Muzică și baschet: Jucători la microfon vs. cântăreți pe teren

Baschetul a fost mereu apreciat și practicat de artiștii din industria muzicală. Cultura Hip-Hop și-a pus cel mai tare amprenta pe acest sport dar alte genuri nu au fost ocolite. O dovadă în acest sens este și unul dintre cei mai mari tenori din istorie, Placido Domingo, un fan declarat al sportului în general și al baschetului în special.

Dacă intri într-o zona unde se joacă baschet sunt șanse mari să se audă un mix al muzicii cu sunetul inelului, panoului și al mingii, mai ales dacă vorbim despre competițiile de baschet 3×3 pe care le îndrăgim cu toții, acolo unde muzica cântă non-stop!

Începând cu Sugarhill Gang, și continuând cu Snoop Dogg și Quavo, atât muzica Hip-Hop cât și baschetul au crescut în popularitate, și nici una dintre cele două părți nu a ezitat să intre pe terenul celeilalte.

Baschetbaliști legendari precum Shaquille O’Neal aka Shaq Diesel (numele primului său album) sau Allen Iverson aka Jewelz (numele său de scenă) și-au încercat norocul în lumea muzicii hip-hop, iar Iverson chiar a ajuns cu una dintre piese pe radio, recompensa supremă la acea vreme când serviciile de streaming sau YouTube nu existau în vocabular.

Dintre actualii jucători îl avem pe Damian Lillard care are două metode prin care își exprimă arta, atât pe parchet cât și la microfon, iar printre alții Iman Shumpert, Kevin Durant sau Aaron Gordon și-au încercat la rândul lor talentele pe ritmuri de hip-hop.

De partea cealaltă, rapperii au fost mereu îndrăgostiți de baschet, mai ales că există o strânsă legătură pe partea de fashion în primul rând. Pe Snoop l-am văzut des pe teren la tot feluri de turnee demonstrative inclusiv în meciul celebrităților din cadrul weekend-ului All-Star în NBA. La înălțimea și skill set-ul lui cu siguranță are un loc în All-NBA Music Team.

Întrebarea este cine i se poate alătura, dar opțiuni sunt, precum stângacii Quavo și Justin Bieber care au fiecare câte un MVP în cadrul acelui meci al vedetelor din All-Star Weekend.

Cred că putem spune că Drake a făcut parte din lotul celor de la Toronto Raptors în finala câștigă de aceștia din 2019 chiar dacă nu a prins minute pe teren. Nu știm dacă poate fi un 10th man în rotația unei echipe dar terenul gigantic pe care îl are construit chiar în casă cu siguranță îi facilitează perioada de pregătire.

Muzica și baschetul au crescut împreună și datorită promovării reciproce, artiștii compunând versuri despre jucătorii de baschet, iar jucătorii de baschet la rândul lor se expun ascultând muzica preferată. LeBron James, pe lângă toate performanțele sale din universul baschetului, își poate trece pe CV și producător executiv al albumului „Rap Or Go To The League” al lui 2 Chainz. Tauheed Epps, cunoscut ca și 2 Chainz a jucat baschet la cel mai înalt nivel universitar pentru Alabama State. Apoi, a venit rândul muzicii.

Țineți minte știrile de acum un an, doi, conform cărora J Cole se antrenează pentru a își face debutul în NBA? Ce poveste ar fi fost… Din clipurile din online se văd clar aptitudinile lui și ne putem aminti cu toții momentul în care a încercat un dunk în concursul de Slam Dunk de acum 2 sezoane. Nu mai știm nimic despre potențiala carieră a lui J Cole în NBA, dar artistul a lansat în colaborare cu Puma niște ghete de baschet pe care le-am văzut purtate la mulți jucători în liga nord-americană.

Iar în România, dacă tu vrei să faci o echipa de baschet formată din cântăreți, trebuie să îl incluzi neapărat și pe DOC în ea. Rapperul apare des pe terenul de baschet, declarându-se fan și pe melodiile sale, iar piesa sa Pietra trebuie neapărat ascultată de orice jucător de baschet. Vlad Munteanu aka DOC a fost de mai multe ori prezent la turneele Sport Arena Streetball acolo unde ne-a arătat că talentul tău se extinde pe terenul de baschet și este și un mare fan NBA. Mai multe povești despre DOC și baschet puteți asculta în interviul realizat anul trecut pe care îl găsiți mai jos.

Articol de Andu Kedei

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.