Sport Arena Streetball: Mândria că o idee românească a dus baschetul 3×3 la Jocurile Olimpice

Anul 2017 va rămâne un an de referință în istoria baschetului 3×3, după ce în luna iunie Comitetul Internațional Olimpic a luat decizia de a include această disciplină în programul Jocurilor Olimpice, începând cu ediția Tokyo 2020. Cu un record de 15 evenimente de baschet 3×3 organizate într-un singur an în România, Sport Arena Streetball, membru în FIBA 3×3 Advisory Board, continuă să își aducă contribuția la dezvoltarea acestei discipline atât pe plan național cât și la nivel mondial, alături de partenerii săi.

Baschetul 3×3 și-a început călătoria spre Jocurile Olimpice la București, în 2013, atunci când Sport Arena Streetball organiza turneul de prezentare pentru Comitetul Internațional Olimpic. Sloganul lansat atunci de către Federația Internațională de Baschet, “Din stradă, la Jocurile Olimpice” a devenit în acest an realitate, iar Sport Arena Streetball a fost unul dintre “pilonii care au contribuit la dezvoltarea acestei discipline la nivel global”, potrivit FIBA.

Pentru a marca noul statut al baschetului 3×3, Sport Arena Streetball, în colaborare cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român a organizat în luna iunie un eveniment demonstrativ chiar la Casa Olimpică. Glorii ale sportului românesc, medaliați și campioni olimpici precum Mihai Covaliu, președinte al COSR, Marius Drăgulescu, Alina Dumitru, Viorica Susanu sau Georgeta Andrunache au jucat baschet 3×3 alături de cei mai buni jucători de 3×3 din România.

Numărul de evenimente organizate la nivel național de către Sport Arena Streetball, în colaborare cu partenerii locali, a atins un număr record în 2017, cu 15 turnee în nouă orașe. Circuitul național a avut opriri în București (Park Lake Shopping Center, Politehnica, Băneasa Shopping City), Iași (Palas Mall), Suceava (Iuliu Mall), Tulcea (Piața Civică), Timișoara (Piața Libertății), Constanța (Perla Mamaia, Faleza Cazinou, City Park Mall), Oradea (Piața Unirii), Mangalia (Portul Turistic) și Craiova (Piața Mihai Viteazul).

Peste 3000 de jucători înregistrați au evoluat în turneele Sport Arena Streetball, iar echipe din Bulgaria, Serbia, Turcia, Republica Moldova, Cehia, Ungaria, Grecia, Nigeria sau Bahrain au participat la etapele organizate în 2017 în România.

Tradiția Raiffeisen Bank Bucharest Challenger a continuat și în acest an, cu ediția a 6-a, care a adunat din nou mii de spectatori la kilometrul zero al baschetului 3×3, Piața Universității. Cel mai tare turneu de acest gen din sud-estul Europei a atras trei dintre cele mai bune cinci echipe ale lumii, precum și toți cei zece jucători din Top 10 FIBA 3×3 World Ranking. În total 16 echipe din 13 țări au participat la eveniment.

Membrii echipei Sport Arena Streetball au fost și în 2017 adevărați globe-trotteri ai baschetului 3×3, contribuind la organizarea unor turnee internaționale din calendarul FIBA 3×3. Mongolia, Malaezia, Sri Lanka și China în Asia, Togo în Africa sau Olanda, Franța, Andorra, Letonia, Ungaria, Cehia în Europa s-au aflat pe harta Sport Arena Streetball.

În premieră, Sport Arena Streetball a organizat în 2017 și primele turnee FIBA Endorsed în Grecia, evenimente care au activat puternica comunitate de baschet din Atena și care la care au participat legende ale baschetului european precum Kostas Tsartsaris, fosta glorie a celor de la Panathinaikos Atena.

Evenimentele organizate de Sport Arena Streetball au contribuit și în acest an la consolidarea pozițiilor pe care România le ocupă în clasamentul mondial pe națiuni, permițând echipelor naționale un parcurs facil către turneele finale ale Campionatelor Mondiale și Europene, fie direct, fie beneficiind de postura de cap de serie în calificări. România se află între primele 12 națiuni ale lumii la baschet 3×3 atât la masculin cât și la feminin, iar la băieți, sub 18 ani, ocupă locul 2.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.