Echipele ideale de 3×3 de la Cupa României: Care sunt jucătorii care vara joacă noua disciplină olimpică

Oameni care au crescut cu Sport Arena Streetball si au ajutat Sport Arena Streetball sa creasca. Oameni care au contribuit la ridicarea nivelului baschetului 3×3 romanesc in lume. Oameni care si-au petrecut veri intregi pe terenurile din Politehnica si nu numai. Ei sunt unii dintre cei mai buni romani din Liga Nationala de Baschet Masculin si in pauzele competitionale isi disputa suprematia si pe jumatate de teren.

In perioada 10-13 februarie se desfasoara Final 8-ul Cupei Romaniei la Sfantu Gheorghe. Cele mai bune 8 echipe ale campionatului se lupta pentru a pleca cu trofeul acasa. CSM CSU Oradea, CSM Steaua Eximbank, CSU Sibiu, BC SCM Timisoara, U-BT Cluj-Napoca, Phoenix Galati, BCM U Pitesti si Timba Timisoara s-au aflat la linia de start a turneului final, gazduit la Sepsi Arena.

Cu ochii la meciurile extrem de disputate, ne-am imaginat un duel intre doua echipe de baschet 3×3 alcatuite din jucatori prezenti la Final 8. Iata ce a iesit:

Team Future: Georges Darwiche, Bobe Nicolescu, Nandor Kuti

Georges Darwiche a debutat anul trecut pentru echipa nationala de seniori, dupa ce in vara a fost incoronat, alaturi de echipa nationala de U20, Campion European U20 Div B. Tanarul este titularul echipei CSM Steaua Eximbank, unde a strans medii de 3.8 puncte, 1.4 recuperari si 2.4 pase decisive pe meci. Darwiche a debutat la Sport Arena inca de la o varsta frageda, cand a iesit campion la categoria U14. Desi, cariera lui Georges in baschetul 3×3 a inceput ca pentru toata lumea probabil, din placerea de a juca baschet cu prietenii, acesta a reusit sa ajunga in echipa nationala de 3×3, reusind sa obtina si un loc 8 cu aceasta la FIBA 3×3 U18 Europe Cup in 2016.

Bobe Nicolescu, reprezentantul celor de la CSM CSU Oradea in cadrul turneelor Sport Arena, s-a remarcat in Politehnica, inca din 2011. Si-a petrecut junioratul la Vipo Bucuresti, iar cariera de senior si-a inceput-o la echipa cu care astazi este prezent la turneul final al Cupei Romaniei. Bobe a facut pasul cel mare in cariera sa de senior vara trecuta, cand a participat alaturi de “vulturi” la Eurobasket. Tanarul a obtinut locul 8 la Youth Olympics în 2014 si locul 7 la FIBA 3×3 U18 World Cup în 2015 cu naționala de 3×3 a României.

Kuti Nandor este si el un jucator care si-a petrecut cateva veri la turneele de 3la3. Originar din Sfantu Gheorghe, Kuti s-a transferat inca de la U14 la U-BT Cluj-napoca, unde se afla si in prezent. Coleg cu Bobe si Georges, atat la echipa nationala de U20 vara trecuta, cat si acum in cea de seniori, si-a croit un drum frumos in arenele de baschet 3la3. Tanarul a participat alaturi de Bobe la FIBA 3×3 U18 World Cup în 2015.

Team Experience: Bogdan Popescu, Radu Paliciuc, Marius Ciotlaus

Veteranul baschetului romanesc, Bogdan Popescu, este prezent si el la Cupa Romaniei alaturi de echipa sa, CSU Sibiu. Popescu are o istorie intreaga in cadrul turneelor Sport Arena. Acesta a reusit sa obtina titlul de campion european în 2014, la prima editie din istorie, organizata la Bucuresti precum si locul 4 la FIBA 3×3 World Tour FINAL în 2014, alaturi de Angel Santana, Catalin Vlaicu si Vasile Stefan.

Radu Paliciuc, un clasic în viață al baschetului 3×3, a participat in vara anului trecut la Eurobasket alaturi de echipa nationala a Romaniei. Desi Romania nu a reusit sa obtina nicio victorie, Paliciuc a reusit sa aiba prestatii surprinzatoare in fiecare partida. Extrema are o istorie lunga in baschetul 3 la 3, unde a reusit sa devina multiplu campion, alaturi de o echipa cu traditie la Sport Arena Streetball, Choco Loco. Paliciuc este in continuare componentul echipei nationale de seniori a Romaniei, precum si un om de baza al echipei CSU Sibiu.

Ciotlaus Marius s-a facut remarcat in vara anului trecut in cadrul Sport Arena, unde a inceput ca si component al echipei Scoala Veche, ulterior devenind si component al echipei nationale de 3 la 3, impreuna cu care a obtinut 3 victorii. Marius se afla la Cupa Romaniei alaturi de echipa BCM U Pitesti, care este antrenata de Hristu Sapera.

Coach Șapi

Chiar daca in baschetul 3×3 rolul antrenorului in timpul meciurilor este limitat, nimeni nu ar fi mai potrivit sa coordoneze cele doua echipe decat Hristu Sapera, tehnicianl celor de la BCM Pitesti. “Sapi” este o prezenta constanta a turneelor Sport Arena, dand ocazia oamenilor sa il vada nu doar din postura de antrenor, ci si ca jucator. Cariera de baschetbalist a lui Hristu Sapera a inceput chiar in strada, la fel ca si istoria baschetului 3 la 3, pe care il joaca inca din copilarie.

Baschetul 3×3 a fost inclus anul trecut pe lista disciplinelor olimpice, urmând să-și facă debutul la ediția Tokyo 2020. România se va lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice și ocupă în prezent locul 9 în FIBA 3×3 World Rankings (clasamentul mondial pe națiuni), punctele obținute de jucători în cadrul circuitului național de baschet Sport Arena Streetball aducând o contribuție majoră la poziția ocupată de țara noastră.

Ana Maria Tutunaru

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.