Franța atacă în forță, cu două jucătoare din Top 8 mondial, iar Ana Maria Filip, fiica unuia dintre voleibalisții care au dus România pe podiumul olimpic în 1980, e vârf de lance

Medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de baschet 3×3, la jumătatea lunii iunie, naționala feminină a Franței speră obțină la prima sa vizită în București mai mult decât locul patru câștigat anul trecut, la debutul european de la Amsterdam.

Franța deplasează în România o echipă foarte puternică, bazându-se pe două sportive din Top 8 al clasamentului individual FIBA. Marie-Eve Paget este a șasea jucătoare de 3×3 a lumii în acest moment și singura baschetbalistă care se mai regăsește în echipă din cvartetul care urca pe podiumul mondial, la Manila. Mamignan Touré este a 8-a în lume la această nouă disciplină olimpică și, la fel ca Marie-Eve, colega sa de generație, a urcat de multe ori pe podium cu echipele naționale ale Franței la diferite categorii de juniori și tineret, la baschet în cinci.

Cea care va atrage însă toate privirile este Ana Maria Filip. În primul rând, pentru că, pur și simplu, este imposibil să nu o remarci pe cea mai înaltă jucătoare a competiției, o sportivă care, de la 1,95 m, vede altfel coșul de baschet și are avantaj sub panou. În al doilea rând, Ana Maria Filip va fi a cincea româncă pe teren la Campionatul European de baschet 3×3, alături de Gabi Mărginean, Gabriela Irimia, Ancuța Stoenescu și Sonia Ursu – componentele naționalei tricolore.

Născută la București, pe 20 iunie 1989, Ana Filip este fiica foștilor internaționali români Camelia Filip și Marius Căta-Chițiga. Baschetul a fost sportul mamei sale, în timp ce tatăl ei a contribuit, din teren, la câștigarea singurei medalii olimpice a voleiului românesc – bronz la Moscova, în 1980.  Plecată din România de la vârsta de 6 ani, mama sa fiind sub contract cu un club din Lyon, Ana Maria a devenit cetățean francez în 2005, fiind naturalizată tocmai pentru a putea ajuta echipa Cocoșului Galic la Euro. În 2015, Ana a participat cu echipa Franței la EuroBasket-ul organizat în parteneriat de România și Ungaria, unde a și câștigat medalia de argint.

Ca multe fetițe din România, Ana Maria a visat la început să fie noua Nadia, însă a realizat rapid că asta nu va fi posibil. “Mama măsura 1,85 m, iar tatăl meu 2 metri. Știam că voi fi și eu înaltă încă de mică. Din cauza înălțimii, am renunțat la gimnastică, primul meu sport. Toată lumea a înțeles că nu voi fi noua Nadia Comăneci’, declara Ana-Maria, în urmă cu câțiva ani, în ‘La Voix du Nord’. Spune despre ea că este ‘timidă, pasională și perfecționistă’, a câștigat două titluri și alte două medalii la Campionatele Europene rezervate juniorilor și are 35 de selecții la nivel de seniori în naționala de baschet în cinci a Franței.

Rezultate la CE de baschet 3×3: locul 4 – 2017

 Jucătoare: Marie-Eve Paget (23 ani, 1,70 m), Mamignan Touré (23 ani, 1,80 m), Jenny Fouasseau (26 ani, 1,80 m) și Ana Maria Filip (29 ani, 1,95 m)

Grupa B, alături de Cehia (#14 FIBA Federation Ranking) și Belarus (#28 FIBA Federation Ranking)

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.