Al șaselea Mondial pentru tricolore

Între 30 mai și 4 iunie Viena va fi a opta gazdă a Cupei Mondiale 3×3. Naționala României de feminin va participa pentru a șasea oară în istoria competiției. 

Tricolorele sunt cap de serie numărul 12, dintr-un total de 20 de echipe. Sunt patru grupe a câte cinci naționale, unde echipa cu cel mai bun bilanț din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală. Pentru celelalte patru locuri care vor completa tabloul sferturilor, se va juca un play-in, unde se vor înfrunta locul doi dintr-o grupă cu locul trei din cealaltă (ex: echipa de pe locul doi din grupa A va juca cu echipa de pe locul trei din grupa D și invers). 

România este a treia favorită din grupa D, acolo unde se va lupta cu Lituania, China, Italia și Israel. Dacă se mențin favoritele, România ar juca în play-in împotriva Țărilor de Jos. Dar, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg de cele mai multe ori în baschetul 3×3. Lotul “acvilelor” este format din Ecaterina Armanu, Teodora Manea, Alina Podar și Anamaria Vîrjoghe. Cele două din urmă au reprezentat România și anul trecut la Cupa Mondială. 

Prima ediție a Mondialelor 3×3 a avut loc în 2012, la Atena. Atunci, într-o grupă de șase echipe, România a câștigat doar două meciuri. Din 24 de echipe prezente la acea ediție, tricolorele au terminat pe locul 17, cu o medie de 10.4 puncte pe meci. 

În 2014, cu tot 24 de echipe, România a reușit calificarea în sferturile de finală. Au fost de asemenea grupe de șase echipe, dar atunci naționala noastră a terminat pe locul trei, cu trei victorii și două înfrângeri. După grupe s-au jucat optimile, iar România a reușit să învingă naționala Spaniei, echipă care în grupe pierduse doar împotriva Statelor Unite. A fost una dintre cele mai importante victorii pentru naționala României în competițiile internaționale. Dar, în sferturile de finală, gazda competiție și echipa care avea să câștige medaliile de argint, Rusia, a învins tricolorele.

De la ediția din 2016, Mondialele s-a jucat în format de 20 de echipe. Tot în grupa D, România nu a mai putut egala performanța ediției anterioare și a fost eliminată în faza grupelor. Singura victorie de atunci a venit împotriva Insulelor Cook. Anca Șipoș a fost singura jucătoare care a participat la primele trei ediții ale Cupei Mondiale pentru România.

Din acel moment a început organizarea competiției an de an, iar România nu a fost prezentă nici în 2017, nici în 2018. Dar a revenit la ediția din 2019, acolo unde a egalat performanța din 2014. În grupe a avut o medie de 19.5 puncte pe meci, singura înfrângere fiind în fața Spaniei. De altfel, cele două echipe au avut cea mai mare medie de puncte în grupe dintre toate participantele. Dar, în sferturi, România a întâlnit China, eventuala campioană din acel an. Atunci a fost probabil cel mai bun turneu Mondial jucat de România. Lotul a fost format din Gabriela Irimia, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu și Ancuța Stoenescu.

Anul trecut a fost singura dată când România nu a reușit să câștige vreun meci într-o ediție a Cupei Mondiale. Într-o grupă cu Japonia, Germania, China și Lituania, România a pierdut două din cele patru meciuri la diferență de o posesie. 

În 2023, România va întâlni din nou China și Lituania în faza grupelor. De-a lungul istoriei acestei competiții, România și China s-au întâlnit de trei ori, iar asiaticele s-au impus de fiecare dată. Anul trecut lituaniencele au învins la un singur punct “acvilele”. România și Italia au jucat o singură dată la Mondiale, în faza grupelor din 2014, unde naționala noastră s-a impus 17-10. Meciul împotriva Israelului va fi o premieră în această competiție. 

Vestea proastă pentru România este că echipa Chinei a dominat acest început de sezon în circuitul Women’s Series. Au fost doar două etape, dar China le-a câștigat pe ambele. Iar la Viena vine aceeași echipă, vor fi aceleași patru jucătoare care în doar două turnee au câștigat nouă din zece meciuri. Nici Italia, nici Israel, nici Lituania nu au participat până acum la oricare dintre cele două opriri. Dar dintre cele trei, cel mai periculos adversar pentru tricolore este Lituania, echipă care a terminat pe locul patru anul trecut la Cupa Mondială.

România a terminat la Wuhan pe ultimul loc, iar la Astara a încheiat pe locul 9 din 12. Alina Podar și Teodora Manea au fost numitoarele comune la cele două turnee. Podar a marcat 18 puncte în cinci meciuri, iar Manea 9. Anamaria Vîrjoghe a jucat doar la turneul din Azerbaidjan, unde a fost cea mai bună marcatoare a României cu 15 puncte în două partide. Ecaterina Armanu, campioana de la turneul final Sport Arena Streetball de sezonul trecut, va juca cel mai important turneu internațional din cariera sa. Teo Manea a fost coșghetera României la Mondialul U23 de anul trecut, cu 24 de puncte în patru meciuri. 

Cu această participare, România va avea o rată de participare de 75% la Cupa Mondială. De-a lungul timpului naționala feminină a reușit constant să fie acolo, în dezbatere cu cele mai bune echipe din lume. Este adevărat că de cele mai multe ori nu a câștigat acele dezbateri, dar a stat la aceeași masă. Cele mai bune performanțe au fost cele două sferturi de finală din 2014 și 2019. După fiecare sfert de finală, a urmat o ediție cu rezultate mai slabe. Dacă ritmul se păstrează, săgeata este îndreptată în sus în 2023. 

Bilanțul României la cele cinci Cupe Mondiale: 10 victorii – 15 înfrângeri

Jucătoarele cu cele mai multe prezențe:

Anca Șipoș – (2012,2014,2016)

Marta Fodor – (2012, 2016)

Andra Haas – (2014,2016)

Ancuța Stoenescu – (2019,2022)

Sonia Ursu – (2019,2012)

Sursa foto: FIBA3x3

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.