Angel Santana: Romania este o tara importanta la nivel de 3×3

A fost comparat de Sports Illustrated cu Ilie Nastase, iar cei care au fost alaturi de el de-a lungul peripetiilor prin sezoanele trecute din baschetul 3×3 pot confirma ca nu este o comparatie exagerata. Mereu cu zambetul pe buze, mereu jovial, atat pe teren cat si in afara lui, este omul care probabil defineste cel mai bine baschetul 3×3 in acest moment: spectacol si distractie intr-un cocktail delicios, numai bun de sorbit pe „orice plaja mai putin aglomerata”. Insa cu aceeasi mimica inofensiva isi nimiceste rand pe rand adversarii si este unul dintre cei mai buni jucatori din circuitul mondial si cu siguranta unul pe care nu vrei sa-l intalnesti pe teren, dar ai face tot posibilul sa stai la aceeasi masa cu el la o bere. Nici macar adversarii nu se pot supara pe el, iar cei care il iau in serios, sfarsesc prin a fi subiectii unor povesti numai bune de un stand-up comedy. El este Angel Santana, inima echipelor Sport Arena Streetball care au jucat doua finale mondiale la rand.

Sport Arena Streetball: Se stie ca pentru tine baschetul 3×3 inseamna in primul rand distractie. Totusi, nu lipsesc nici rezultatele. Cum reusesti sa imbini atat de bine momentele bune din teren cu cele bune din afara terenului?
Angel Santana: Cred ca daca faci ce iti place cu drag, intotdeauna iese bine. De fiecare data cand ma duc la un turneu de 3×3, primul gand pe care il am este sa ma distrez la maxim cu coechipierii mei, pe teren si in afara lui. Cum spun eu, ‘we party hard, we play hard’, sau „daca vreti sa fiti barbati seara, trebuie sa fiti barbati si ziua” :):)

Ai jucat pana acum in doua turnee finale ale FIBA 3×3 World Tour. La cate vrei sa te opresti?
Cand ma vor da afara baietii de la FIBA… 😛

Romania, prin echipa care reprezinta Sport Arena Streetball, este singura tara care a participat in ambele finale mondiale de pana acum, Miami 2012 si Istanbul 2013. Care dintre cele doua parcursuri ti s-a parut mai dificil?
Amandoua parcursurile au fost grele. In drumul catre finala de la Miami am avut noroc in grupele pentru clasificare, iar pentru finala de la Istanbul am avut noroc ca ne am trezit si am jucat foarte bine cand trebuia. Tot asa cred ca intotdeauna toata echipa a vrut sa castigam si am fost destepti cand am avut nevoie. Nu numai bafta castiga meciurile, dar si talentul, efortul si un cap limpede atunci cand trebuie.

Locul sase la Miami, locul cinci la Istanbul. Crezi ca se putea mai mult?
Intotdeauna se poate mai mult, dar parerea mea este ca ne am descurcat foarte bine. Echipa noastra si la Miami si la Istanbul a fost destul de mica in talie, daca ne comparam cu alte echipe care au jucat acolo. Si numai doi dintre cei patru jucatori mai jucasem in aceeasi echipa. Eu sunt foarte multumit, si chiar cred ca performanta noastra la nivel mondial la 3×3 a fost destul de respectabila, si ne-am castigat un nume ca fiind o tara importanta la nivel de Streetball.

Si tu si Catalin Vlaicu ati fost foarte aproape de a fi numarul 1 mondial. Cand va ajunge un roman pe acea pozitie?
Eu sper ca anul asta sa fie un an bun pentru 3×3-ul din Romania la nivel mondial. Sincer mi-ar placea sa il vad pe Catalin numarul 1 mondial, chiar merita.

Daca ai fi fost pus in situatia de a juca rolul lui Mos Craciun pentru coechiperii tai de la Istanbul, Catalin Vlaicu, Catalin Bordei si Alin Spahiu, ce le-ai fi adus in dar?
O minge de baschet pentru fiecare… ca toti se plang ca nu dau foarte multe pase… :):):)

Daca ajungem si in 2014 in FIBA 3×3 World Tour Final crezi ca vine si Auras?
Ce intrebare e asta? Cum daca??? Noi normal ca vom fi acolo. Auras cred ca inca tot incearca sa ajunga in Istanbul… :):):). Serios acum, sper sa vina la urmatoarele turnee, pentru ca avem nevoie de cineva mare langa Catalin Vlaicu. Sa se simta talia noastra la turneele internationale.

Spune-ne trei dintre atuurile tale pe terenul de baschet?
Imi place ce fac si intotdeauna zambesc, chiar daca pierdem. Nu ma cert cu colegii mei de echipa si suntem o echipa si in afara terenului. Iar cel mai important stiu ca ‘the game isn’t over, till it is over’ si se poate intampla orice.

Finala World Tour 2014, e final de meci, sunteti condusi cu un punct, ai mingea. Arunci din spatele semicercului pentru victorie sau pasezi la interior pentru eventuale prelungiri?
Daca am o aruncare pe care cred ca o pot inscrie, si nu cred ca o prelungire este in favoarea noastra, arunc si-mi asum responsabilitatea. Asta e rolul meu in echipa ca jucator experimentat. Dar daca cred ca avem o sansa mai mare in prelungire, datorita desfasurarii meciului, pasez mingea in interior. Fiecare meci e diferit.

Moscova, gazda Campionatelor Mondiale de baschet 3×3 din 2014, e un oras cu amintiri placute pentru tine de la Open-ul la care ai participat in mai multe randuri. Iti doresti sa revii la Moscova in postura de component al nationalei Romaniei?
Mi-ar placea foarte mult. Este un oras super, lumea chiar iubeste 3×3 acolo, iar echipa din Romania a lasat o impresia buna de fiecare data.

Esti cunoscut pentru „trash-talk”, pentru modul în care știi să le răspunzi adversarilor care te provoacă. Povestește-ne care au fost „victimele” tale din circuitul mondial?
Asta e secret… :):):). Dupa meciuri nu port pica adversarilor, in special daca am castigat :):):). Jocul ramane in teren si chiar as putea sa ma duc sa beau o bere cu oricare dintre ei…

Un mesaj pentru adversarii tai din 2014?
Anul asta sper ca adversarii mei sa ia in considerare ca sunt gras si batran, dar chiar si asa e foarte greu sa joace impotriva echipei mele… :)))

Ai jucat baschet prin toata lumea, cum de te-ai oprit tocmai in Romania?
Am fost casatorit cu o romanca… :)))

Va fi baietelul tau un viitor star al baschetului?
Daca vrea el, de ce nu. Inca nu s-a apucat de baschet, dar sper ca la un moment dat sa inceapa.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.