Final epopeic în Park Lake

După 3 zile lungi de weekend cu peste 20 de ore de baschet, Conferința U21 – Europa 1 s-a încheiat cu două aruncări memorabile.

Franța a dominat această conferință în toate cele șase etape și și-a achiziționat biletele pentru finala circuitului din Ulan Bator, dar momentele care vor fi ținute minte de public vor fi cele două aruncări decisive ale ultimelor două finale de duminică seară.

La feminin s-au întâlnit Franța și Ucraina pentru a doua oară la rând, după ce naționala „Hexagonului” a învins Ucraina în finala de sâmbătă seară, într-un alt meci de altfel strâns, 21-19. Duminică s-a ajuns din nou la 19-19, acesta fiind scorul cu care s-a terminat timpul regulamentar. În prelungiri, Ucraina a înscris prima prin Daria Dubniuk, cea mai bună marcatoare a turneului, iar Franța a venit cu răspunsul imediat pentru a egala la 20.

La acel scor, Ucraina avea o singură opțiune: Daria Dubniuk, viitoare vedetă în baschetul 3×3. Exact la ea a ajuns mingea, iar jucătoarea din Ucraina și-a dezechilibrat adversara printr-un dribbling, apoi un step-back pentru un fus care le-a adus victoria în premieră în această conferință ucrainencelor. Reușita ei fost senzațională și a pus punct unei performanțe individuale remarcabile. În cele trei zile de competiție, în 8 meciuri, Daria Dubniuk a înscris 97 de puncte, o medie de 12 pe meci. Întreaga echipă a Slovaciei a avut o medie de 11 puncte.

Însă pentru Franța a fost prima înfrângere într-o finală în această conferință, iar pentru acest eșec a fost nevoie de o performanță stelară din partea adversarelor. „Les Bleus” au încheiat conferința cu 580 de puncte posibile din 600, dominând din primul meci până înainte de ultimul. Jucătoarele Franței au jucat atât de bine, încât echipa lor era calificată la finala Ligii Națiunilor înainte să înceapă ziua de duminică.

În competiția masculină suspansul a durat mai mult, până la ultimele meciuri din grupe de duminică. Odată cu obținerea locului în finală, Franța nu mai putea pierde calificarea pentru Ulan Bator. Rivalii lor pe întreaga durată a turneului au fost Țările de Jos, toate finalele celor șase etape fiind disputate de aceste două echipe. Dar ultima și cea mai frumoasă a fost câștigată de „portocala mecanică.”

Cu un minut rămas, scorul era 12-12. Când s-a auzit sirena pentru ultima oară, Țările de Jos câștigau cu 19 la 17. În mai puțin de 60 de secunde s-au înscris 12 puncte, ultimele două senzaționale. Era 18-19 cu două secunde rămase după ce Grashoff a împins mingea în coș din apropierea inelului. Leons a urnit mingea către Vijber, principalul marcator al naționalei sale. Dezechilibrat, dintr-un picior, acesta a aruncat mingea cu 0.6 secunde rămase pe cronometrul de joc. Mingea s-a lovit de partea din față a inelului, s-a ridicat din partea din spate a acestuia, s-a ciocnit de panou, și a căzut direct în mijlocul plasei aproape fără să se miște.

Precum la feminin, chiar dacă Franța a pierdut sfâșietor o nouă finală, tot naționala lor a obținut calificarea în Mongolia și la masculin. Turneul Ligii Națiunilor de la Park Lake Shopping Center a fost o poveste cu final fericit pentru mai multe personaje principale.

Cel mai bun moment pentru tricolore a fost în prima zi, atunci când naționala feminină a câștigat ambele meciuri din grupă pentru a ajunge în finală împotriva Franței. Cea mai bună echipă din turneu a învins România cu 19-10, iar din acel moment echipa feminină nu a mai obținut nicio victorie în următoarele două zile. În contrast, băieții au avut cea mai bună zi de joc duminică, atunci când au terminat pe locul 4, cu o victorie și o înfrângere în grupe. Totuși, tricolorii au făcut un meci curajos sâmbătă împotriva Franței, meci în care au jucat ca de la egal la egal cu cea mai bună echipă din conferință, scorul fiind 17-21. La final, echipa masculină a terminat pe locul 5 cu 320 de puncte, cu 200 mai puțin decât echipa de pe locul doi, Țările de Jos. La feminin România s-a aflat pe ultimul loc cu 315 puncte.

Evenimentul a fost organizat de către Sport Arena Streetball și Federația Română de Baschet în colaborare cu ParkLake Shopping Center și finanțat de către Primăria Sectorului 3 prin fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Partenerii evenimentului: Mastercard, Nike, Nivea, Tissot, Horizon și Pep&Pepper. 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.