Cei mai buni jucători de la Campionatele Naționale de U19 sunt campioni la 3×3

Ieri, 25 februarie, au avut loc finalele campionatelor naționale U19. În București, la Arena de Baschet, s-a disputat finala masculină, unde s-a impus echipa Leii București, după un meci strâns împotriva celor de la CSS CSU ASE, 77-71. Final Four-ul feminin a avut loc în Târgoviște, unde CSM Ploiești a trecut în finală fără emoții de Sportul Studențesc București, 81-53.

Finala mică la băieți a fost câștigată de ABC Galactica Brașov, iar celor de la CSS Viitorul Universitatea Cluj-Napoca le-a revenit locul al patrulea, după un meci cu multe puncte, 87-79. La feminin, bronzul a fost adjudecat de Crișul Oradea după un meci strâns, 49-48 împotriva echipei CSU Politehnica Timișoara.

Mulți dintre acești sportivi s-au remarcat și competițiile de baschet 3×3 Sport Arena Streetball, unde îi așteptăm și în sezonul 2024, al 19-lea din istorie. Stay tuned!

Leonard Tompea a fost desemnat MVP-ul competiției, după ce a fost cel mai bun marcator al echipei sale în finală. Jucătorul de la Leii a înscris 19 puncte, cu un procentaj de 73% al aruncărilor de două puncte. Nu a fost titular și a jucat 26 de minute, dar a avut multe momente importante, printre care un buzzer-beater la finalul sfertului doi. Tompea are doar 15 ani, și a venit prima dată la turneele Sport Arena în 2018 la Constanța unde a luat locul doi alături de coechiperii săi la U10. El a participat an de an la competițiile de 3×3, iar anul trecut ne-a vizitat la turneul 4, unde a luat locul trei la categoria U16. Atunci, a venit în pregătiri pentru Gimnaziadă, competiție ce a avut loc în Brazilia, unde Tompea, alături de David Rasoga, David Fometescu, Sebastian Boghean a câștigat medalia de aur.

Vlad Păcălici, și el membru al Leilor, a fost jucătorul cu cele mai multe pase decisive din turneu. Și el are în CV șase turnee marca Sport Arena, dar la 3×3 este în continuare în căutarea unui titlu. Leul cu cele mai multe minute din finală a fost Șerban Pușcașu, cu 38:42. El și-a făcut debutul în competițiile noastre în 2019 și a bifat și anul trecut o prezență. Teodor Telegariu a participat sezonul trecut la trei turnee, inclusiv la finala de la Constanța, unde echipa sa, Hotelu story, a încheiat pe locul nouă.

Petru Geamănu, Nicolas Chiliban, Paul Bobirc au semnat și ei cel puțin o prezentă în competițiile SAS.

Cel mai bun marcator al finalei a venit însă de la învinsă, CSS ASE. Dragoș Pârâu a avut 21 de puncte, 4 pase decisive, lider la aceste două statistici pentru echipa sa. El a debutat vara trecută în 3×3, și a și câștigat primul turneu la care a participat, al treilea al sezonului trecut. A jucat și la Timișoara, unde a pierdut în finală, dar și la Constanța, unde echipa lui a terminat pe locul al cincilea.

La U18, printre cei mai buni jucători în 3×3 sezonul trecut a fost Robert Spoitoru, și el membru al CSS ASE. Spoitoru a câștigat cinci turnee din șase, inclusiv titlul final din Constanța și a fost unul dintre cei mai buni marcatori la categoria sa de vârstă. Cu prezențe constante din 2021 este și Tudor Stoica, al doilea cel mai bun marcator al echipei universitare din această finală, cu 17 puncte. De fapt, el, alături de Pârâu și Mihnea Ilie, a și jucat împreună vara trecută 3×3. Ilie a stat pe teren 37 de minute în finală și a adunat 11 puncte.

Pârâu, Păcălici, Ilie, Stoica și Pușcașu au fost selectați în echipa ideală a turneului.

În competiția feminină campioană a fost CSM Ploiești, echipă ce a câștigat meciurile din semifinală și finală la diferență de 32, respectiv 27 de puncte. Ioana Savu Istrătescu a fost MVP-ul turneului, după ce în finală a avut 25 de puncte. Ea a stat și cel mai mult timp pe teren, aproape 36 de minute. Pe locul doi la minute petrecute pe parchet pentru prahovence este Agnes Zane, campioană la U18 în sezonul 2022 la Sport Arena Streetball. Ea a reprezentat și România în competițiile internaționale de tineret, alături de Maria-Karina Munteanu, coechipieră la Ploiești. Zane a câștigat titlul de “Cea mai de perspectivă jucătoare” în timp ce Munteanu a fost alesă în echipa ideală a competiției.

Sportul Studențesc este o echipă de tradiție și în competițiile de 3×3, acolo unde este reprezentată an de an în mai multe categorii de vârstă, având și campioane anul trecut. Bianca Sîrbu este una dintre aceste jucătoare. Ea a fost cea mai bună marcatoare pentru Sportul în finală, cu 15 puncte. Anul trecut a jucat la patru turnee Sport Arena, și a câștigat trei, unul chiar la Open Feminin. Alături de ea în echipele de 3×3 a fost și Anisia Pușcașu, MVP la Open Feminin sezonul trecut la turneul 4. Ea a fost selectată în echipa ideală a competiției de la Târgoviște. Cele două sunt și protagoniste într-una dintre cele mai tari poze de vara trecută

Anul trecut Sportul Studențesc a câștigat categoria U18 feminin, iar toate cele patru jucătoare au bifat minute bune și în partida de ieri. Vanessa Preda, Rose Pavel, Maria Mîndruț și Anne Marie Balazsi.Jucătoarea de la Sportul cu cele mai multe minute în finală a fost Maria Lupu, sportivă care joacă baschet 3×3 din 2019 și care are și ea un titlu sezonul trecut la U18.

Transmitem un shout-out către toți sportivii care au luptat pentru a deveni campioni naționali în acest weekend și abia așteptăm să ne reîntâlnim cu cât mai mulți dintre ei și în această vară, la 3×3.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.