Dinastia Canada

Pentru al patrulea an la rând, Canada a jucat în ultimul act al finalei circuitului Women’s Series. Pentru al doilea an la rând, Canada a câștigat circuitul feminin mondial profesionist. În total, Canada are trei titluri de campioană din patru sezoane de competiție.

Din 2019, de când a început circuitul Women’s Series, Canada a fost și este în continuarea cea mai bună echipă iar asta nu poate fi contestat de nimeni acum. Este cea mai constantă echipă, cu o chimie evidentă, cu jucătoare care se completează perfect de la gemenele Plouffe la Paige Crozon și Kacie Bosch, sportivă care și-a făcut debutul în 2021 fiind cea mai nouă jucătoare din lot.

Sezonul 2023 în baschetul feminin 3×3 s-a încheiat duminică la Ulaanbaatar, acolo unde Canada a câștigat toate confruntările, cu o medie de 19.2 puncte pe meci. Echipa formată din gemenele Plouffe, Crozon și Bosch a terminat sezonul regulat pe locul al treilea, cu nouă etape jucate, câștigând cinci. Nicio altă echipă nu a câștigat mai multe. China și Neftchi au încheiat înaintea jucătoarelor din Canada în clasament, dar asta doar pentru că au participat la mai multe etape.

Surorile Plouffe și Paige Crozon se regăsesc la final de sezon în top 10-ul celor mai bune marcatoare din 2023. Situație care pare firească însă trebuie accentuată această performanță dacă ne gândim că ele au jucat cele mai puține turnee dintre toate celelalte sportive din top 10.

Turneul din Mongolia

La Ulaanbaatar primul meci a fost chiar împotriva echipei gazdă, Mongolia. A fost cel care s-a terminat cel mai repede din întreaga competiție. În doar 6 minute și 51 de secunde Canada a înscris 22 de puncte, meciul fiind închis de Paige Crozon printr-o aruncare de două puncte. A urmat o întâlnire cu Franța, echipa care a învins Canada în finala Mondialelor sezonul trecut și în sferturile din acest an. La 14-14 cu cinci secunde rămase, Michelle Plouffe a adus victoria printr-un coș de două puncte dintr-o poziție incomodă. O reușită care a adus o mică revanșă și un loc garantat în fazele eliminatorii.

Ultimul meci din grupă a fost o victorie fără emoții, 21-13 cu Germania, echipa care învingea Canada în finala circuitului din 2021 la Palatul Parlamentului. De altfel, singurul sezon în care Canada nu a fost campioană.

Cu trei victorii din trei meciuri în faza grupelor și o medie de peste 21 de puncte, Canada a jucat direct în semifinale cu Statele Unite. Câștigătoarele medaliilor de aur la mondialul din acest an nu au venit în cea mai bună formulă iar Canada a avut cel mai ușor meci din tot turneul din punct de vedere al diferenței finale de scor, 21-12. Paige Crozon a avut 10 puncte, aproape cât toata echipa Statelor Unite.

Revederea cu Franța

În finală urma în nou duel cu Franța. Sezonul trecut finala jucată la Constanța a avut în prim-plan tot aceste două echipe. Atunci, Canada a câștigat cu 21-16, Michelle Plouffe reușind să înscrie 14 puncte. Acum, când mai erau 25 de secunde, Franța conducea cu 14-13 după trei puncte consecutive ale Laetiției Guapo. Tot ea a faultat-o pe Katherine Plouffe la faza imediat următoare, iar Franța era în penalizare, două libere pentru canadiancă. Ambele au fost transformate, Plouffe ajungea la 10 puncte din totalul de 15 al Canadei.

Limouzin a înscris imediat pentru a egala la 15, iar Canada avea posesia cu 8 secunde rămase. Jucătoarea franceză a profitat inteligent de avantajul vitezei pe care îl avea fiind apărată de Crozon. Însă, exact asta a făcut și canadianca la următoarea posesie. Paige Crozon s-a repezit către inel, a primit pasa fără probleme și a înscris de lângă mai scunda Limouzin pe sirenă.

Turneul final al circuitului Women’s Series 2023 s-a terminat cum a început, cu un coș care a decis meciul în favoarea Canadei marcat de Paige Crozon. La primul meci, canadiencele s-au luat în brațe zâmbind. La finalul cu Franța, au sărit una în brațele celeilalte cu niște zâmbete largi. Cu trei titluri în patru sezoane, Canada poate fi numită o dinastie în baschetul 3×3 feminin.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.