Rusia aduce sânge proaspăt la masculin, pentru a da uitării absența de la feminin: pariul Pisklov

Naționala masculină a Rusiei vine la Bucurști, la Campionatul European de baschet de 3×3, din postura de unică reprezentantă a puternicei națiuni a lui Putin. Echipa feminină, de două ori campioană europeană în precedentele trei ediții ale FIBA 3×3 Europe Cup, a ratat, surprinzător, calificarea în turneul de la București, astfel încât toți ochii vor fi ațintiți mai intens asupra lui Agababyan, Korshakov, Shatashvili și Pisklov.

Favorita 4 a întrecerii de la finalul acestui weekend (14-16 septembrie, la Circul Metropolitan București) pare că aduce în România un cvartet de rezervă, având în vedere faptul că Rusia are 13 sportivi mai bine poziționați în clasamentul FIBA 3×3 Ranking decât Shalva Shatashvili – baschetbalistul cu cele mai multe puncte adunate în circuit din echipa care va înfrunta Polonia (cap de serie 5) și Belgia.

Aceasta este însă formula de echipă care a obținut, cu un loc doi la FIBA 3×3 Europe Cup Qualifier de la Poitiers, din Franța, biletele pentru turneul final. Rusia a efectuat o singură modificare, mizând acum pe tânărul Kirill Pisklov – unul dintre cei patru baschetbalisți U21 prezenți la București, în locul principalului marcator din concursul de calificare, Victor Zaryazhko.

Jucător de Euroligă pentru IJT CSKA Moscova, Pisklov a făcut un adevărat tur de forță în această vară, devenind pentru prima dată o prezență constantă în întrecerile de 3×3. Kirill a urcat de 8 ori pe podium în iunie și iulie, atât la categoria U23, cât și la Open masculin. Baschetbalistul care va împlini 22 de ani la o săptămână după Europeanul de la București, pe 22 septembrie, a ajutat naționala U23 a Rusiei să intre în Top 3 la 4 etape din Nations League, înregistrându-și totodată debutul la nivel World Tour, la Debrecen, cu un loc 9, în puternica echipă Gasparin (echipă de Top 15 în FIBA Team Ranking).

Kirill Pisklov se conturează ca fiind o mutare strategică a Rusiei, făcută cu gândul la viitoarele ediții ale Jocurilor Olimpice. La întrecerea de la Circul Metropolitan București, România este țara care mizează pe cea mai tânără echipă, trimițându-i în luptă pe Amedeo Casale (20 ani), Marius Ciotlăuș (22 ani) și Vlad Cobzaru (23 ani). Belgia propune mezinul rosterului de la București – pe Vincent Peeters (19 ani, născut pe 1 ianuarie 1999), iar Ungaria completează ‘selecționata’ U21, cu Attila Demeter (21 ani).

Cel mai bun jucător în clasamentul individual: Alexander Zuev, locul 35
Rezultate la CE de baschet 3×3: locul 10 în 2014, locul 4 în 2016, locul 6 în 2017

 Jucători: Vladimir Agababyan (28 ani, 1,91 m), Dmitry Korshakov (27 ani, 2,01 m), Kirill Pisklov (21 ani, 1,92 m) și Shalva Shatashvili (30 ani, 1,90 m)

Grupa D, alături de Polonia și Belgia

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.