Campioni epici în Politehnică. Povestea veche: sârbii câștigă și prima etapă din Sport Arena Streetball Tour 2017

Marele trofeu de la primul stop al circuitului național de baschet 3 la 3 Sport Arena Streetball Tour 2017 a plecat, duminică, în Serbia: “Epic Jam” a câștigat categoria Open masculin la Politehnica Streetball și premiul în valoare de 1.000 de euro, iar acum este cu un pas mai aproape de FIBA 3×3 World Tour Debrecen. “Am jucat bine și am câștigat. Suntem o echipă profesionistă de baschet 3×3 și ne-am simțit excelent la București. Îi felicităm pe cei care se ocupă de acest turneu, pentru o organizare de excepție”, a declarat Vaso Aleksic, căpitanul echipei, după victoria cu 19-15 din finala cu “Școala Veche”.

Ajunși cu mașina de la Belgrad pe tradiționalele terenuri de 3 la 3 de la Universitatea Politehnică București, acolo unde în 2005 debuta aventura turneelor marca Sport Arena Streetball, “Mister D.”, “Buddha”, “Aquito” și “El Capitano” – adică “Epic Jam” – au fost imposibil de bătut. Două echipe din Serbia și una din Turcia au venit la București pentru a se duela în cadrul categoriei Open masculin cu cele mai tari echipe de 3 la 3 din România la prima etapă a Sport Arena Streetball Tour 2017. Sârbii au monopolizat un sfert de finală, câștigat de “Epic Jam” în fața celor de la “Kviki & Extra Auto”, 16-14. Interesant este că, deși s-a oprit în sferturi, a doua echipă din Serbia a reușit performanța de a avea cele mai multe puncte înscrise în competiția de la București (120, față de 119 reușite de “Epic Jam” – care a avut o victorie prin neprezentarea adversarului în grupă, și tot 119 puncte reușite de “Școala Veche”).

În semifinale, Marius Ciotlăuș a decis duelul celor mai tari echipe românești la Open masculin

“Epic Jam” a ajuns în finală după un meci tranșat net cu Choco Loco, echipă de tradiție în 3×3-ul românesc, scor 22-8. Marea bătălie s-a dat însă în semifinala cu numărul unu a categoriei. Principală favorită conform clasamentului mondial, “Școala Veche”, cu un transfer important în trei-ul de bază reprezentat de dinamovistul Marius Ciotlăuș, a trecut de echipa campionului european Cătălin Vlaicu, “Rahova’s Finest”, cu 19 – 13. Ciotlăuș a fost omul decisiv al semifinalei, cu 12 puncte marcate, însă nu a reușit să aibă o prestație similară în finala cu “Epic Jam”, acolo unde a comis greșeli care au adus aruncări suplimentare pentru adversari.

În debut de finală, “Școala Veche” a avut două minute și jumătate de vis, desprinzându-se la 7-5 pe tabelă. Sârbii au revenit însă cu serie de șapte puncte înscrise consecutiv, trecând astfel la conducere și avansând mai apoi până la +4 pe tabelă. Cu 70 de secunde înainte de final, românii reușiseră să revină în calculele victoriei: au redus deficitul la două puncte, iar Marius Ciotlăuș a avut două aruncări libere pentru a restabili egalitatea. Le-a  ratat însă pe ambele și chiar dacă mai apoi “Școala Veche” a ajuns la un punct de Epici, finalul le-a aparținut oaspeților. “Epic Jam” a câștigat astfel cele mai multe puncte în clasamentul mondial FIBA 3×3 World Rankings și are un loc asigurat la București Streetball (18-20 august, turneu de calificare pentru FIBA 3×3 World Tour Debrecen).

În total, 126 de echipe și peste 500 de jucători s-au înscris în mai puțin de o zi la Politehnica Streetball, turneul susținut de Raiffeisen Bank și organizat în weekendul 27-28 mai, pe terenurile Universității Politehnice București.

Două vicecampioane europene, mai bine decât una. Andra Haas și Sonia Ursu au adus victoria pentru “Spontaneous Team” la Open feminin

La o categorie cu doar patru echipe înscrise la start, finala a adus pe teren trei dintre jucătoarele care în 2016 câștigau pentru România argintul la Campionatul European de baschet 3×3 organizat la București. Anca Șipoș a dat primul coș al finalei, impulsionând o desprindere timpurie a cvartetului „Ra Devils”, la 3-1. Bucuria ei a fost însă scurtă, întrucât coechipierele sale din naționala de 3×3 – Sonia Ursu și Andra Haas, alături de Flori Diaconu și Ruxandra Chiș, au revenit, au egalat rapid 3-3 și au rupt echilibrul brutal pe final, după egalitatea de la 8-8, câștigând 21-14, cu un ultim coș dat de Andra Haas.

“Solo Passione” și “Babylon”, campioanele “veteranilor”

La categoria +35 feminin s-a jucat un sigur meci. “Solo Passione” a câștigat, duminică după-amiază, finala cu „Shooting Star”, scor 12-5. La masculin, categorie la care a luat startul sâmbătă dimineață și celebrul rapper DOC – alături de “Los Lobos”, “Babylon” a câștigat finala cu “Zaganu”, 12-6, podiumul fiind completat de “Make și prietenii”.

U18: “Tricolorii”, antrenament la Politehnica Streetball pentru Mondialul din China

La U18, categoria feminină a înregistrat un număr record de zece formații înscrise, iar victoria le-a revenit fetelor de la “Ananas”, după o finală de 7-5 plină de suspans în ultimele minute cu ”Belelele”, locul trei fiind adjudecat de “Golden Squad”. La masculin, “Tricolorii”, adică echipa care cel mai probabil va reprezenta România peste o lună la Mondialele de 3×3 pentru juniori din China, a câștigat finala cu “Street Devlls”, 18 -6.

În anul în care baschetul are mari șanse de a deveni disciplină olimpică, decizia finală a Comitetului Olimpic Internațional fiind așteptată în această vară, categoria cu cei mai tineri participanți – U14 – a adus  pe terenurile din Politehnică opt echipe. La feminin s-a impus “Fireball”, 12-7 în finala cu “Champions”, iar la masculin au câștigat “Barosanii Squad”, după 18-7 în ultimul act cu “Șoimii Galbeni”.

Mircea Popa, secretar general în Ministerul Tineretului și Sportului, i-a premiat pe câștigătorii de la Politehnica Streetball, turneu din cadrul circuitului național de baschet 3×3, Sport Arena Streetball Tour 2017, susținut de Raiffeisen Bank, Fitbit, Nike, Gatorade, Ursus, Kiss FM și organizat cu sprijinul Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.