Terenuri de vis: În căutarea fericirii, prin San Francisco

Multă lume, nici măcar cei care locuiesc în zonă, nu au habar de existența lui. E situat undeva în Chinatown-ul din San Francisco, suspendat pe o terasă, între clădiri, cu acces pe niște scări metalice înguste și înconjurat de o plasă metalică. Dar este unul dintre cele mai spectaculoase terenuri de baschet din lume.

Servește drept loc de joacă pentru copiii de care se îngrijește Cameron House, o organizație locală non-profit, dar are o istorie bogată în cinematografie datorită poziționării sale care oferă o panoramă ce-ți taie răsuflarea asupra zgârâie-norilor din Bay Area.

A apărut pentru prima oară în celebra comedie Sister Act 2, cu Whoopi Goldberg, care alături de prima parte, Sister Act, se află printre comediile cu cel mai mare succes financiar în anii ’90. Scena în care mai mulți tineri, printre care și faimoaisa Lauryn Hill (The Fugees), cântă rap este filmată pe acest teren din San Francisco.

De asemenea terenul mai apare în seriale ca “Murder in the First”, din 1994 sau în cea mai recentă serie de pe Netflix, “The OA”. Mai multe companii americane au filmat aici reclame, într-una dintre ele protagonist fiind starul celor de la Golden State Warriors, Steph Curry.

Însă probabil cea mai celebră scenă filmată aici este cea cu Will Smith, din filmul “The Pursuit of Happyness”

Emoționantul film spune povestea lui Chris Gardner (Will Smith), un vânzător rămas fără casă care trebuie să-și crească fiul, Cristopher Jr. (jucat chiar de adevăratul fiu al actorului, Jaden Smith), pe străzile din San Francisco.

Cei doi ajung să arunce la coș pe acest teren, iar copilul, după ce marchează, îi spune tatălui: “Hei, tată, voi ajunge jucător profesionist!”. Inițial, tatăl obidit, care-și văzuse visurile năruite de mai multe ori în viață, îi îngroapă speranțele copilului, spunându-i că probabil nu va ajunge prea bun la baschet. Apoi însă, văzându-și copilul doborât de vorbele sale, Chris își schimbă tonul: “Să nu lași niciodată pe nimeni să-ți spună că nu poți face ceva. Nici măcar pe mine. Ai un vis. Trebuie să ți-l protejezi!”

Conducerea organizației Cameron House spune că primește din când în când vizite de la turiști care vor să pășească pe acest teren de baschet, taxele variind între 25 și 70 de dolari în funcție de mărimea grupului. Sunt bucuroși că terenul devenit celebru poate să asigure o parte din finanțarea organizației dar și că pot împărtăși povestea acestui centru familial care a fost înființat în 1874 pentru a proteja de sclavie și prostituție femeile de origine chineză. Clădirea inițială a fost distrusă integral la un cutremur în 1906 și a fost reconstruită în 1908. Din 1940 spațiul a fost folosit ca loc de joacă și centru de educare pentru copiii familiilor nevoiașe din zonă, iar terenul de baschet de pe terasă în forma actuală a fost construit în 1970.

Organizația închiriază de asemenea terenul pentru filmări sau alte evenimente, pentru a-și acoperi astfel o mare parte dintre cheltuielile pe care le are sprijinind comunitatea.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.