Naționala feminină a României, grupă de foc la FIBA 3×3 World Cup

Naționala feminină a României va juca cu Germania, China, Japonia și Lituania în faza grupelor la FIBA 3×3 World Cup – Campionatele Mondiale de Baschet 3×3, care vor avea loc între 21 și 26 iunie, la Antwerp, în Belgia.

Germania este recenta campioana din FIBA 3×3 Women’s Series, titlu cucerit chiar la București, la evenimentul organizat anul trecut la Palatul Parlamentului de către Sport Arena Streetball și Federația Română de Baschet.

China și Japonia s-au aflat, alături de România, printre cele opt echipe care au participat în 2021 la primul turneu olimpic de baschet 3×3 din istorie. China a încheiat la Tokyo pe podium, obținând medaliile de bronz, Japonia s-a clasat pe locul cinci iar România pe șapte. Chinezoaicele sunt și deținătoare ale trofeului mondial, cucerind laurii la ultima ediție, cea disputată la Amsterdam, în 2019.

Lituania a dominat anul trecut în faza grupelor din FIBA 3×3 U23 Nations League – circuitul mondial de tineret, câștigând cinci dintre cele șase etape ale Conferinței Europa 2, din care a făcut parte și România. Apoi, balticele au ocupat locul cinci în finala de la București, competiție la care naționala de tineret a României a încheiat pe locul al șaptelea.

Câștigătoarea grupei se califică direct în sferturile de finală, în timp ce ocupantele locurilor doi și trei din fiecare grupă avansează în optimile de finală.

Naționala de senioare a României a participat la patru ediții ale Mondialelor de baschet 3×3, cea mai bună clasare fiind locul șapte, în două rânduri (Amsterdam 2019 și Moscova 2014). România a ocupat locul 17 la prima ediție din istorie, cea de la Atena și locul 14 la Guangzhou în 2016, ediție la care am obținut o medalie, prin Marta Fodor, în concursul individual de îndemânare.

Singurele locuri nealocate până în acest moment la turneul final din 2022 au aparținut naționalei Rusiei, care ar fi trebuit să faca parte din grupa D atât pe tabloul masculin cât și pe cel feminin. După decizia board-ului din 25 martie de a interzice participarea Rusiei sau echipelor rusești în competiții, ca urmare a invaziei asupra Ucrainei, FIBA a anunțat că urmează să ia o hotărâre asupra modului în care vor fi alocate cele două locuri rămase disponibile la competiție din Belgia.

Iată componența completă a grupelor:

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.