Iron-men din Riga au făcut senzaţie la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger: au jucat fără rezervă toate meciurile eliminatorii şi au luat cecul cel mare

“Am câştigat Bucharest Challenger şi ne-am calificat pentru Masters-ul de la Luasanne. Suntem toţi răniţi, storşi, dar asta s-a întâmplat aici. Bucuria este imensă. Am avut şi şansa de partea noastră, a fost fantastic”, a povestit Agnis Cavars, după câteva zeci de secunde în care, la Kilometrul Zero din Bucureşti, patru letoni s-au descătuşat. Au ţipat din toţi rărunchii, au sărit, iar mai apoi s-au prăbuşit pe suprafaţa de joc, încercând să deseneze parcă nişte aripi, aşa cum mai fac doar copiii în zăpadă.

Riga Ghetto Basket a câştigat Challenger-ul de la Bucureşti, jucând toate cele trei tururi eliminatorii în trei, fără rezervă. Pentru ei, a fost 3×4. Nu au avut un moment de respiro. Edgars Krumins, jucătorul numărul unu al ţării care a produs marele şoc al anului, câştigând Campionatul European, s-a accidentat încă din faza grupelor. În acel moment, admite Cavars, niciunul dintre ei nu îşi imagina că ar putea lua acasă cecul în valoare de 6.000 de dolari.

Cu toate acestea, Riga Ghetto a transformat ziua de duminică, la Bucharest Challenger, într-o poveste despre super-oameni. Au dat start cu o a treia victorie din trei meciuri în grupă încheiat înaintea expirării timpului regulamentar, 21–9, cu mezinii întrecerii, Bucharest Littles – un cvartet de puşti care nu au împlinit încă 18 ani.

Şi de aici, a fost din ce în ce mai greu.

Legendele Bucureştiului au sperat până în ultima clipă la semifinale

“Ne-am arătat caracterul aici, ne-a ajutat şi cel de sus”, au fost cuvintele extremei Cavars (31 ani), după un sfert de finală nebun cu Virgil Stănescu & Co. Bucharest Legends, singura echipă românească dintre cele patru aflate la start care a reuşit să treacă de grupe, a avut un început excelent de meci şi a reuşit, cu 19 puncte, cea mai bună prestaţie ofensivă în turneu. Publicul a făcut valuri, a aplaudat sacadat şi a amplificat efectul fiecărei aruncări de două puncte trimisă de Mihai Paul, Virgil Stănescu Paul Helcioiu sau Alin Zaharie. Nu a fost însă suficient, pentru că în ultimul minut, letonii au revenit senzaţional, ba chiar au reuşit să evite prelungirile şi au închis partida cu coş de două puncte ce a consemant încă o victorie prin atingerea pragului de KO, de 21 de puncte (22-19, scor final).

“A fost incredibil de greu, dar a fost un public senzaţional. Cred că le-am oferit un super-meci şi, probabil, pe final, noi am avut totuşi un plus la capitolul fizic. A fost spectacol, dar ne-a fost şi ne va fi greu în 3 oameni”, trăgea concluziile Cavars, în timp ce broboane de sudoare îi ţâşneau de pe tot corpul.

În pauza dinaintea semifinalelor, CRBL a lansat King Dama, un model dedicat baschetului 3×3 al jucăriei care a făcut valuri în această vară. Trei dintre cele doar zece bucăţi ediţie specială Kendama au fost păstrate pentru campionii de la Bucharest Challenger.

Le-au smuls finala din mâini oamenilor din Ljubljana

Semifinala i-a adus pe regii din Riga faţă în faţă cu Ljubljana, campioana FIBA World Tour 2016. Duelul – unul echilibrat cap-coadă, însă slovenii au ţinut un vârf de bocanc în faţă, în permanenţă. Până în ultimii 10 metri, când cei trei iron-man de Letonia au egalat la 16. Mingea a refuzat să mai intre în coş, iar prelungirile au fost memorabile. Şi aici, aruncările de două au refuzat să intre, mai întâi pentru letoni, apoi pentru sloveni. Ljubljana a înscris prima, a avut aruncare de la linia de pedeapsă pentru victorie, dar Riga Ghetto a supravieţuit. Şi a înscris două coşuri, ultimele două ale meciului, calificându-se în finală. “Nebunie!” – descrierea lui Cavars, într-un cuvânt.

De partea cealaltă, Zemun se afla deja la recuperare. Reprezentanţii Serbiei – Bogdan Dragovic, Lazar Rasic, Marko Dugosija şi Nikola Vukovic reuşiseră marea surpriză, învingând deţinătoarea trofeului, Novi Sad Al Wahda (cvartetul pornit din Serbia, care acum colindă lumea reprezentând Emiratele Arabe Unite). 20-16, scorul victoriei lui Zemun, după o revenire şi o luptă fantastică împotriva colegilor de antrenament. Cu vreo cinci minute înainte de startul semifinalei directe, Vukovic şi Bulut se antrenau în paralel pe terenul secundar amplasat în Piaţa Universităţii. Spre deosebire de sferturi, unde echipa numărului unu mondial a suferit în faţa olandezilor din Amsterdam, startul lor în semifinală a fost puternic. Însă ratările şi-au făcut apariţia în partea a doua, iar Zemun a profitat, cu execuţii curate, clare.

Finală cu ploaie şi emoţii fără margini pentru Ghetto

Majoretele de la Dracula’s Girls au încercat să destindă atmosfera şi să le ofere un răgaz de odihnă celor trei sloveni care urmau să dea o luptă crâncenă cu patru sârbi arţăgoşi, aflaţi pe cai mari. Spectatorii se dezmorţeau cu mişcări de dans. Iar la startul finalei, băieţii din Riga aveau deja mai mulţi fani, pentru că povestea lor câştigase inimile oamenilor.

Dramatismul a fost total în finală: la intrarea pe teren se căutau de zor medicamente împotriva durerii, iar când unul dintre cei trei jucători din teren s-a tăiat la mână, lucrurile s-au precipitat. Ştiind că nu poate intra, Krumins a consumat un time-out şi s-a repezit spre ghiozdanul cu faşe elastice şi plasturi. Iar între timp, stropii de ploaie au pus în mişcare maşinăria organizatorilor de protejat echipamentul. Meciul s-a întrerupt pentru scurt timp, o semi-prelată a acoperit terenul, însă răbdarea fanilor, care nu s-au lăsat clintiţi de pe locurile lor, a fost răsplătită, cu o nouă repriză spectaculoasă de baschet. Riga Ghetto a mers până la capăt şi s-a impus, 13-12, în faţa lui Zemun, echipă alături de care va merge la Lausanne.

Finalista Zemun s-a ales cu un cec în valoare de 4000 de dolari. Sârbii şi-au completat lista de premii de la Bucureşti şi cu victoria lui Lazar Rasic în concursul One Blade Shootout destinat aruncătorilor de elită din spatele semicercului, acesta primind o maşină de tuns şi stilizat barba oferită de One Blade.

  • Letonii de la Riga Ghetto Basket au reuşit, la Bucureşti, o calificare în premieră la o etapă World Tour din cadrul calendarului FIBA 3×3.
  • 16 echipe din 13 ţări s-au întrecut la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger: trei echipe din Top 5 mondial şi primii zece jucători ai lumii i-au încântat pe bucureştenii ajunşi în Piaţa Universităţii sâmbătă şi duminică. În plin sezon de vacanţe, tribunele au fost pline.
  • Directorul diviziei de baschet 3×3 din cadrul FIBA, Alex Sanchez, a fost prezent la Bucureşti şi a asistat la competiţie alături de o mare parte din staff-ul care se ocupă de FIBA 3×3 World Tour
  • Premierea a fost efectuată de către Cosmin Butuza, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Ștefan Săndulache, director excutiv al Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București și CRBL.
  • Raiffeisen Bank Bucharest Challenger este un eveniment marca Sport Arena Streetball organizat cu sprijinul Direcţiei pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti şi susţinut de Raiffeisen Bank, Nike, Fitbit, Philips One Blade, Gatorade, Ursus Cooler, Red Bull, Bicicletele Pegas, Ideal Board Games şi Steaua CSM Eximbank. Powered by Kiss FM.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.