Naționalele de baschet 3×3 ale României, aur și argint la Gimnaziada din Brazilia

Ambele finale ale competiției de baschet 3×3 din cadrul Gimnaziadei Internaționale de la Rio de Janeiro, Brazilia, au avut la start echipele naționale ale României. Băieții au reușit să câștige medaliile de aur, după o finală în care au dominat naționala Uruguayului, 22-11, în timp ce fetele au cedat după un meci aprig cu China, scor final 18-15 și au intrat în posesia medaliilor de argint.

David Rasoga, David Fometescu, Sebastian Boghean si Leonard Tompea s-au calificat în fazele eliminatorii de pe locul doi în grupă, după un insucces în fața Argentinei, însă nu au mai privit înapoi în drumul către medaliile de aur. Trei succese consecutive în rundele decisive, printre care un 22-8 cu Serbia în sferturi și o revanșă cu Argentina, 18-12 în semifinale.

Alexia Marcus, Bianca Calapis, Boglarka Gyorgy și Tania Șchiopu au avut un parcurs perfect până în finală. După ce au câștigat grupa fără înfrângere, fetele au trecut ușor de Chile, 14-3 în sferturile de finală și apoi au câștigat în fața țării gazdă, Brazilia, 14-8, în semifinale.

Cele două loturi au fost un mix perfect, care au inclus jucători cu profil potrivit pentru competițiile de baschet 3×3, o parte dintre ei având experiență în turneele organizate fie de Sport Arena Streetball, fie de alte organizații din țară, selecția realizată de către Federația Română de Baschet dovedindu-se un succes.

Ambele echipe, în formula în care au participat la competiția din Brazilia, au evoluat la ultima etapă Sport Arena Streetball din București, la o categorie superioară de vârstă, sub 16 ani. Băieții au termina pe locul al treilea în timp ce fetele au câștigat turneul.

Dintre componenții echipelor medaliate, David Rașoga și Leonard Tompea au un istoric bogat în competițiile Sport Arena Streetball, ambii cu prezențe încă de la categoria baby, sub 10 ani. De altfel, David are și un palmares impresionant cu 12 turnee câștigate, din cele 15 participări la evenimente Sport Arena Streetball.

Leonard Tompea și-a început cariera la Sport Arena Streetball în 2018, cu BabyLeii, locul 2 la Constanța Streetplay, eveniment unde l-a avut ca adversar în finală chiar pe David Rașoga, acesta din urmă câștigând competiția cu echipa Streetball Kings.

Leo a participat și la camp-ul organizat în 2018 cu legendarul Dusan Bulut, cu ocazia Campionatelor Europene de Baschet 3×3 de la București și a fost prezent în 2017 la evenimentul organizat cu echipele prezente la Bucharest Challenger.

Din rândul fetelor, Tania Șchiopu și Alexia Marcus au fost campioane la categoria sub 14 ani la Sport Arena Streetball 2022, după ce câștigaseră și etapa a 4-a de anul trecut. Tania a debutat la Sport Arena Streetball în 2019, la Palas Streetball de la Iași, orașul său natal.

(Foto deschidere: Federația Română de Baschet / Foto articol: Arhiva Sport Arena Streetball)

 

David Rasoga la primul turneu Sport Arena Streetball, castigat la Constanta
David Rasoga (nr. 4) la primul turneu Sport Arena Streetball, castigat la Constanta
Leonard Tompea (cu head band negru) la primul turneu jucat la Sport Arena Streetball, la Constanta in 2018
Leonard Tompea (cu head band) la primul turneu jucat la Sport Arena Streetball, la Constanta in 2018
Tania Schiopu (nr. 5) la primul turneu Sport Arena Streetball, la Iasi, in 2019
Tania Schiopu (nr. 5) la primul turneu Sport Arena Streetball, la Iasi, in 2019
Leonard Tompea în 2017 alături de echipa Novi Sad
Leonard Tompea în 2017 alături de echipa Novi Sad

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.