Alin Savu, un erudit al baschetului

Alin Savu, singurul baschetbalist roman selectionat de doua ori in Echipa Europei, isi va lansa in curand prima sa carte despre baschet. A manuit condeiul cu acelasi talent cu care a driblat mingea de baschet, iar cariera sa exceptionala in ambele domenii au fost poate prea putin recunoscute pana acum.

Este absolvent al Liceului “Spiru Haret”, al Facultatii de Biologie Bucuresti si al Institutului de Educatie Fizica si Sport Bucuresti. A jucat la Stiinta Bucuresti (1961-1965), la Steaua (1965-1977) si la CSU Sibiu (1977-1978), in total 17 sezoane de jucator profesionist in prima divizie din Romania.

Are patru titluri de campion national, 205 selectii in echipa nationala si este singurul baschetbalist roman care a fost selectionat de doua ori in Echipa Europei (1967 si 1968).

A fost unul dintre putinii jucatori romani care a avut sansa sa evolueze impotriva nationalei Statelor Unite cand aceasta a intreprins, in 1964, un turneu in Romania. Printre jucatorii care au facut parte atunci din nationala americana se aflau legendele baschetului Bob Cousy, Bill Russell (cel care detine recordul de titluri in NBA cu 11) si Oscar Robertson (singurul jucator din istoria NBA care a incheiat un sezon cu triple-double, in medie!), toti trei membri ai NBA Hall of Fame.

Cariera sa de publicist cuprinde nume importante din presa sportiva romaneasca precum Fotbal Plus (unde a fost redactor-sef), Zig-Zag Fotbal, Gazeta Sporturilor, Sportul Romanesc, Sport 21 si altele.

Dincolo insa de cifrele seci si de CV-ul impresionant, poate cea mai savuroasa caracterizare a lui Alin Savu vine de la un alt maestru al cuvintelor, scriitorul si jurnalistul Radu Paraschivescu, intr-un editorial intitulat “Ce nu aruncam la cos” si publicat in cotidianul Prosport la inceputul anului 2011.

“Alin Savu contrazice tiparul sportivului obtuz si suficient. Pierde rar evenimentele din librarii, deambuleaza prin muzee, aduna stropi de frumusete de pretutindeni. Iti vorbeste cu aceeasi fluiditate calma despre Careterra Panamericana, Salman Rushdie si papanasi. E un interlocutor afabil si cumpatat. Nu judeca, nu se blocheaza in reprosuri si frustrari, nu se crede persecutat. Trece prin viata cu acea dezinvoltura a decantarii pe care ti-o da experienta. Nu in ultimul rand, povesteste cu farmec, ca tot omul care a aflat la vreme ca la cos arunci doar mingile, nu bucatile de viata”

Editorialul integral il puteti citi aici!

Citește și:

3 Thoughts to “Alin Savu, un erudit al baschetului”

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.