șipoș.

Sezonul ei a continuat cu încă două opriri în Liga Națiunilor desfășurate în Lituania, a patra și a cincea din conferința din care a făcut parte și România, unde a terminat pe locurile 5 și 4. A urmat apoi debutul ei în circuitul Women’s Series din 2023 la Quebec, acolo unde România a încheiat pe ultimul loc. În finala circuitul de la Constanța a făcut echipă cu Anca Șipoș, iar ultimul ei turneu din an a fost mondialul U23, acolo unde a bifat a doua prezență consecutivă după cea de anul trecut de la Circul Metropolitan București. În Lublin, cel mai bun meci al ei a fost chiar ultimul, o înfrângere 18-20 cu Mongolia în care ea a înscris 5 puncte.

  1. Teodora Manea – 39,046

Teo Manea a fost și ea prezentă la primul turneu din circuitul Women’s Series de la Wuhan. A câștigat apoi Cupa României indoor și a purtat echipamentul tricolor și la a doua etapă din circuitul feminin, la Astara. Acolo România a pierdut ambele meciuri din grupă la diferență totală de patru puncte. Manea a reprezentat România și la turneul 3×3 Internationals din Austria, unde echipa a terminat cu două victorii și o înfrângere. 

A urmat Cupa Mondială, unde Manea a fost a treia cea mai bună marcatoare pentru România. Ea a fost parte și din lotul care a jucat turneul de calificare pentru European, dar a fost și în echipa care a înregistrat cel mai bun rezultat internațional din acest sezon în baschetul 3×3, locul 4 la Jocurile Europene. Pentru ea au mai urmat două prezențe în circuitul Women’s Series, la Yichang și la Montreal, unde România a încheiat pe 7 și 5.

  1. Ancuța Stoenescu – 40,196

Ancuța Stoenescu este baschetbalista din România cu cele mai multe turnee Women’s Series jucate în acest an, 6. Este a doua cea mai bună marcatoare pentru România din circuitul mondial feminin cu 57 de puncte și jucătoarea cu cele mai multe puncte înscrise din spatele semicercului, 40. A fost în etapa în care România a terminat pe cea mai slabă poziție, a 16-a la Baku, dar și la Montreal unde tricolorele au încheiat pe locul al cincilea, cea mai bună clasare din această vară.

  1. Alina Podar 55,479

Dacă Stoenescu este jucătoare cu cele mai multe etape în circuitul Women’s Series, Podar este sportiva cu cele mai multe participări în toate turneele internaționale din această vară. Podar a jucat în 5 turnee Women’s Series și a fost cea mai bună marcatoare pentru România cu 63 de puncte înscrise în 14 meciuri. 

A făcut și ea parte din lotul de la Jocurile Europene și a fost și cea mai bună marcatoare a tricolorelor la Mondial, acolo unde a a avut 19 puncte în patru meciuri. Alina Podar a încheiat sezonul cu titlu în circuitul Sport Arena Streetball pentru al doilea an la rând. La începutul anului ea nu a fost în primele top cinci jucătoare românce în clasamentul oficial, iar acum încheie pe prima poziție la diferență mare de celelalte jucătoare. 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.