Titlul european, momentul de vârf în baschetul 3×3 din România în 2014

Anul 2014 a fost anul cu cele mai importante succese pentru baschetul 3×3 din România, momentul de vârf fiind cucerirea titlului european, în luna septembrie, la București. Acest succes a venit după 10 ani de competiții anuale organizate de Sport Arena Streetball, promotorul care a transformat această disciplină într-un adevărat fenomen al sportului de masă în România.

Iată cele mai importante zece repere ale sezonului cu numărul 10 din istoria Sport Arena Streetball:

10. Baschetul 3×3 a fost prezent în premieră la festivalul StreetHeroes, turneul organizat în incinta TurboHalle marcând debutul sezonului încă din luna februarie. Apoi, Sport Arena a organizat Fan Zone-ul la All Star Game Romania, de la Cluj-Napoca, din luna martie. Competiții de 3×3, concursuri pentru fani, invitați speciali au animat atmosfera pe platoul din fața Arenei Horia Demian.

9. Competițiile pentru licee și universități, au fost o altă premieră a acestui an. Universitatea Politehnică București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Universitatea București și Colegiul Național Sfântul Sava au fost gazdele unor turnee care au adunat la start, în lunile martie și aprilie, sute de studenți și liceeni, prefațând sezonul de vară.

8. Campionatul Sport Arena Streetball a debutat în luna mai și a strâns și în acest an peste 5000 de participanți și peste 25.000 de spectatori la cele cinci turnee care alcătuiesc sezonul intern de baschet 3×3.

7. Pentru prima oară în istoria competițiilor de baschet 3×3 de la noi, un turneu s-a disputat în incinta unui mall. AFI Palace Cotroceni a fost gazda Masterului Sport Arena Streetball, care a desemnat echipa ce a reprezentat România în circuitul mondial FIBA 3×3 World Tour.

6. Echipele naționale ale României și-au început aventura în luna iunie, la Campionatele Mondiale de la Moscova. Acolo,  fetele (Anca Șipoș, Cristina Bigică, Flori Diaconu și Andra Haas) au ocupat locul șapte, trecând în optimi de Spania, iar băieții (Angel Santana, Bogdan Popescu, Cătălin Vlaicu și Vasile Ștefan) locul opt, după ce au pierdut dramatic sfertul de finală cu Serbia, în prelungiri.

5. Sport Arena Streetball a organizat pentru al treilea an consecutiv Raiffeisen Bank Bucharest Challenger, cel mai puternic turneu internațional din sud-estul Europei, de asemenea turneu de calificare pentru FIBA 3×3 World Tour. Câștigători au fost spaniolii de la Palo Peak.

4. Luna august a adus cea de-a treia calificare consecutivă a unei echipe românești la FIBA 3×3 World Tour Final, după clasarea pe locul doi în Mastersul FIBA de la Praga. În componența Santana, Vlaicu, Ștefan și Cătălin Bordei, care l-a înlocuit pe Bogdan Popescu, indisponibil, Team Bucharest a cedat în fața sârbilor de la Novi Sad, în finală.

3. Parcursul românilor în World Tour a continuat cu locul patru obținut la finala mondială de la Tokyo. Team Bucharest, singura echipă din lume prezentă la toate cele trei finale de până acum (Miami 2012, Istanbul 2013 și Tokyo 2014) s-a aflat la doar câteva zeci de secunde de finală, cedând în cele din urmă în fața canadienilor de la Saskatoon. A fost cea mai bună performanță obținută de reprezentanții noștri în cele trei participări. Cătălin Vlaicu a fost cel mai bun marcator al acestui sezon din World Tour, cu 70 de puncte.

2. În urma rezultatelor din finala mondială, Team Bucharest a obținut calificarea, în premieră, la FIBA 3×3 All Stars, care s-a disputat în luna decembrie, la Doha, Qatar. Românii au ocupa locul patru, luându-și revanșa în fața canadienilor de la Saskatoon, dar cedând în semifinale cu sârbii de la Novi Sad, care aveau să câștige turneul. România a încheiat sezonul mondial cu trei jucători în Top 10 FIBA 3×3 World Rankings, cel mai bine clasat fiind Angel Santana, locul cinci.

1. Fără îndoială, momentul de vârf al sezonului a fost cucerirea laurilor, în competiția masculină, la prima ediție din istorie a Campionatelor Europene de baschet 3×3. Piața Universității din București a fost kilometrul zero al baschetului, publicul frenetic conducându-și favoriții către o pefromanță unică în istoria baschetului românesc. Angel Santana, Bogdan Popescu, Cătălin Vlaicu și Vasile Ștefan au reușit să răstoarne mituri și să învingă echipe ale unor țări cu tradiție în baschet precum Lituania, în semifinale și Slovenia, în finală. În aceeași competiție, echipa feminină (Anca Șipoș, Gabriela Mărginean, Andra Haas și Alina Crăciun) a ocupat locul șase.

 

Sport Arena le mulțumește tuturor partenerilor care de-a lungul ultimilor zece ani au contribuit din plin la dezvoltarea acestei discipline care are mari șanse de a intra în programul olimpic începând cu ediția din anul 2020.

Nu in ultimul rand, suntem recunoscatori tuturor participantilor si spectatorilor care sunt alaturi de noi la fiecare turneu si care au contribuit din plin la acest performante pe care baschetul 3×3 le-a obtinut. 

Sperăm, cu ajutorul dumneavoastră al tuturor, să continuăm povestea frumoasă a baschetul 3×3 și în 2015! Sărbători liniștite și fericite și un an nou cât mai bun!

Echipa Sport Arena!

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.