Olanda marelui Bas bate toba mare la Bucharest Challenger

Olanda va fi reprezentată în premieră la ediția 2016 a Bucharest Challenger, la fel ca și Grecia.  Țara lalelelor abia dacă a apucat să termine de sărbătorit performanța fantastică obținută de baschetbaliștii săi la Campionatul Mondial de baschet 3×3 din Franța, din a doua jumătate a lunii iunie. Neavând niciodată rezultate semnificative la turneele finale de baschet 5 la 5, dar nutrind o dorință arzătoare de a construi povestea puternicei portocale mecanice și în afara terenului de fotbal, Olanda a născocit o strategie națională. A început să investească masiv în 2007 în proiecte pentru copii și juniori dedicate unei variante a 3×3-ului – Peanutbasketball-ul, iar zece ani mai târziu a cules roadele pârguite, câștigând argintul mondial prin Jesper Jobse, Joey Schelvis, Sjoerd Van Vilsteren și Bas Rozendaal, după o finală pierdută la imbatabilii sârbi – Bulut, Savic, Zdero și Majstorović.

Trei dintre vicecampionii lumii vin la București: Jasper – “the guy who gets the Job(se) done”, Joey cel de Vis și marele Bas, care face până și toba mare să tremure. Povestea fantastică a super-eroilor Olandei a început la București, în 2016 – în primele zile ale lui septembrie, atunci când la Europene, băieții au cucerit prima medalie din istoria baschetului olandez – un bronz. Brusc, pe terenul de baschet începea să se vorbească despre Olandezul Zburător. În cazul ambelor turnee finale dedicate echipelor naționale, drumul Olandei a fost stopat de Serbia și „Bullet”&Co.

Medalia mondială a fost fără discuții momentul carierei pentru Jobse și ai lui, dar și ultima clipă de glorie în acest sezon. Și asta pentru că, după o clasare la poalele podiumului – pe 4 – la următorul turneu, băieții din Amsterdam nu au mai reușit să se capaciteze: a urmat un loc 15 la Challenger-ul din Croația (Lipik), un loc 7 la Campionatul European și tot o clasare pe poziția a 7-a pe tărâm românesc, la Challenger-ul de la Sibiu.

Key Player:  Bas Rozendaal

Într-o echipă care a performat în general de manieră uluitoare în ultimele 12 luni, este greu și puțin nedrept să alegi omul-decisiv. Jesper Jobse este numărul unu în Olanda, conform punctelor acumulate în clasamentul oficial FIBA World Rankings și lasă fără aer atât concurența, cât și spectatorii la pătrunderile sale în forță spre panou. Totuși, marele Bas se face și mai ușor remarcat pe teren, la cei 213 centimetri ai săi. Dacă mai adaugi și dunk-urile clasice, cu o mână, pe care pare că le accesează după bunul plac, cu o ușurință debordantă și dacă mai și revezi și câteva faze din finala Mondialului în care Bas a fost față în față cu “Bullet” Bulut, ai adunat destule argumente pentru “candidatura lui Bas”.

Echipa din Amsterdam intră din ce în ce mai serios în teritorii noi: este deja o favorită pe la toate turneele în care ia parte, este un punct de interes pentru fani și are un mare cadran de țintă lipit pe spate de către adversari. Prima participare la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger și revenirea în orașul succesului european înregistrat cu naționala se anunță interesantă.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.