Echipa îngerilor! Baschetbaliști celebri cu destine tragice: Kobe Bryant, Drazen Petrovic, Fernando Martin sau Len Bias. Românii l-au plâns pe Toni Alexe

Lumea sportului mondial este în șoc după ce duminică seara (dimineața în SUA) canalele media au început să distribuite vestea unui accident de elicopter în care și-a pierdut viața legendarul Kobe Bryant.

De cinci ori campion NBA, toate titlurile câștigate cu Los Angeles Lakers, de 18 ori ales în All Star Game, dublu campion olimpic, câștigător al unui Oscar, un antreprenor în devenire și un speaker motivațional de elită Kobe Bryant va lăsa în urma sa o moștenire care transcende granițele baschetului.

Faptul că a fost o emblemă nu doar pentru sportul mondial o dovedesc reacțiile venite din toate domeniile: muzică, film, știință și bineînțeles sport.  De la Cardi B la Bruno Mars sau Justin Bieber, de la Neymar la Maschester City sau FC Barcelona, de la Academia De Film, Artă și Științe la actorii de la Holywood, și apoi la întreaga lume a baschetului, fiecare a încercat să își aducă omagiul pentru Kobe și pentru fiica sa de 13 ani Gianna, care se afla alături de el în elicopterul prăbușit.

Pe lângă o sursă de inspirație pentru generații întregi de jucători și un idol pentru zeci de milioane de fani ai baschetului, Kobe și-a dovedit geniul și dincolo de terenul de baschet. După ce în 2011 a devenit primul atlet, care nu era actor, ce primea onoarea de a-și lăsa în asfalt urmele de la mâini și de la picioare pe celebrul Hollywood Walk of Fame, Kobe a transformat scrisoarea sa de adio de la retragere, Dear Basketball într-un scurt-metraj animat care a fost recompensat cu un premiu Oscar în 2018.

Baschetul din NBA a fost deja zguduit la începutul acestui an de decesul lui David Stern, omul care, și cu ajutorul lui Kobe Bryant, a dezvoltat liga profesionistă nord-americană într-un produs global de entertainment.

De-a lungul timpului sportul care te ține mereu cu privirea sus a avut parte și de alte destine frânte mult prea devreme, atleți legendari care îl primesc acum pe Kobe în echipa îngerilor.

În 1986, baschetul american îl pierdea pe Len Bias, considerat de mulți un talent chiar mai mare decât Michael Jordan. Bias, un jucător excepțional pe toată perioada colegiului, fusese ales de către Boston Celtics de pe prima poziție a draftului NBA. În noaptea ce a urmat, tânărul jucător de doar 22 de ani murea în urma unui atac de cord provocat de o supra-doză de cocaină.

Baschetul spaniol avea să trăiască cea mai mare tragedie a sa în 1989, atunci când Fernando Martin, starul celor de la Real Madrid, deceda șocant la doar 27 de ani, într-un accident de mașină. Vicecampion olimpic cu Spania și deținător a șase trofee europene la nivel de club, Martin era un atlet fabulos care avusese rezultate de excepție și la înot, handbal sau tenis de masă, înainte să aleagă definitiv baschetul.

Poate cel mai bun jucător european din istorie, Drazen Petrovic începea în sezonul 1992-1993 să atragă atenția tuturor și în NBA, după ce cucerise tot ceea ce era posibil în baschetul european, alături de trei medalii olimpice. Petrovic avea să piară în vara anului 1993 într-un accident de mașină, pe o autostradă din Germania. La volan se afla prietena sa, Klara. Jucătorul croat a devenit aproape instantaneu un sfânt pentru compatrioții săi, mormântul său devenind loc de pelerinaj, în timp mai multe arene, străzi sau piețe au primit numele său.

Nici baschetul românesc nu a fost ocolit de pierderi premature. În urmă cu 15 ani, pe 22 ianuarie 2005, Antonio Alexe, unul dintre cei mai buni baschetbaliști români din istorie, deceda în urma unui accident de mașină care a avut loc în Sinaia. Alexe obținuse cu o seară înainte calificarea în Final Four-ul FIBA Europe Cup, alături de echipa sa Asesoft Ploiești și se îndrepta către Oradea, unde îl aștepta familia sa. Echipa prahoveană avea să câștige trofeul FIBA Europe Cup în acel an, singurul trofeul la nivel de club pentru baschetul românesc. În prezent arena din Oradea poartă numele legendarului Antonio Alexe.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.