Reguli noi pentru baschetul 3×3

Federatia Internationala de Baschet (FIBA) a dat publicitatii noul regulament pentru jocul de baschet 3×3, care va fi folosit in toate competitiile organizate sub egida forului international incepand cu sezonul 2013.

Cea mai importanta modificare o reprezinta mingea oficiala de joc, care, incepand cu 2013, va fi cea de marime sase, asemenea cu cea folosita in prezent in competitiile feminine din baschetul mondial. Mingea de dimensiune sase va fi folosita in baschetul 3×3 atat la masculin cat si la feminin.

O testare a acestui tip de minge in competitia masculina s-a facut la Campionatul Mondial 3×3 pentru juniori de la Madrid, acolo unde echipa nationala a Romaniei a incheiat pe locul sase.

A doua modificare semnificativa o reprezinta situatia de schimbare a posesiei in urma unei interceptii sau a unei mingi pierdute de catre echipa aflata in atac. In aceste conditii, echipa aflata in defensiva NU mai este obligata sa scoata mingea in afara semicercului de trei puncte, asa cum se intampla pana acum.

Mingea va fi scoasa in continuare in afara semicercului de trei puncte in cazul unei recuperari realizate de catre echipa aflata in defensiva.

O a treia modificare o reprezinta situatia schimbarilor de jucatori, pentru care nu va mai fi nevoie de confirmarea arbitrilor aflati in teren. Totusi, schimbarile vor putea avea loc doar pe la centrul terenului, pe tusa aflata in partea opusa panoului, doar in timpul unei intreruperi de joc, fiind obligatoriu ca intre jucatorul care iese si cel care intra sa existe un contact fizic (o bataie de palma, o atingere pe umar etc.).

Regulamentul complet in limba engleza poate fi consultat AICI!

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.