Primul titlu european in baschetul 3×3 este al Romaniei!!!

Nationala de baschet 3×3 a Europei a cucerit aseara, la Bucuresti, primul trofeu continental din istorie, invingand dupa o finala dramatica nationala similara a Sloveniei, scor 18-16. Este si primul trofeu european la nivel de echipe nationale de seniori pentru baschetul romanesc, care vine in anul in care Sport Arena Streetball, principalul promotor al baschetului 3×3 in Romania, a sarbatorit cel de-al zecelea sezon competitional. 

Povestea inceputa in anul 2005 cu un turneu de 132 de echipe, pe terenurile nou construite in Universitatea Politehnica Bucuresti a fost incununata de acest succes istoric, ieri seara, in Piata Universitatii, locul pe care celebra revista Americana Sports Illustrated l-a denumit anul trecut, dupa turneul FIBA Raiffeisen Bucharest Challenger, “Mecca baschetului 3×3”.

Construit in primul rand din pasiune pentru baschet si cu investitii suportate de multe ori din propriul buzunar, drumul baschetului 3×3 de la statutul de sport recreational la cel de disciplina care se afla foarte aproape de a intra pe lista la Jocurile Olimpice a fost pavat in Romania, pe terenurile Sport Arena din Politehnica sau pe cele instalate in locuri emblematice din centrul Bucurestiului.

Numarul de echipe participante la turneele Sport Arena Streetball a crescut an de an, competitia devenind un adevarat fenomen la nivel national, cu mii de jucatori anual iar modelul campionatului organizat de Sport Arena Streetball a fost extrapolat la nivel global de catre Federatia Internationala de Baschet sub forma FIBA 3×3 World Tour, acolo unde echipele romanesti au avut evolutii excelente. Toate aceste evenimente Sport Arena Streetball nu ar fi fost posibile daca alaturi de Sport Arena si ACS Sport Promotion nu ar fi existat parteneri care au crezut in proiect si au contribuit constant la cresterea fenomenului 3×3 in Romania: Raiffeisen Bank, Gatorade, Ursus, The Group.

Urmatorul pas, reusit cu sprijinul Federatiei Romane de Baschet a fost aducerea acestei prime editii a Campionatelor Europene la Bucuresti.

Iar mai departe, povestea a fost dusa catre titlul continental de catre Angel Santana, Catalin Vlaicu, Bogdan Popescu si Vasile Stefan, baietii de aur ai Romaniei, care au reusit in drumul catre primul loc sa-si ia revansa in fata Lituaniei, pentru infrangerea de la Mondiale, dar si in fata Sloveniei, pentru infrangerea din grupe, de la Bucuresti.

Cei patru baieti, care in aceeasi formula au castigat toate turneele Sport Arena Streetball din acest sezon aniversar, au iesit pe locul doi la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger precum si in primele opt echipe din lume la Mondialele de la Moscova, au reusit acum sa mearga pana la capat si sa puna Romania pe harta baschetului continental.

Povestea celor 10 ani de baschet 3×3 in Romania este amintita si in prima declaratie dupa finala a presedintelui FR Baschet, Horia Paun: „Este un succes meritat dupa 10 ani de munca. Romania a fost pionier in aceasta disciplina iar acum culegem roadele. Am avut un public senzational in aceste trei zile in Bucuresti si in final ne-am bucurat impreuna atunci cand s-a cantat imnul Romaniei la festivitatea de premiere.”

Trebuie mentionat faptul ca Federatia Romana de Baschet a reusit sa convinga cluburile unde joaca componentii echipei nationale de 3×3 (Angel Santana – Stiinta Bucuresti, Bogdan Popescu – BC Timisoara, Catalin Vlaicu si Vasile Stefan – CS Energia Tg. Jiu) sa permita celor mai buni jucatori de 3×3 din Romania sa fie prezenti la reunirea echipei intr-o perioada in care jucatorii sint angrenati in cantonamente si meciuri de pregatire.

Emotiile pentru fanii baschetului 3×3 din Romania nu se vor opri aici in 2014, peste doar o luna, intre 11-12 octombrie, Team Bucharest, cu Angel Santana, Catalin Vlaicu si Vasile Stefan in componenta, va lupta la Tokyo in finala mondiala a FIBA 3×3 World Tour.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.