Caruselul emoțiilor din Constanța: România se califică în extremis la Europenele de Baschet 3×3

Naționala feminină de baschet 3×3 a României a obținut în weekend calificarea la Campionatele Europene după un adevărat carusel al emoțiilor. Naționala noastră de fete a participat până acum la toate edițiile FIBA 3×3 Europe Cup.

Constanța a fost pentru a patra oară în ultimii cinci ani gazda unuia dintre turneele de calificare pentru Europenele de 3×3. Tradiția evenimentului finanțate de către Primăria Constanța a adus fanii în număr mare în tribunele arenei temporare amenajate pe Faleza Cazino.

Furtuna de duminică după amiază a mutat ultima sesiune de meciuri în Sala Sporturilor, nu înainte ca tricolorele să obțină accesul în semifinalele turneului după o victorie dramatică în fața Cehiei. Ancuța Stoenescu a marcat coșul decisiv din spatele semicercului, pentru 14-13 cu Cehia, una dintre favorite.

 

România a cedat apoi în următorul meci contra Poloniei, 21-16 însă a obținut ultimul bilet pentru turneul final de la Graz, 9-11 septembrie, trecând în partida decisivă de calificare de naționala Letoniei, scor 20-17.

Sonia Ursu a fost principala marcatoare a naționalei noastre cu 35 de puncte în 5 partide, fiind remarcată și de către site-ul oficial al FIBA 3×3 pentru acțiunile sale spectaculoase. Din lotul nostru au mai făcut parte Alina Podar, campioană a României cu Sepsi Sf. Gheorghe și Ana Maria Vîrjoghe, sportivă ce a activat în campionatul universitar nord-american.

Naționala masculină a României, cu Alexandru Coconea, Cristian Mâinea, Christian Chițu și Mario Lazăr s-a oprit în sferturile de finală, după insuccesul, 22-18 cu Muntenegru, echipă care a fost revelația turneului de la Constanța, calificându-se la Europene fără nicio înfrângere. Meciul a fost întrerupt din cauza ploii la scorul de 7-4 pentru România, când mai erau 6 minute de joc și s-a reluat după aproximativ o oră și jumătate în Sala Sporturilor.

Polonia și Estonia, la feminin, respectiv Polonia și Ungaria la masculin au fost celelalte echipe care au primit permisul de îmbarcare simbolic oferit echipelor calificate la FIBA 3×3 Europe Cup de la Graz.

Concursurile pentru spectatori precum și muzica non-stop, elemente specifice turneelor de baschet 3×3 au animat Faleza Cazino oferind atât localnicilor cât și turiștilor momente de neuitat alături de performanțele sportivilor din teren.

În organizarea clubului de baschet Athletic Constanța, în parteneriat cu Federația Română de Baschet și Sport Arena Streetball, evenimentul a inclus mai multe momente dedicate comunității locale. Astfel, naționalele României au vizitat liceul teoretic Decebal, unde au jucat baschet 3×3 cu elevii, în timp ce echipele Spaniei și Ungariei au fost prezente la 8Arena pentru a interacționa cu juniorii clubului constănțean.

De asemenea, sâmbătă după-amiază au fost prezenți pe terenul de baschet 3×3 sportivi ai Asociației Club Sportiv Arena, club dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale, care se antrenează pentru a participa în competiții naționale și internaționale sub auspiciile Special Olympics.

Pentru România urmează participarea la Campionatele Mondiale de Baschet 3×3 care vor avea loc în Belgia, la Antwerp, între 21 și 26 iunie. Prezentă în competiția feminină, selecționata noastră are o grupă de foc, cu Germania, campioana circuitului mondial feminin în 2021, cele două puteri asiatice din baschetul 3×3, China și Japonia, ambele prezente la Jocurile Olimpice și Lituania.

FIBA 3×3 Europe Cup 2022 – Constanta Qualifier a fost un eveniment finanțat de către Primăria Constanța și susținut de Tissot, Superbet, Horizon, Kiss FM, Stirom, Zizin, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret și Radio România Constanța.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.