Blestemul s-a rupt pentru Bulut & Co: Serbia, campioană europeană la 3×3! Franța a câștigat la feminin

Serbia – la masculin și Franța – la feminin au câștigat, în premieră, titlurile europene la baschet 3×3. Dusan Bulut, Dejan Majstorovic, Marko Savic și Marko Zdero, de trei ori la rând campioni mondiali și câștigători ai World Tour-ului cu Novi Sad, și-au completat palmaresul cu un prim succes european, la capătul unei finale care a aprins scântei în utlimele două minute.  De partea cealaltă, Franța s-a îndreptat autoritar spre aur în finala cu Olanda, avându-le în teren pe Mamignan Toure, Ana Maria Filip, Jenny Fouasseau și Marie-Eve Paget.

Semifinale fără România

Pentru România, competiția la Campionatul European de baschet 3×3 s-a încheiat în sferturi și cu un loc 5 în clasamentul final la feminin, plus un loc 11 la masculin. Naționala feminină, formată din Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu și Gabriela Irimia, a cedat, duminică, în fața Ucrainei, 18-20, la capătul unui meci în care tricolorele nu au reușit să conducă decât, pe alocuri, în primele cinci minute, iar aruncările de două puncte nu au intrat.

Meciul de duminică a fost urât și de uitat cât mai repede. Avem de lucrat. Abia acum începe greul pentru noi. A fost un meci pe care, în mod normal, trebuia să îl câștigăm. Nu veau să desconsider adversarul, însă am făcut un meci prost și, practic, ne-am bătut singure. Trecând peste toate asta, cred că am format o echipă bună, care dă speranțe acestui sport, însă este o echipă care trebuie să lucreze de acum înainte foarte mult”, a tras concluziile Ancuța Stoenescu

Jucătoarea cu cele mai multe titluri de campioană națională a României în LNBF și patru prezențe la turneele finale Eurobasket s-a simțit bine la debutul său la FIBA 3×3 Europe Cup. “Atmosfera a fost foarte frumoasă. Locația a fost deosebită, cei care s-au ocupat de organizare au fost impecabili și, pe această cale, aș vrea să îi felicit. M-am bucurat de tot ce am găsit aici, mai ales că totuși am reușit să trecem de grupe. Este un pas înainte pentru noi”, a mai spus Ancuța Stoenescu.

Sprintul spectaculos spre medalii

Tabloul feminin a cernut primul. Dacă Olanda a evadat rapid pe tabelă în semifinala sa și a avut tot timpul avantaj în fața campioanei mondiale, Italia, Franța a câștigat o semifinală tare cu Ucraina, fiind condusă și apoi presată de la distanță de o posesie de sportivele care au eliminat România. Doar în ultimul minut al semifinalei, Ana Maria Filip și colegele sale s-au pus la adăpost, încheind cele 10 minute de joc cu 17-14.

Italienii de la Da Move Crew au fost responsabili cu acrobațiile sub panou, pentru a face tranziția spre intensele dueluri de la masculin: mingile de baschet s-au învârtit, au dansat pe muzică, totul culminând cu un slam-dunk peste 6 dintre majoretele de la Dracula’s Girls, care au făcut show de-a lungul celor trei zile de întrecere continentală. Spectaculosul moment a prefațat perfect numărul de magie din semifinalele masculine. Scenariul, pe scurt: cine a înscris prima a mers mai departe. Însă asta este doar o mică parte a poveștii.

Dusan Bulut a deschis jocul de pe tabloul de 4 contra Rusiei cu un trasor din afara semicercului, iar desprinderea la 4-3 a Rusiei a provocat o reacție aprigă a numărului unu mondial, care a tras spectaculos, propulsând Serbia la avans de 5 puncte. “Maestrul” Majstorovic a pus punct meciului cu 90 de secunde înainte de final, cu o aruncare de 2 puncte care a adus simetrie jocului, 21-13 .

Semifinala ultimelor două campioane europene, dintre Letonia și Slovenia, s-a încins spre finiș. Letonii au trăit periculos atunci când, cu 29 de secunde înainte de final, la 18-20,  Slovenia a beneficiat de două aruncări libere. Egalată la 20, Letonia a fost salvată de execuția lui Kārlis Lasmanis, care a adus campioanei în exercițiu punctul 21, cu 20 de secunde rămase pe cronometru și biletul pentru finala cu Serbia.

Din punctul de vedere al Letoniei, finala masculină a mers în sens invers față de semifinală: Serbia a dominat startul, însă campioana din 2017 a revenit incredibil, reușind să egaleze scorul, la 18. Ultimele secunde al partidei au fost trăite de inimoasa galerie a Serbiei în picioare, iar oamenii din Novi Sad s-au impus, 19-18, refuzându-le letonilor onoarea de a fi prima națională care își apără titlul european.

La feminin, Ana Maria Filip, pivotul de origine română al Franței, și Mamignan Toure au fost de neoprit la București. Cu câte 35 de puncte înscrise în 5 partide, cele două au contribuit decisiv la defilarea naționalei Cocoșilor, într-o finală cu Olanda care a curs într-un singur sens și care s-a încheiat 21-5, stabilind recordul pentru cel mai categoric scor înregistrat în ultimul act la FIBA 3×3 Europe Cup.

Podiumul la feminin a fost completat de Italia, învingătoare în extra-time în fața Ucrainei, după o aruncare de două puncte (17-16), în timp ce la masculin, bronzul a fost câștigat de Slovenia, 21-15 în fața Rusiei.

:

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.