Finală mondială cu final neașteptat: Echipa Sport Arena Streetball, blocată în Arabia Saudită

Echipa Sport Arena Streetball, care a organizat în weekend-ul trecut la Jeddah, Arabia Saudită, finala circuitului mondial de baschet 3×3, a fost afectată direct de înăsprirea măsurilor privind pandemia de Covid-19. Autoritățile saudite au închis complet granițele ca reacție a evoluției pandemiei la nivel global, toate zborurile dar și traficul terestru sau pe apă fiind suspendate pentru o perioadă de cel puțin o săptămână.

“Este o situație delicată și neplăcută, însă asumată, având în vedere că am organizat un eveniment sportiv în plină pandemie. Reprezentanții Ministerului Sportului din Arabia Saudită și ai Federației Saudite de Baschet, parteneri ai evenimentului, fac tot posibilul pentru a găsi o soluție și de asemenea ne-au oferit toate condițiile pentru ca șederea noastră neprevăzută aici să fie cât mai plăcută”, a declarat Vlad Constantinescu, managing partner Sport Arena.

Staff-ul echipei Sport Arena Streetball care a coordonat organizarea FIBA 3×3 World Tour Final cuprinde 15 oameni. Acesta a fost singurul eveniment sportiv internațional organizat în acest an în Arabia Saudită și cel mai important eveniment baschetbalistic la nivel mondial care a avut loc în 2020.

Disputată pe malul Mării Roșii, în zona unde anul viitor Jeddah va găzdui primul Grand Prix de Formula 1 din istorie, FIBA 3×3 World Tour Final a reunit 12 echipe din întreaga lume, competiția fiind câștigată în premieră de către letonii de la Riga. Chiar dacă evenimentul s-a disputat fără spectatori, fani din întreaga lume au trimis clipuri de susținere care au fost proiectate pe ecranele din arena într-un sistem inovativ de suporteri virtuali.

“În situația noastră mai sunt trei echipe participante. Una dintre ele, Ub din Serbia rămasă în Jeddah și alte două, Piran din Slovenia și Lausanne din Elveția, care au rămas blocate în capitala Riad, unde aveau escală. Ambasada României la Riad ne-a informat că menține legătura cu ambasade ale altor state UE care au cetățeni în aceeași situație și că ar exista posibilitatea organizării unor zboruri comune de repartiere. Atât partenerii locali cât și FIBA încearcă să ne ajute, însă momentan nu se întrevăd alte soluții pentru a ajunge acasă de sărbători”, a mai spus Vlad Constantinescu.

Pentru echipa Sport Arena Streetball este a treia finală mondială pe care o organizează, după cele din Abu Dhabi, UAE, în 2015 și 2016. Promoterul baschetului 3×3 din România are la activ peste 100 de evenimente internaționale, în peste 30 de țări în ultimii cinci ani și este recunoscut la nivel mondial drept una dintre cele mai active organizații în promovarea acestei discipline. Baschetul 3×3 va fi prezent în premieră la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acolo unde este calificată și naționala feminină a României.

“Pentru noi a fost un an extrem de dificil din acest punct de vedere. Lipsa evenimentelor sportive ne-a afectat drastic activitatea. Pentru toată lumea, jucători, oficiali FIBA, organizatori locali, acest eveniment a fost o gură de oxigen și a fost dus la bun sfârșit fără incidente. A fost aplicat un sistem tip bulă, asemănător celui din NBA, în care toți cei prezenți au fost testați, nu s-a înregistrat niciun caz pozitiv din momentul în care am ajuns aici, acum mai bine de trei săptămâni, iar protocolul medical a fost respectat cu strictețe. De altfel Arabia Saudită este una dintre țările cel mai puțin afectate în acest moment de pandemie. Competiția a fost un succes uriaș la nivel media, fiind transmisă în peste 100 de țări. Din păcate pentru noi, s-a încheiat cu această situație neprevăzută”, a mai adăugat reprezentantul Sport Arena Streetball.

Dacă se va prelungi, această situație ar putea pune în pericol și desfășurarea Raliului Dakar, care urma să fie găzduit pentru al doilea an consecutiv de către Arabia Saudită, începând cu 3 ianuarie 2021.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.