Azerbaijan și Letonia merg la Jocurile Olimpice, România mai avansează un pas

Azerbaijan la feminin și Letonia la masculin și-a asigurat prezența la Jocurile Olimpice în competiția de baschet 3×3, după turneu disputat în weekend-ul trecut în Hong Kong. Succesul azerelor apropie naționala feminină a României de posibilitatea de a lupta pentru accesul la Jocurile Olimpice în ultimul turneu de calificare, cel de la Debrecen, Ungaria (16-19 mai).

Campionii olimpici en-titre, Letonia, vor putea să-și apere titlul cucerit la Tokyo după ce au trecut în ultimul act al turneului de calificare de Austria, scor 19-14. Meciul crucial a fost însă în semifinale, cu Olanda, locul 5 la Tokyo 2020 și una dintre naționalele de top din circuitul 3×3. Eroul letonilor în acel meci a fost Nauris Miezis, care a închis meciul în prelungiri cu o aruncare tipică de două puncte, pentru 15-14. El a fost desemnat și MVP-ul competiției. Miezis și Agnis Cavars au fost cei doi campioni olimpici prezenți în lotul letonilor, după ce Karlis Lasmanis a suferit o accidentare la tendonul lui Ahile.

La feminin, Azerbaijan a venit în semifinale de pe locul al doilea în grupă și a reușit să meargă până la capăt după două partide dramatice. Mai întâi a fost victoria cu Ungaria în semifinale, 21-19 și apoi succesul în prelungiri cu Polonia, scor 18-17 din meciul decisiv pentru calificare. Tiffany Hayes, jucătoare cu dubla cetățenie, SUA-Azerbaijan, și-a condus echipa către Paris 2024 cu un total de 32 de puncte. Hayes, dublă campioană în WNBA cu Atlanta Dream.

România, un pas mai aproape de turneul de calificare de la Debrecen

Succesul naționalei din Azerbaijan în competiția feminină înseamnă un pas înainte și pentru naționala feminină a României, care se află pe a doua poziție, pe lista de așteptare, potrivit clasamentului mondial de la data de 1 noiembrie 2023. Astfel, dacă următorul turneu de calificare, cel din Utsunomiya, Japonia, va fi câștigat tot de o reprezentantă a Europei, atunci România va avansa și va putea participa la ultimul turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice, cel de la Debrecen, Ungaria, din 16-19 mai.

Principalele favorite din Europa în turneul de la Utsunomiya sunt Germania și Țările de Jos, care se vor duela cu două dintre puterile mondiale din 3×3, Australia, recentă câștigătoare la FIBA 3×3 Asia Cup și Canada, câștigătoarea ultimelor două ediții ale FIBA 3×3 Women’s Series.

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.