CSM Constanța, a doua echipă din România prezentă în World Tour doi ani la rând

După ce anul trecut echipa noastră a obținut calificarea pe tabloul principal de la Utrecht, anul acesta va concura din postura de gazdă la etapa din acest weekend. Astfel, CSM Constanța este prima echipă de la București UPB care participă doi ani la rând în circuitul mondial profesionist de baschet 3×3.

FIBA3x3 World Tour a început în 2012 în Sao Paulo. Pe atunci, la startul primului turneu erau înscrise 12 echipe, dintre care 7 din Brazilia. Finala circuitului din acel an a avut loc la Miami, acolo unde echipa București UPB a terminat pe locul al șaselea. Angel Santana, Andrei Constantin, Sergiu Souca și Cătălin Vlaicu pierdeau în sferturile de finală cu Ljubljana. Pe atunci circuitul a avut doar cinci etape plus finala, echipa care a reprezentat România obținând locul al doilea în etapa a patra, din Istanbul.

În 2013 a fost același număr de etape și o îmbunătățire în clasament pentru echipa din București care a terminat pe locul cinci la turneul final, fiind formată atunci din Angel Santana, Cătălin Bordei, Alin Spahiu și Cătălin Vlaicu. Ei au pierdut împotriva celor de la Kranj în sferturile de finală. În sezonul regulat echipa din capitală obținea locul doi la etapa din Praga.

Următorul an circuitul World Tour a mai adăugat o oprire. Era deja al treilea an la rând în care o echipă din România era activă. La turneul final aceeași echipă București ceda împotriva celor de la Saskatoon în semifinale, terminând pe locul al patrulea. Santana și Vlaicu erau în lot, alături de Bogdan Popescu și Adrian Ștefan. Cvartetul care a adus cea mai mare performanță României în baschetul 3×3, chiar în acel an: medalie de aur la prima ediție a Campionatelor Europene.

Un an mai târziu reprezentanta României a jucat în World Tour doar la oprirea din Lausanne unde a terminat pe locul 11 și a fost departe de a prinde loc pentru turneul final. De atunci, de la finalul lui august 2015, România nu a mai avut echipă în circuitul mondial până anul trecut când CSM Constanța și-a făcut apariția pe cea mai mare scenă a baschetului 3×3.

În anul 2022 CSM Constanța a fost campioana circuitul național Sport Arena Streetball și a obținut astfel biletele către etapa de World Tour din Utrecht. Acolo, în calificările pentru tabloul principal constănțenii au înscris 41 de puncte în două meciuri și au obținut calificarea în grupe.

Adversarele de atunci au fost Vienna, echipă care avea să termine turneul final al sezonului pe locul doi și Sakiai, echipă din Lituania care a terminat sezonul pe locul 9. CSM Constanța a înscris atunci 15 puncte în ambele meciuri, fiind aproape de aceste două echipe de elită. La turneul din acest weekend echipa noastră are din nou o grupă de foc: o revedere cu Vienna și un duel cu Liman.

Acum, în 2023, pentru doar a doua oară în istoria celor 11 ani de World Tour, o echipă de baschet 3×3 din România joacă în circuitul mondial profesionist pentru doi ani la rând. CSM Constanța reprezintă tricolorul la cel mai înalt nivel în această disciplină olimpică.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.