Baschetul a fost sportul rege în Constanța: Canada și Franța au dominat finalele FIBA 3×3

După cinci zile de baschet trei la trei la cel mai înalt nivel, Canada, în circuitul profesionist feminin și Franța, cu ambele echipe de tineret au încheiat victorioase super-evenimentul găzduit de miercuri până duminică la City Park Mall în Constanța și organizat de CSM Constanța cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Canada și-a confirmat supremația în FIBA 3×3 Women’s Series, după trei victorii de etapă de-a lungul sezonului și a dominat turneul final de la Constanța, pe care l-a încheiat fără înfrângere. Nord-americancele s-au impus cu 21-15 în fața marii rivale Franța, și-au luat astfel revanșa pentru înfrângerea suferită în finala Cupei Mondiale și au intra în posesia unui premiu în valoare de 40.000 de dolari.

“Ca de fiecare dată în România ne-am simțit excelent, dar aici la Constanța a fost cu totul și cu totul special, nu ne așteptam să primim atâta susținere din tribune. A fost un public minunat”, a spus Michelle Plouffe, care a fost desemnată cea mai valoroasă jucătoare a turneului, primind titlul de MVP.

Premierea a fost efectuată de către Ionuț Rusu, viceprimar al municipiului Constanța și de către Andrei Talpeș, președintele CSM Constanța.

“Evenimentul a avut un impact mult peste așteptările noastre. M-a bucurat enorm numărul mare de copii și tineri pe care i-am văzut în tribune și care au avut șansa să vadă aici, la Constanța, cei mai buni sportivi din lume la această disciplină olimpică, baschet 3×3. Acești sportivi extraordinari, pe care i-am văzut la Constanța zilele acestea, pot fi modele de viață pentru tânăra generație. Sperăm ca rezultatele acestor evenimente -și cel de baschet și cel de șah -să fie vizibile și peste ani buni, în modul de viață al tinerilor noștri.”, a declarat Ionuț Rusu.

În schimb Franța a dominat autoritar turneul final al FIBA 3×3 Nations League, competiție rezervată tinerilor sub 23 de ani, câștigând atât la masculin cât și la feminin. De altfel, francezii au nu mai puțin de șase succese în acest an în competițiile majore de baschet 3×3 la nivel internațional.

Naționala feminină a României a atins faza sferturilor de finală în FIBA 3×3 Women’s Series și a încheiat competiția pe locul șase, încasând un cec în valoare de 24.000 de dolari.

La tineret, România a reușit calificarea în sferturile de finală cu naționala masculin, locul 6 în clasamentul final, în timp ce fetele nu au depășit faza grupelor și s-au clasat pe locul 11.

Arena impresionantă construită la City Park Mall a fost neîncăpătoare iar fanii au avut parte de-a lungul celor cinci zile de un show magnific.

“Strategia CSM Constanța se bazează și pe performanțe la nivel sportiv, iar succesele obținute de Camelia Mitrofan și Elena Zaharia ne fac mândri, dar și pe evenimente sportive, prin care sperăm să coagulăm în jurul sportului întreaga comunitate constănțeană. Am fost pentru cinci zile capitala baschetului 3×3 la nivel mondial iar reacțiile venite de la sportivi și delegați au fost extraordinare”, a spus Andrei Talpeș, președinte al CSM Constanța.

Demonstrația de slam-dunk susținută de către Isaiah Rivera, New Williams, Piotr Grabowski și Rafal Lipinski a energizat mulțimea la un nivel la care doar imaginile video îl pot descrie cu acuratețe. “Constanța a avut cel mai tare public în fața căruia am concurat vreodată” a spus la final Rivera, un atlet care a participat la concursuri de slam-dunk în cele mai mari arene ale lumii.

Invitați speciali în ultima zi a competiției, fotbaliștii de la Farul Constanța n-au stat nici ei departe de terenul de baschet. Ionuț Larie, Kevin Doukoure, Roberto Mălăele și Ștefan Mușat nu doar că au înscris câteva coșuri cu mingea oficială de baschet 3×3, dar ultimii doi au fost prezenți pe teren și la demonstrația de slam-dunk.

Artiștii Circului Metropolitan din București, Duo Badea și Cătălin Bogdănescu, trupa de dans Prestige și Gabi Orban, deținător a două recorduri mondiale la freestyle cu bicicleta au fost de asemenea responsabili cu spectacolul în pauzele dintre meciuri.

Duminică pe teren au intrat și sportivii Club Sportiv Arena, dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale. Tinerii se pregătesc pentru a participa în competiții naționale și internaționale Special Olympics.

FIBA 3×3 Nations League Final și FIBA 3×3 Women’s Series Final au fost organizate de către CSM Constanța, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și găzduite de City Park Mall. Evenimentele au fost susținute de Mastercard, Nike, Tissot, Horizon, Stirom, Radio Constanța, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Constanța, Federația Română de Baschet, Red Bull și Kiss FM.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.