România merge la Euro și la baschet 3×3

Pentru a opta oară dintr-un total de nouă ediții, naționala feminină s-a calificat la Europeanul de baschet 3×3.

În weekend, la UNEFS, s-a desfășurat unul dintre cele patru turnee de calificare pentru Campionatul European de baschet 3×3, care va avea loc între 22 și 25 august în Viena. România a luptat pentru calificare atât cu naționala feminină cât și cu cea masculină, dar, doar fetele au obținut calificarea, și asta fără să piardă meci. Celelalte echipe care și-au rezervat locul pentru competiția continentală la turneul din București sunt Letonia la feminin și masculin (unde balticii sunt campioni olimpici) și Marea Britanie la masculin.

Anul trecut, România rata participarea la Europeanul de baschet 3×3 pentru prima dată în istorie. O premieră negativă care nu s-a transformat într-o serie datorită succesului naționalei feminine. Cvartetul de la UNEFS a fost format din Sonia Kim, Teodora Manea, Andreea Mititelu și Anamaria Vîrjoghe. Kim și Vîrjoghe au trecut fiecare de 20 de puncte marcate în cele patru meciuri jucate, Sonia cu 26, iar Anamaria cu 21. Manea și Mititelu au contribuit și ele cu 14, respectiv 17 puncte. În meciul decisiv, cel care a adus calificarea, toate cele patru jucătoare au înscris minim 4 puncte.

Fetele au început turneul sâmbătă, la ora 12:00, cu o victorie categorică împotriva Georgiei, 20-8. Kim a avut trei coșuri din spatele semicercului în acel prim meci, cu două mai mult decât întreaga echipă a Georgiei. Primul test a venit trei ore mai târziu, sub forma naționalei Letoniei. Româncele și-au format un avantaj de trei puncte la 6-3 pe care l-au păstrat până în finalul meciului, încheiat 16-13. Mai era un singur meci de jucat și dacă România ar fi învins și în acesta, și-ar fi câștigat grupa și ar fi mers direct în partida decisivă, fără să joace un alt meci “de baraj”.

Adversarul a fost Marea Britanie, echipă care pierduse cu Letonia, dar care pulverizase Georgia, 22-4. După nici 30 de secunde, britanicele conduceau cu 3-0. România a preluat conducerea pentru prima dată la 6-5, după 5 puncte la rând reușite de Andreea Mititelu. Din acel moment, fetele noastre au călcat pedala de accelerație la maximum și au învins la o diferență de nouă puncte. Mititelu a avut cea mai impresionantă performanță individuală la acest turneu dintre toate jucătoarele României în acel meci, reușind să marcheze nouă puncte.

Meciul european

Astfel, după trei meciuri într-o singură zi, România și-a câștigat grupa. Mai avea un singur duel, cel mai important, cel care ducea la Europene. Marea Britanie a încheiat pe locul al treilea în grupă și a jucat un meci “de baraj” împotriva Greciei, ocupanta locului doi din cealaltă grupă. Britanicele au câștigat fără prea mari emoții, 16-11 și și-au rezervat o nouă confruntare în compania României.

Din nou, adversarele au început mai bine. Diferența cea mai mare în favoarea lor a fost de patru puncte, la scorul de 6-2. Fetele noastre și-au revenit repede după startul încet, în care au fost luate prin surprindere. Au egalat la 8 când mai erau 6 minute și jumătate din meci. A fost un început furtunos, cu multe puncte. Britanicele au preluat din nou conducerea, s-au distanțat la 11-8, după ce au marcat primul lor coș de două puncte din meci. Intensitatea echipei noastre a crescut în defensivă, iar în ofensivă rotițele au început să se învârtă, împinse de creativitatea jucătoarelor.

Ultima oară când britanicele au condus, scorul era 12-11 cu 4:41 minute de joc rămase. Din acel moment, adversarele au mai marcat doar șase puncte, în timp ce tricolorele au reușit nouă. În a doua jumătate a meciului, Vîirjoghe, care a demoralizat adversarele prin înălțimea sa, a înscris cinci puncte. România a avut un avantaj de o posesie la 19-17, iar britanicele au forțat egalarea printr-o aruncare de la depărtare, unde tot Vîrjoghe a ridicat mâna îngreunând misiunea lui Wilkinson, care a lovit doar inelul cu dubla sa.

Sonia Kim, care a avut o aruncare complicată de două puncte la 19-17 pentru a închide meciul, a fost faultată cu 6 secunde rămase, trimisă intenționat la libere în speranța a două ratări consecutive. Vicecampioana europeană din 2016 a „încheiat job-ul”, în faimoasele cuvinte ale lui Kobe Bryant. Cu 24 pe spate, Kim a transformat ambele libere cu sânge rece și a trimis România din nou la Europene, după un an de absență.

Naționala masculină, formată din Cristi Mâinea, Aurelian Gavriloaia, Alexandru Coconea și Marius Ciotlăuș, a pierdut toate meciurile jucate, 21-12 împotriva Sloveniei, 22-16 cu Marea Britanie și 21-10 în compania campioanei olimpice, Letonia.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.