Raiffeisen Bank Bucharest Challenger – Ziua 1: Baschet 3×3 de top la kilometrul zero

Raiffeisen Bank Bucharest Challenger a debutat spectaculos, sâmbătă după-amiază, cu un prim meci ruso-francez aprig, tranșat la diferență de un punct de băieții din Piter. Echipele nu s-au menajat niciun moment, a fost cod roșu de faze spectaculoase, au fost răsturnări de scor și destule dueluri fizice care i-au împins pe jucători în panourile de protecție. Nu au lipsit dunk-urile presărate pe ici și colo, nici momentele tensionate care s-au lăsat cu faulturi tehnice și aruncări libere în momente-cheie.

Singurele lucruri greu de găsit în ziua de sâmbătă au fost succesele tricolorilor. Echipa legendelor a obținut singura victorie românească, 14-13 cu reprezentanta Franței, Bordeaux Ballistik, însă chiar dacă păstrează șanse de calificare în sferturi, Virgil Stănescu, Paul Helcioiu, Mihai Paul și Alin Zaharia au o misiune infernală împotriva arțăgoasei echipe din Rusia, care a fost la un bob de inspirație distanță de o surpriză uriașă în faza grupelor.

Baschetul 3×3 a adus la Kilometrul Zero tot ce avea mai bun: campioni mondiali, europeni, primii 11 jucători ai lumii, iar suprafața de joc instalată în Piața Universității a luat foc la două super-dueluri ale lui Novi Sad Al Wahda. După un start bun în partidă, echipa numărului unu mondial s-a văzut egalată și presată serios de rușii din Piter, în ultimele două minute.  Dusan Bulut a luat pe pe cont propriu finalul de meci, și-a ținut echipa în joc și, după ce ultimele 25 de secunde s-au scurs în tensiune maximă, la scorul de 16-16, “The Bullet” a smuls o ultimă greșeală a rușilor, fatală, cu 0,2 secunde rămase pe cronometru: a transformat de la linia de libere și a închis partida, 17-16.

Duelul zilei, dintre cel mai reprezentativ nume din baschetul românesc post-decembrist – Virgil Stănescu și #1 Dusan Bulut, a fost unul spectaculos pe teren, cei doi luptându-se 1 la 1 sub panou pentru recuperări, dar și în afara semicercului. Un start lansat pentru Bucharest Legends, până la 4-1, a aprins imaginația spectatorilor prezenți în tribune, însă omogenitatea și valoarea cvartetului atât de versat al celor de la Novi Sad au fost de necombătut pe măsură ce meciul a avansat, iar ratările și greșelile s-au acumulat în dreptul românilor. Câștigătorii ultimelor două ediții de Campionat Mondial s-au impus 22-11, înregistrând unul dintre cele șase victorii înainte de termen (expirarea celor 10 minute de joc regulamentare, prin înscrierea a 21 de puncte).

Celelalte trei reprezentante ale României au fost eliminate, din păcate, încă din faza grupelor, după primele două meciuri. Școala Veche a pierdut în fața băieților de la Don Poly Atena (8-11) și apoi la campioana circuitului FIBA World Tour 2016, Ljubljana (12-17). Mezinii competiției, Bucharest Littles, au fost învinși de echipa din Amsterdam, vicecampioană mondială în acest an, scor 10-15 și de canadienii de la Winnipeg (13-20), într-o grupă în care fac legea letonii de la Riga Ghetto, campionii Europei în 2017. Echipa campionului european din 2014, Cătălin Vlaicu – Rahova’s finest – a scăpat printre degete un succes pe final de zi. După un prim meci în care au fost dominați clar de sârbii de la Zemun (11-22), Cătălin Vlaicu, Alin Spahiu, Cătălin Bordei și Victor Constantin au condus în prima jumătate a meciului cu Școala Veche a Georgiei, de la Tbilisi, la diferență de două posesii. Arbitrii i-au sancționat însă pe tricolori și, pe fondul unei iritări tot mai evidente a lui Sarma, Tbilisi a revenit și a trecut în frunte, anulând orice șansă de calificare mai departe a tricolorilor.

Majoretele de la Dracula’s Girls au risipit tensiunea din aer între partide, cu momente de dans savurat din plin de spectatori, care la rândul lor au avut clipele lor de glorie pe teren, în deja tradiționalele concursuri special pregătite de organizatori: iar pentru cei mai îndemânatici cu mingea de baschet, ziua s-a încheiat și cu premii speciale – echipamentul oficial de joc Raiffeisen Bucharest Challenger, biografii ce nu trebuie să lipsească din colecția niciunui pasionat de sport și mingi de baschet.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.