Hoop it Up – baschet in cea mai pura forma

Daca Sport Arena Streetball sarbatoreste in acest an cel de-al zecelea sezon, fratele mai mare de peste ocean, Hoop it Up, aniverseaza cel de-al 25-lea sezon. Din acest an popularele turnee Hoop it Up sunt FIBA Endorsed iar Sport Arena contribuie in acest zile la realizarea tranzitiei catre reglementarile pe care le presupune circuitul mondial de baschet 3×3 organizat de federatia internationala. Ce inseamna Hoop it Up puteti citi mai jos intr-un material realizat chiar de la unul dintre turneele americane.

Albuquerque, New Mexico. E putin peste ora 08.00 dimineata. Nu adie nicio pala de vant iar linistea este tulburata doar de cateva baloane cu aer cald care se pregatesc sa aterizeze pe un camp alaturat. Pe aproape un kilometru stau insirate 45 de panouri de baschet, reprezentand tot atatea terenuri gata sa-si primeasca gladiatorii. Scena e pregatita pentru unul dintre cele 30 de turnee Hoop it Up din sezonul aniversar, cu numarul 25, al celei mai populare competitii de baschet 3×3 din Statele Unite.

In nici 45 de minute locul forfoteste de lume, desi primele meciuri incep abia la ora 10.00. Ca la orice spectacol adevarat, se vine din timp. Si nu pentru a prinde locurile cele mai bune ci pur si simplu pentru a trai atmosfera. Un turneu Hoop it Up e ca o zi de picnic. Corturi, sezlonguri, lazi frigorifice, tot arsenalul pentru a te feri de soarele arzator al desertului si de a urmari baschetul in cea mai pura forma a lui.

Baschetul trait cu scrasnete din dinti, pe asfaltul fierbinte, in care tot ce conteaza este sa-ti umilesti adversarul direct, sa-l pui in genunchi, sa-i infigi o aruncare chiar printre ochi. Nici macar victoria finala nu este sarbatorita mai tare decat un dunk peste om sau un crossover care-i lasa zdrelituri pe genunchi omului din fata ta.

Aproape 300 de echipe, impartite in 20 de categorii, se bat pentru locul 1. Atat. Nu exista altceva decat placheta de campion, numai buna de agatat acasa pe perete. Chiar daca organizatorii acorda si o placheta pentru finalisti, putini vin sa o ridice.

Iar pentru ca jocul sa fie echilibrat, categoriile sunt nu numai pe varste – la juniori chiar din an in an – dar si pe inaltime. Adultii au categorii de peste 1.80 inaltime si de sub 1.80 inaltime, ceea ce face ca disputele sa fie si mai aprige.

“Venim cu familia de 20 de ani la turneele Hoop it Up. Tatal meu m-a adus prima oara cand aveam 12 ani, iar acum este pentru prima oara cand vin cu baiatul meu”, spune Shane, in jurul caruia alearga un micut de 4-5 ani, cu tricoul oficial al turneului trecandu-i de genunchi.

Spiritul de competitie este singurul care ii face pe oameni sa revina an de an. Nu exista premii, ci doar mandria ca pentru un an de zile sa stii ca esti campionul turneului Hoop it Up care a avut loc in zona ta.

Dincolo de atmosfera si de baschet, Hoop it Up este un business. Echipele trebuie sa plateasca intre 140 si 200 de dolari pentru inscriere, in functie de categorie, iar accesul fanilor in zona in care se disputa turneul costa 5 dolari. In plus, devenit deja un brand, Hoop it Up isi rotunjeste veniturile si prin merchandising, tricourile, mingile, echipamentele de joc fiind la mare cautare.

Turneul de la Albuquerque este unul dintre cele mai mari din acest an, insa nu se compara cu ceea ce se intampla in anii de glorie ai competitiei. “Acum 10-15 ani aveam o medie de 800 de echipe per turneu. Aveam turnee cu 1000-1500 de echipe, iar cele mai mari aveau peste 2500 de echipe. In ultima vreme insa de-a lungul verii se organizeaza foarte multe ligi de vara, de baschet 5×5 si ne-am cam pierdut clientii”, spune Dan Cramer, director in cadrul North American Sports Group, compania care organizeaza Hoop it Up.

Din acest an turneele Hoop it Up sunt FIBA Endorsed, cele doua entitati semnand un parteneriat in acest sens, iar jucatorii se inregistreaza in competitie prin intermediul 3x3planet.com. Categoriile de elita, atat la seniori cat si la juniori sunt organizate in colaborare cu USA Basketball, cele mai bune echipe urmand sa se califice pentru trialurile nationale in urma carora sunt alese echipele care reprezinta Statele Unite in competitiile 3×3 mondiale.

Drumul din strada catre scena mondiala este deschis acum si pentru jucatorii americani, iar organizatorii Hoop it Up spera ca acest sistem competitional, care le ofera jucatorilor posibilitatea sa ajunga pana in circuitul mondial, sa atraga din nou oamenii catre traditionalele turnee din Statele Unite.

 

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.