Duel cu SUA în sferturi la Mondialele de baschet 3×3 pentru tineret. Două momente istorice în care am fost mai buni ca americanii

Naționala de baschet 3×3 a României s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatelor Mondiale pentru tineret care au loc la Lublin în Polonia și este gata pentru un duel stelar cu Statele Unite. De-a lungul istoriei competițiilor FIBA 3×3, baschetbaliștii români au reușit două succese istorice în fața americanilor.

Cu Vlad Nistor, Aurelian Gavriloaia, Mihnea Brie și George Blaj-Voinescu în lot, România a reușit două victorii importante în grupă, cu Austria (21-10) și Benin (18-12), care le-au asigurat tricolorilor calificarea de pe locul al doilea. România a pierdut incredibil în prelungiri cu Franța, în primul meci de la mondiale, după ce a condus cu 7-0, 9-1 și 15-11, scor final 17-15 pentru “cocoși” și a mai cedat în ultimul meci cu Polonia, 22-12 scor final, într-o partidă care nu mai conta pentru ierarhia finală din grupă.

Urmează un duel cu Statele Unite, în sferturile de finală, partidă care va avea loc duminică 1 octombrie de la ora 13.25 (Ora României) și va putea fi urmărită în direct pe canalul de YouTube al FIBA 3×3.

Americanii au câștigat toate cele patru meciuri din grupă înainte de timpul regulamentar, 21-12 cu Japonia, 21-16 cu Italia, 21-11 cu Egipt și 21-16 cu Lituania, conduși de Trey McGowens III, autor a 30 de puncte în patru meciuri.

Principalul marcator al României după faza grupelor este Vlad Nistor, cu 23 de puncte, Mihnea Brie și Aurelian Gavriloaia au contribuit cu câte 16 în timp ce Blaj Voinescu a reușit 11 puncte, fiind însă turnul de control din sub panou în ceea ce privește recuperările.

Gavriloaia și Blaj-Voinescu au făcut parte din Team Romania, echipa care a câștigat Sport Arena Streetball 2023, turneul final de la Constanța și a obținut calificarea la FIBA 3×3 World Tour Amsterdam. Vlad Nistor a jucat în acest sezon la Sport Arena Streetball alături de echipa din Târgu Mureș și a evoluat pentru România și în Nations League, deși are doar 19 ani. Mihnea Brie, component de bază al echipei Știința București, a evoluat la mai multe evenimente naționale și internaționale în acest sezon.

Nistor a intrat pentru prima oară în contact cu evenimentele marca Sport Arena Streetball în plină pandemie, în anul 2020, când a participat la toate etapele eSport Arena Streetball, evenimente de baschet 3×3 online, pe NBA2K și a și câștigat una dintre ele.

Victoriile istorice cu SUA: 2012 și 2019

România a reușit de-a lungul istorie două partide memorabile cu Statele Unite în competițiile de baschet 3×3, una la seniori, în 2012 și una la tineret U23, în 2019, ambele în faza grupelor.

În 2012, la chiar prima ediție a Campionatelor Mondiale de Baschet 3×3, legendarul Angel Santana îi închidea meciul cu un coș de două puncte, din colțul terenului pentru 15-14, scor final. Din echipă mai făceau parte Vlad Corpodean, Cătălin Vlaicu și Alex Pop.

În 2019, România a fost condusă cu 15-10 dar a revenit spectaculos și a reușit să preia conducerea cu 19-18. A fost momentul în care Cristi Mâinea a lovit decisiv din spatele semicercului pentru 21-18, scor final. Mâinea a încheiat meciul cu 3 puncte, principalul marcator fiind Alexandru Coconea, cu 9 puncte. Sebastian Costeiu cu șase puncte și Ștefan Bîrloveanu cu trei au contribuit de asemenea la acest succes.

 

 

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.