Poveștile Sport Arena Streetball: Pe tranziție, dintr-un hostel, către FIBA 3×3 World Tour Final

Fix acum șase ani, într-o vară fierbinte a anului 2014 începea povestea Sport Arena Streetball în Emiratele Arabe Unite, cu posibilitatea de a organiza primul eveniment internațional, care avea să însemne un mare pas către statutul de promoter global al baschetului 3×3 pentru echipa noastră. Și când spun vară fierbinte prietenii noștri din Dubai și Abu Dhabi știu la ce mă refer.

Cei care au cunoscut Dubaiul ca turiști sau îl știu din pozele prietenilor sau din reclamele agențiilor de turism au în fața ochilor strălucirea unui oraș fabulos, care în mai puțin de trei decenii a ajuns un magnet pentru vizitatorii din întreaga lume.

Hoteluri luxoase, mall-uri cât un oraș, bulevarde impresionante, plaje spectaculoase, plus deșertul plin de opțiuni de aventură.

Sport Arena Streetball a plecat către tărâmul din vise cu o echipă de șase oameni, Radu Dolinski, Alexandru Daniel Ilie, Dragoș Nicolae, Adrian Popa (autorul acestor rânduri), alături de Vlad Constantinescu, omul care a crezut cu încăpățânare în această oportunitate și Dana Constantinescu, cu dublu rol, cel de fotograf, dar și unul perfect de soție (o să aflați mai jos cât de important se va fi dovedit).

Totul a demarat în urma unor discuții cu omul-cheie de la fața locului, Daniel Lupașc, unul dintre sutele de români care încercau să deslușească tainele Emiratelor pe propria piele și care ne împărtășise ideea și oportunitatea de a organiza un turneu de baschet 3×3 în Dubai, ca eveniment conex al Campionatului Mondial de Baschet U17.

Acțiunea Dubai s-a desfășurat pe repede înainte, așa cum își aduce aminte fără greșeală Radu Dolinski, care a primit vestea că trebuie să împacheteze pentru Dubai la ora 17.00. La ora 19.00 pe când juca baschet la Poli Arena, i-a venit confirmarea, iar la ora 22.00 avea, la fel ca toată lumea, și biletele de avion… pentru a doua zi.

Nimeni nu știa exact ce ne așteaptă, dar până la urmă o excursie în Dubai n-a stricat nimănui, niciodată.

Și iată-ne. Șocul primilor pași în afara aeroportului, cu acea căldură umedă aproape insuportabilă, deși era trecut bine de apusul soarelui, îl mai trăisem personal cu ani buni înainte în Caraibe, dar impactul a fost la fel de teribil pentru toată lumea.

Leșinați bine de căldură am trecut apoi printr-o cură de aer polar în vehiculul care ne-a dus către cazare și astfel am descins în locul în care ar fi trebui să locuim pentru mai bine de o săptămână, timp în care trebuia să derulăm două evenimente. Știți că vă povesteam de hotelurile luxoase pe care le vedeți în poze? Piscine pe acoperiș? Meniuri extravagante? Cocktailuri?

UAE Youth Hostel Association. A fost primul loc pe care l-am văzut de aproape în Dubai după un drum de seară prin centrul orașului, spectaculos luminat. Ne-am adus cu toții aminte de cazările cel puțin dubioase pe care le experimentasem în timpul junioratului la baschet prin România anilor 90. Un fel de cămin studențesc nerenovat, la care clima umedă și diferențele mari de temperatură lucraseră din plin și pe afară și pe dinăuntru. Un aer condiționat vechi, zgomotos, poziționat fix deasupra patului te punea să alegi între o saună sau o migrenă, ambele gratis.

Decisive au fost lipsa unei conexiuni solide la internet și, cum spuneam mai sus, Dana, care și-a jucat perfect rolul de soție, punând piciorul în prag: hotel sau avion înapoi acasă!

A doua zi, după o noapte dormită pe bucăți, într-un duel permanent cu aerul condiționat, eram pregătiți de întâlnirea cu unul dintre membrii federației de baschet din UAE, Khalid al Hanaei,  în hotelul oficial al competiției. Nu știm dacă a fost povestea noastră, modul în care ne prezentasem, ceea ce realizasem deja, cert este că a existat o conexiune încă din primul moment. Care ulterior s-a transformat într-o prietenie, pentru că așa cum Vlad a subliniat de multe ori, valoarea Sport Arena Streetball stă în primul rând în oamenii cu care am lucrat și ne-am asociat de-a lungul timpului.

Cu cuvintele Danei în urechi, am reușit să-l convingem pe Khalid că o echipă de talia Sport Arena Streetball are nevoie de un spațiu de cazare și de lucru adecvat, astfel că în scurt timp aveam să cunoaștem pe propria piele serviciile de ospitalitate de cel mai înalt nivel.

Ba mai mult, memorabil va rămâne și primul drum cu mașina pusă la dispoziția noastră, nici mai mult nici mai puțin decât un autobuz de transport în comun, dintre cele care asigurau transportul echipelor pentru Campionatul Mondial de juniori, în condițiile în care noi eram șase cu toții. Am rezolvat și această “mică” problemă logistică, și aveam să ne petrecem următoarele zile în compania unui indian simpatic, pe care l-am botezat în mai multe feluri până i-am învățat numele și pe care l-am luat alături de noi peste tot, inclusiv la delfinariu.

Așadar eram gata de treabă, pentru că nu venisem în Dubai chiar pentru delfinariu, așa cum mulți ar putea crede citind aceste rânduri.

Evenimentele de baschet 3×3 urmau să aibă loc într-un cort amplasat chiar lângă arena care găzduia meciurile campionatului mondial, acolo unde fuseseră deja livrate două terenuri modulare de 3×3. Puse pe niște paleți. Nemontate. Deja liniate. Cu plăcile amestecate. Cu alte cuvinte, mult succes la un puzzle gigant.

Și parcă într-un test suprem pentru un reality show, organizatorii încă nu montaseră aparatele de aer condiționat în acel cort gigant. Double the trouble, triple the action. A fost o noapte de neuitat pe care am terminat-o mai istoviți și mai transpirați decât dacă am fi dansat toată noaptea la o nunta. La cort.

Cea mai bună metodă de a pierde 3-4 kilograme într-o singură seară? Să instalezi un teren modular de baschet la 38 de grade, într- incintă fără aer condiționat, pe o umiditate excesivă.

Cam aceasta a fost povestea primelor două nopți petrecute în Dubai. Restul a devenit istorie. Un circuit local de 3×3, organizat timp de două sezoane, două turnee Challenger, dintre care unul în Yas Mall (o premieră), două finale FIBA 3×3 World Tour, considerate la acea vreme cele mai spectaculoase evenimente de baschet 3×3. Și câteva petreceri memorabile. Care au născut de asemenea niște povești de neuitat, pe care însă nu le vom putea detalia aici, pentru a păstra un dram de onoare pentru cei implicați.

Pe scurt, prima aventură în Dubai, acum șase ani, a început cu două nopți teribile care s-au transformat apoi într-o poveste ce a durat două sezoane în UAE dar a deschis calea echipei Sport Arena Streetball către marile evenimente din întreaga lume.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.