Baschetul 3×3 este la Jocurile Olimpice!

Comitetul Olimpic Internațional a decis, vineri, 9 iunie, introducerea baschetului 3×3 în programul Jocurilor Olimpice, începând cu ediția 2020, de la Tokyo. Singurul sport de echipă în care România are medalie la ultimele două ediții de Campionat Eeuropean (la masculin, apoi la feminin), a fost pus pe șine spre roster-ul olimpic de către o echipă de organizatori români, Sport Arena Streetball.

Promoterul din România a organizat la București, în 2013, primul turneu 3 la 3 de prezentare pentru Comitetul Internațional Olimpic, și a susținut neîntrerupt campania “din stradă la Olimpiadă”.

“Cei de la Sport Arena Streetball au fost pionieri în dezvoltarea baschetului 3×3, care acum a devenit disciplină olimpică”, a declarat Patrick Baumann, secretarul general al FIBA, care este și membru în board-ul CIO.

În ultimii trei ani Sport Arena Streetball a organizat câteva dintre cele mai mari evenimente ale acestei discipline: două ediții FIBA 3×3 World Tour Final – la Abu Dhabi și două ediții ale Campionatelor Europene – la București. Astfel, Sport Arena Streetball a betonat poziția baschetului 3×3 pe două continente – Europa și Asia.

Sport Arena Streetball a patentat o rețetă, în care spectacolul sportiv de sub panou este completat de muzică, majorete şi demonstraţii incredibile de slam-dunk precum și un sistem competițional care a fost replicat la scară globală în FIBA 3×3 World Tour.

“Organizând eveniment de baschet 3×3 încă din anul 2005, Sport Arena Streetball a fost un element cheie în dezvoltarea acestei discipline, din stradă la Jocurile Olimpice”, a declarat Alex Sanchez, FIBA 3×3 Managing Director.

România a obținut rezultate remarcabile la ultimele două ediții ale Campionatelor Europene, aur la masculin, în 2014 și argint la feminin, în 2016. Tot în 2014, la ultima ediție a Campionatelor Mondiale, ambele echipe tricolore au atins faza sferturilor de finală.

De asemenea, echipa Bucureștiului s-a aflat în două rânduri printre primele patru echipe ale lumii în FIBA 3×3 World Tour Final – Istanbul 2013 și Tokyo 2014 și a participat în 2014 la FIBA 3×3 All Stars de la Doha.

Turneul olimpic la baschet 3×3 va cuprinde opt echipe în competiția masculină și opt echipe în competiția feminină. Criteriile de calificare vor fi anunțate ulterior, însă se vor baza și pe clasamentul mondial pe națiuni, acolo unde România se află pe locul 11 la masculin și locul 19 la feminin.

Citește și: