The Last Dance – Alte ghete celebre din anii ’90

Fie că a fost vorba despre coechipieri sau despre adversari, serialul documentar The Last Dance care îl are ca figură principală pe Michael Jordan, a readus în prim-plan și celelalte staruri din NBA-ul anilor ’90. Împreună cu ghetele pe care aceștia le expuneau și care își făceau loc în inimile fanilor pe lângă celebrele Air Jordan.

Facem mai jos o scurtă trecere în revistă a acelor modele de ghete, o parte dintre ele având parte de ediții throwback ulterioare, altele rămânând la edițiile unice ale căror modele se mai găsesc doar la colecționari.

Nike Air More Uptempo – Scottie Pippen

Un model care a explodat din nou pe piață în ultimii ani și care a avut un impact major și la prima apariție, în picioarele lui Scottie Pippen. Acesta i-a purtat de-a lungul celebrului sezon 1995-1996 când Chicago Bulls obțineau 72 de victorii în sezonul regulat (record doborât ulterior de Golden State Warriors) și adăugau colecției cel de-al patrulea titlu din istorie. Modelul se găsește în prezent într-o mulțime de variante de culori, dar cele clasice, negru cu alb sau alb cu negru au făcut deja istorie. 

Converse All Star – Dennis Rodman

The Worm și-a făcut apariția de-a lungul carierei cu multe modele de ghete, fie Nike, Reebok sau Converse, dar parcă niciun model nu exprima mai bine personalitatea sa tumultoasă decât Converse All Star, pe care i-a purtat în ultimul sezon la Chicago Bulls. A fost într-adevăr The Last Dance. Tatuajul în formă de soare al lui Rodman a fost replicat în spatele logo-ului Converse, iar cele șapte „gheare” reprezintă cele șapte titluri de cel mai bun recuperator câștigate de Rodman în carieră. 

Apex Mailman – Karl Malone

A fost un model care n-a ajuns niciodată în magazine, chiar dacă Apex, devenită mai apoi KRP Sports, semnase cu Malone un contract de endorsement pe o perioadă de cinci ani. The Mailman era în apogeul carierei, cu un titlul olimpic cucerit în 1996, cu titlul de MVP în sezonul regulat 1996-1997 și cu două finale consecutive, ambele pierdute în fața celor de la Chicago Bulls. Mai mult, Malone apărea într-unul dintre cele mai mediatizate show-uri de wrestling alături de Hulk Hogan și Dennis Rodman. Fără să fie însă un jucător foarte atractiv pentru marketing, Malone a mai purtat încă un sezon aceste ghete, care nu au făcut profit nici măcar un cent. 

Nike Zoom Challenge – John Stockton

Și pentru că am vorbit de Karl Malone nu puteam să-l lăsăm deoparte pe John Stockton, coechipierul său de la Utah Jazz. Stockton nu a avut niciodata ghete de baschet dedicate, așa numitele signature shoes, dar a jucat doar cu Nike. Iar modelul purtat în anii de glorie cu Utah Jazz a fost Air Zoom Challenge, care a fost făcut celebru în special de către Andre Agassi pe terenurile de tenis. Stockton i-a avut în picioare când a marcat celebrul coș de 3 puncte cu care elimina Houston Rockets în playoff-ul din 1997 și își trimitea echipa în finala NBA. 

Nike Air Force Max – Charles Barkley

Purtate de Sir Charles Barkley în anii săi de glorie de la Phoenix Suns, ghetele Air Max au fost o adevărată revoluție nu doar de design ci și tehnologică. Modelul purtat de Charles Barkley în sezonul 1992-1993, când a fost denumit și MVP-ul sezonului regulat și a ajuns până în finala NBA cu Phoenix Suns, a fost primul care a folosit perna de aer de tip Air Max, faimoasă acum pe mai multe modele Nike, nu doar de baschet. 

Converse Magic – Magic Johnson

Magic Johnson și Larry Bird au fost în anii 80 starurile pe care Converse și-a bazat strategia de marketing. De asemenea au reprezentant și principalul motiv pentru care brandul nu l-a incorporat și pe Michael Jordan. După modelul Weapon folosit în anii 80, Magic a avut propriul model de Converse, care i-a purtat numele și cu care a jucat inclusiv în campania olimpică din 1992.

Nike Air Thrill – Gary Payton 

The Glove a purtat de-a lungul carierei o mulțime de modele de Nike, unele Zoom, altele Flight, Air Up, apoi multe modele Jordan sau Jordan Brand și a avut și modele proprii, Nike Zoom Glove, sau Zoom GP. Noi ne-am oprit la acest Air Thrill cu care a jucat în finala din 1996. 

Reebok Kamikaze – Shawn Kemp

Fanii lui Shawn Kemp își aduc aminte cu siguranță de modelele Kamizaze, I (foto) și II, de pe vremea când Reign Man zbura prin arenele din NBA. Chiar dacă a avut apoi și trei modele proprii Reignman, parcă aceste Kamikaze au rămas în istorie și au primit și niște versiuni throwback. 

Nike Air Flight – Penny Hardaway

A fost unul dintre cele mai populare modele de ghete din anii ’90 iar modelul pe care îl avem în imaginea de mai jos a fost purtat chiar și de către Michael Jordan, în timpul seriei de playoff din 1995 dintre Orlando Magic și Chicago Bulls. Pentru a evita o amendă din partea ligii (fapt ce nu îi era deloc necunoscut lui Michael Jordan după povestea cu Air Jordan One). Michael a fost nevoit să încalțe în meciul 3 al seriei acest model de Flight, deoarece modelul Air Jordan 11 nu era încă disponibil pe negru.

Ewing – Patrick Ewing

O pereche de ghete care a fost extrem de populară și în România la începutul anilor ’90 (cu toate că modelul care s-a vândut  nu era chiar cel original al brandului, ci unul contrafăcut). Linia de echipament sportiv al celebrului pivot de la New York Knicks există și astăzi.

Fila Grant Hill 1 – Grant Hill

Nicio incursiune printre ghetele de baschet celebre din anii ’90 nu se poate face fără a pomeni de celebrele Fila ale lui Grant Hill. Modelul este în vogă și acum pe variantele retro, și este cunoscut drept Fila 95, anul în care a debutat în picioarele celui mai celebru consumator de Sprite din acei ani. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.