Streetball – business si placere

articol publicat in nr. 105 al revistei CSU FANS (Sibiu) 

Baschetul incepe si se termina pe strada. Incepi sa joci miute in curtea scolii, ajungi apoi sa joci in mod organizat, esti profesionist si dupa ce termini cariera, tot mai ai chef din cand in cand de o miuta, poate chiar in curtea scolii unde ai inceput baschetul.

Este povestea a peste 90 la suta dintre jucatori. Unii ajung profesionisti, altii se opresc la statutul de streetball-eri, sau mai pe scurt, in jargonul strazii, balleri. Am vorbit in articolul precedent despre ballerii din New York. E cazul sa-i tratam cu acelasi respect si atentie si pe ballerii romani, care au avut o vara ocupata si o parte dintre ei plina de succese.

Si, foarte important, baller-ul incepe sa devina din ce in ce mai profesionist, iar jucatori pe care din toamna pana in primavara ii vedeti in salile din prima sau a doua liga, vara ies pe playground, se distreaza si, mai nou, castiga si bani din aceasta activitate.

Peste 70 de turnee, printre care Sport Arena Bucharest Challenger si Sport Arena Streetball din Romania, au avut statut de competitii de calificare pentru FIBA 3×3 World Tour, circuitul initiat de Federatia Internationala de Baschet, iar premiile in bani au fost consistente.


Sport Arena Bucharest Challenger a avut premii de 5000 de euro, iar in cele cinci turnee din World Tour (Sao Paolo, Vladivostok, New York, Madrid si Istanbul) premiile au fost in total de aproape 100.000 de dolari (cam 20.000 de dolari pe turneu).

Doua echipe romanesti s-au calificat in acest in World Tour iar una dintre ele, Sport Arena UPB, a obtinut calificarea la marea finala mondiala de la Miami, care va avea loc la 22-23 septembrie in orasul lui Dwyane Wade si Lebron James.

La Miami, pe langa miza de a fi prima castigatoare din istorie a FIBA World Tour, cele mai bune 12 echipe din lume vor lupta si pentru marele premiu de 30.000 de dolari

Iar omul in care echipa Romaniei isi pune cele mai mari sperante este unul dintre cei mai buni si apreciati jucatori din World Tour in 2012, spaniolul cu cetatenie romana Angel Santana, care in sezonul trecut a fost campion al Romaniei cu Asesoft Ploiesti.

Santana, care va juca in acest sezon pentru Farul Constanta, a avut o vara foarte ocupata cu turneele de 3×3 si mai presus de orice, a reprezentat Romania la Campionatul Mondial de la Atena. Acolo tricolorii au reusit o victorie istorica in baschet, impotriva nationalei Statelor Unite, Santana marcand cosul decisiv.

“Pentru mine baschetul 3×3 este o forma de relaxare. In baschetul cinci la cinci e mai mult profesionism, e mai multa seriozitate, nu te poti manifesta cum vrei tot timpul. Dar aici ma simt liber, ma simt in largul meu si chiar daca pe teren se dau lupte adevarate, la final toti trebuie sa fie prieteni. Streetball-ul inseamna relaxare, distractie si asta incerc sa fac”, spune spaniolul.

Distractie dar si business. Prague International Cup, Moscow Open, Sport Arena Bucharest Challenger si FIBA 3×3 World Tour Istanbul sunt cele patru turnee la care Santana a participat in aceasta vara, colectand in total peste 5000 de euro, premii in bani, la care s-au mai adaugat si altele. Deloc rau, pentru, practic, patru weekend-uri pline de baschet dar si de placere.

Citește și: