Circuitul Mondial feminin trece prin București!

A opta etapă a celui de-al treilea sezon FIBA 3×3 Women’s Series se desfășoară în București. În drumul său către finala din Constanța, circuitul mondial feminin se oprește în Park Lake. Este a doua oară când o etapă se desfășoară în Park Lake, după cea din sezonul 2019, atunci când echipa Canadei a fost câștigătoare.

După exact 2 ani de la acel moment, canadiencele se întorc din postura de vicecampioane mondiale. Lotul are doar o modificare față de cel de acum doi ani, când surorile Plouffe au făcut show în Park Lake. Din nou alături de ele va fi și Crozon, schimbarea fiind Bosch, Canada venind cu lotul cu care s-au calificat și în finala Campionatului Mondial. De altfel, ele au câștigat și ultimul turneu Women’s Series unde au participat, chiar pe teren propriu, în Edmonton. Canada vine în România din postura de favorită a două, fiind doar la al doilea turneu Women’s Series din acest an. 

 

Principala favorită și liderul clasamentului este Germania. Au jucat 5 turnee în acest an, câștigând două dintre ele, jucând finala, chiar acum două zile, în Mongolia. Sonja Greinacher este cea mai bună marcatoare în momentul de față în circuitul feminin, cu un total de 92 de puncte. Germania a fost regina baschetului 3×3 anul trecut, după ce au câștigat turneul final, organizat în Palatul Parlamentului. Misiunea rămâne aceeași și în acest an, în care finala se va desfășura în Constanța.

Conexiuni cu evenimentul organizat în Palatul Parlamentului anul trecut are și delegația Franței. Două din cele patru care sosesc în Park Lake au câștigat turneul final Nations League de anul trecut. Limouzin și Djekoundade au făcut pasul la echipa de senioare, reușind să obțină medalia de aur la Campionatul Mondial din acest an. Franța a jucat în patru turnee în acest an, fiind mereu pe podium. Nu este în întregime echipa cu care au câștigat cel mai mare turneu 3×3 din acest an, dar Franța este favorita numărul 3, având jucătoare care au mai întâlnit succesul în București

Cehia este favorita a patra a evenimentului, chiar dacă are doar două etape jucate în acest an, terminând pe locurile 10 și 6. Ele vin cu o echipa tânără, cu jucătoare de maxim 23 de ani, care au impresionat în circuitul Nations League.

Cotată cu șansa a cincea sunt Statele Unite. Echipa lor vine cu două jucătoare care au participat și la Campionatul Mondial, Burdick și Cox, cărora li se alătură Harper și Richardson. Harper este cea mai bună marcatoare a americancelor din acest sezon, cu 68 de puncte. Când Richardson a jucat în acest sezon, SUA a terminat pe locul doi.

România este favorita a șasea a turneului. Trei din cele patru jucătoare tocmai au revenit din Mongolia, acolo unde au terminat pe locul al cincilea. Pop este deja  familiară cu terenul din ParkLake, după ce în ultimele trei zile a jucat acolo zi de zi în etapele din circuitul Nations League. Acvilele sunt pe locul 7 în clasamentul mondial, la mai puțin de 20 de puncte de Spania, ocupanta locului 5. România va juca în grupa cu Franța și Elveția, cu șanse mari de calificare către meciurile eliminatorii. 

 

Austria este cotată cu șansa a șaptea, deși au doar două turnee până acum în acest an, turnee unde nu au avut rezultate grozave. Au jucat la ultimele două turnee din Europa, continuând seria de participări pe bătrânul continent, sperând la rezultate mai bune pe finalul sezonului.

La primul turneu după cel din Bordeaux, Israel revine în circuit. Alexandra Cohen, cea mai bună marcatoare a lor va fi prezentă în București, în încercarea de a urca în clasamentul general, acolo unde se află pe locul 12.

Favorită a zecea este de asemenea o echipă care a jucat doar în două turnee din acest an, fără rezultate deosebite. Letonia își dorește un final de sezon opus începutului, unde au pierdut calificarea spre turneul final european, chiar împotriva României.

Italia pare să fie cea mai periculoasă echipa din cele care au jucat puțin până acum în acest an. Doar două etape, fără vreun rezultat apropiat de podium, dar cu o medie de puncte înscrise de 15.2. În clasamentul mediei de puncte înscrise pe meci, Italia ar fi pe locul 12. În clasamentul general sunt pe locul 20.

O altă echipă care a bifat doar două turnee în acest sezon este Elveția. Totuși, în cele puține meciuri jucate, au adunat o medie de 15.5 puncte pe meci. Ele sunt cotate cu ultima șansă în grupa din care face parte și România.

O nouă echipa în circuitul Women’s Series vine la București. Düsseldorf ZOOS a debutat în turneul de la Praga, acolo unde au terminat pe locul al cincilea. Din echipa lor face parte și Jennifer Crowder, a câștigat sezonul trecut circuitul Women’s Series alături de echipa Germaniei. 

Vor fi două zile unde cele mai bune echipe ale lumii se vor lupta pentru a se apropia cât mai mult de primele poziții în clasamentul general. Vor veni campioane mondiale, echipe olimpice, iar în pauzele dintre meciuri vom avea momente de entertainment și concursuri pentru spectatori. 

Ne vedem în Park Lake, marți 9 august, începând cu ora 16:00. România va juca la 18:40 împotriva Franței și la 20:30 în compania Elveției.  

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.