Serbia și Franța au dominat prima zi de întrecere la Campionatul European de baschet 3×3, în timp ce România a ratat sferturile pe tabloul masculin

Circul Metropolitan București a găzduit, vineri, primele 12 partide din grupele Campionatului European de baschet 3×3, stabilind 8 sfertfinaliste ale ediției 2018 FIBA 3×3 Europe Cup. România, într-o formulă foarte tânără, a ratat calificarea pe tabloul eliminatoriu, după două înfrângeri clare (14-19 cu Ungaria și 10-21 în fața deținătoarei trofeului, Letonia).

Baschetul 3×3 a vibrat la prima sa vizită din istorie în arena unui circ. Derby-ul România – Ungaria (Grupa C, masculin), exploziva „Rae-Rae” Lin D’Alie și colegele sale campioane mondiale din naționala Italiei, numărul unu mondial Dusan Bulut și nelipsiții săi coechipieri Majstorovic, Savic, Zdero, au încins atmosfera din prima zi a celei de-a treia ediții de Campionat European găzduite de România, smulgând cele mai multe aplauze.

Ana Maria Filip, pivotul de origine română din naționala Franței, a fost vedeta meciului de deschidere, încheiat înainte de expirarea timpului regulamentar, 22-5, în fața Belarusului. Reprezentantele Franței au făcut spectacol sub panou, înscriind maximul, de 44 de puncte, în două partide și trimițând două jucătoare în Top 5 cele mai eficiente marcatoare la European: pe Mamignan Touré, una dintre primele 8 jucătoare ale lumii, pe locul 1, cu 16 puncte reușite și pe Ana Maria Filip, pe locul 2, cu 14 puncte înscrise.

Franța, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din luna iunie, s-a calificat, în sferturile de finală de pe primul loc în Grupa B și va înfrunta pentru un loc în semifinale Belgia, trecută de grupe în ciuda faptului că, prin prisma punctelor din clasamentul mondial, era cea mai slabă echipă aflată la start. Belgia a supraviețuit unei grupe în care meciul zilei a fost oferit de Italia – campioana mondială în exercițiu și Ungaria – campioana europeană din 2016. Maghiarele au încheiat ambele partide la limită, cu marjă de un punct: au învins Italia, 13-12, fiind învinse de Belgia, 16-17 și au ratat ieșirea din grupe, deși, per total, toate echipele au încheiat la egalitate, cu câte o victorie. Celelalte două sfertfinaliste decise vineri, la feminin, au fost Italia și Cehia.

Pe tabloul masculin, favoritele Serbia și Spania și-au respectat statutul în Grupa A, calificându-se în această ordine, după un derby spectaculos în penultima partidă a zilei, în care Bulut & Co, aflați în cursa pentru câștigarea unui prim aur european și, implicit, completarea palmaresului, au preluat conducerea în primele secunde ale meciului, s-au văzut apoi conduși cu 10-8, înainte de a apăsa accelerația, pentru o victorie la diferență de cinci puncte, 20-15. La capătul primelor două partide, Dusan Bulut împarte prima poziție în topul scorerilor cu letonii Edgars Krumins și Karlis Lasmanis (câte 12 puncte)

Grupa C s-a încheiat cu un eșec pentru România, prima campioană europeană din istoria baschetului 3×3. Aliniind un cvartet tânăr și fără experiență competițională, România a fost depășită de actuala deținătoare a trofeului, Letonia, dar și de Ungaria, excelent propulsată de Tamas Ivosev (11 puncte înscrise) – cel mai nou membru al echipei numărul unu din 3×3-ul mondial, Novi Sad. Cele 11 puncte reușite de Marius Ciotlăuș (22 ani) nu au reușit să propulseze spre victorie naționala României, care i-a mai avut în echipă pe Dragoș-Alin Andrieș (27 ani), Amedeo Casale (20 ani) și Radu Petrescu (18 ani).

Serbia, Ungaria, Letonia și Spania sunt primele patru echipe calificate în sferturi pe tabloul masculin.

Campionatul Europeand de baschet 3×3 continuă sâmbătă, de la ora 16:00. Intrarea publicului este gratuită, iar spectacolul va fi completat de majoretele de la Dracula’s Girls și de numere de acrobație ale artiștilor Circului Metropolitan. Programul complet îl găsiți AICI.

Naționala feminină a României va debuta și ea în competiție, sâmbătă, de la ora 19:25, împotriva Serbiei. Apoi, Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu și Gabriela Irimia își vor încheia evoluția de la ora 21:25, împotriva Olandei.

Citește și: