Experiența, atuul României pentru FIBA 3×3 Nations League

Pentru al treilea an la rând, Park Lake Shopping Center este gazda unui turneu FIBA3x3 Nations League, circuit dedicat tinerilor jucători de sub 23 de ani. 

Conform clasamentului FIBA3x3, națională masculină este favorita a treia a competiției, iar cea feminină a patra. Însă, toți jucătorii din loturile tricolore au multă experiență în baschetul 3×3. Pe 5, 6 și 7 iulie, vor avea loc primele etape ale Conferinței Europa 2 (U21) a Ligii Națiunilor. 

Liga Națiunilor, circuit dedicat tinerilor de sub 23 de ani care a apărut în anul 2017, este împărțit în acest sezon în 13 conferințe. Cea din care face parte România este Conferința Europa 2. Alături de țara noastră, aici se mai află Ungaria, Germania, Cehia, Spania și Turcia. Toate, naționale cu pedigree în baschetul 3×3. Țara noastră va miza pe un lot alcătuit din jucători cu experiență și cu multe participări la turneele marca Sport Arena Streetball.

Lotul masculin

Alex Ionescu, Matei Toma, Robert Spoitoru, Ștefan Ionescu, Marian Cochela și Ștefan Niculae sunt băieții convocați pentru aceste trei zile de competiție. Alex Ionescu a câștigat în acest sezon primul turneu BCR #SAS2024, și a fost numit Horizon Rising Star. El a fost de asemenea campion la U21 la turneul final de anul trecut de la Constanța, a debutat în 3×3 în 2017, și acum va avea o motivație în plus, asta pentru că va reprezenta pentru prima oară România.

Matei Toma a avut un game-winner epic anul trecut la turneul de la Timișoara, s-a impus în a doua etapă din acest sezon, are șapte ani de 3×3 în spate, și va fi de asemenea debutant la națională.

Anul trecut, la Premiile #SAS2023, Robert Spoitoru a fost votat jucătorul sezonului la U18. Anul acesta a făcut pasul la U21 și acum va juca doar a doua oară în maioul tricolor, după ce anul trecut a participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European. 

Ștefan Ionescu este unul dintre cei mai experimentați din lot, nu la nivel internațional, dar la nivel național joacă 3×3 încă din anul 2017. El a jucat la turneul precedent BCR #SAS2024 alături de Ștefan Niculae, jucător care a debutat în acest sport în anul 2018. Amândoi sunt la prima convocare pentru un turneu internațional.

Dintre toți, Marian Cochela este singurul care a reprezentat România în Liga Națiunilor. El a reprezentat România atât în 2022, cât și în 2023, în circuitul care este o rampă de lansare pentru tinerii jucători. Cochela a debutat într-un turneu 3×3 în anul 2017.

Lotul feminin

Giulia Monor și Irina Teodosiu au făcut echipă și anul trecut în Liga Națiunilor în cele șase etape, inclusiv cele trei jucate în Park Lake. Așadar, ele nu doar că au fost coechipiere la națională, dar cunosc bine și terenul și condițiile pe care le presupune un astfel de turneu. Monor a avut primul contact cu acest sport în 2017, în timp ce Teodosiu în 2018. 

Iustina Hurmuz și Maria Stoian vor purta pentru prima dată tricolorul în 3×3, asta după ce anul trecut au fost adversare în finala turneului de la Constanța, câștigată de echipa din care făcea parte Stoian. Hurmuz a început să joace 3×3 în 2019, iar Stoian în 2022, fiind componenta din lot care a prins ceva mai târziu febra 3×3-ului. 

Naționalele noastre vor avea o misiune dificilă împotriva unor țări ce ocupă poziții mai bune în clasamentul pe națiuni, dar jucătorii noștri sunt trecuți prin multe meciuri, în care au fost martorii tuturor tipurilor de scenarii.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.