Sânge românesc + sistem american = Viitorul superstar al baschetului feminin mondial

În vremurile tulburi care prevesteau evenimentele din 1989 mulți români ajunși la capătul răbdării au forțat evadarea dintr-un regim care ajunsese insuportabil. În acea perioadă Dan Ionescu pleca în căutarea visului american, lăsându-și acasă soția și primul copil născut.

Înființa în California o companie de transport cu limuzine. Soția sa, Liliana și Andrei, primul băiat al familiei, aveau să ajungă în SUA în 1995. În 1997 familia se mărea cu doi gemeni, un băiat și o fată, Edward și Sabrina. Cam pe la trei ani, cei doi gemeni făceau prima oară cunoștință cu mingea de baschet și de aici se năștea o rivalitate de temut. Și, așa cum reiese din materialul de mai jos realizat de espn.com, nu se știe încă care este cel mai bun! :):):)

 

Știm sigur însă cine este cel mai cunoscut. Sabrina Ionescu, o jucătoare cu sânge românesc, născută în Statele Unite, care evoluează în prezent pentru Oregon University este pe cale să devină un superstar în baschetul mondial.

Sabrina a reușit recent o performanță care o așază într-o categoriei a ei, proprie și personală, din istoria baschetului universitar american, cu peste 2000 de puncte, peste 1000 de recuperări și peste 1000 de pase decisive în carieră. Este primul sportiv/sportivă care reușește aceste cifre în cariera universitară, în prima divizie a NCAA.

Meciul în care Sabrina a pătruns în cartea recordurilor NCAA a avut o încărcătură emoțională uriașă, după ce, în aceeași zi, cu doar câteva ore înainte de meci, jucătoarea celor de la Oregon University a vorbit la evenimentul de comemorare a lui Kobe Bryant. Cei doi erau foarte buni prieteni, Kobe fiind unul dintre mentorii săi, în timp ce Sabrina începuse să lucreze îndeaproape cu Gianna, fiica superstarului american, care a pierit alături de el în accidentul de elicopter.

Tânăra jucătoare, care a evoluat pentru naționalele de juniori ale Statelor Unite, și-a construit cariera și renumele în NCAA având aceeași “mamba mentality” ca mentorul său. Este deja considerată una dintre cele mai mari sportive care a jucat vreodată în NCAA și este apreciată de toată lumea atât pentru determinarea și pasiunea pe care o arată pe teren cât și pentru modestia și echilibrul pe care le arată în afara terenului.

Sabrina nu ascunde nicio clipă originile sale românești, atât pe conturile de social media cât și prin faptul că stăpânește destul de bine limba română și este bucuroasă să o folosească ori de câte ori are ocazia.

Ionescu a impresionat anul trecut prin faptul că deși era eligibilă pentru a intra în draft-ul WNBA, a ales să revină pentru a juca și în ultimul sezon din NCAA alături de Oregon, cu care va încerca să cucerească titlul în apropiatul March Madness, celebru turneu final al campionatului universitar american.

Într-o perioadă în care majoritatea sportivilor abia așteaptă să treacă la profesionism pentru a debloca accesul la salariile consistente și la contractele de publicitate, Sabrina a riscat totul pentru criteriul sportiv. Posibilitatea unei accidentări, presiunea asupra sa, având în vedere că Oregon va porni favorită, nimic nu a contat. “Am de terminat o treabă” și-a motivat alegerea într-un articol din Players Tribune, publicația online care găzduiește periodic articole semnate de superstarurile din sportul mondial.

Da, tânăra jucătoare americană este acolo, în discuția despre superstaruri. Ionescu este principala favorită la prima poziție în draft-ul WNBA din acest an și va ajunge probabil la New York Liberty, echipa care deține prima alegere. Va juca în cea mai mare piață din sportul profesionist american, acolo unde de multe ori marketingul bate orice performanță sportivă.

Iar contractul cu Nike o așteaptă după colt. Va fi o surpriză dacă gigantul industriei de echipament sportiv nu o va semna. Vorbim despre o jucătoare a universității Oregon, acolo unde se află sediul central al Nike Inc.,  vorbim despre faptul că Nike are de refăcut o imagine în implicarea sa în sportul feminin, după scandalul Oregon Project și punctual vorbim despre faptul că în 24 de ore de la punerea în vânzare, stocul de maiouri cu numărul 20 de la Oregon a fost sold-out. Desigur, deocamdată Sabrina nu are nimic de câștigat din asta, pentru că nu are dreptul să primească bani, dar gândiți-vă ce impact va avea într-un oraș ca New York.

O statistică recentă, dintr-un ziar local, preluată și de espn.com dezvăluia faptul că de când Sabrina și colegele sale de generație din ultimul an au intrat la Oregon, numărul spectatorilor la meciurile de acasă a crescut constant. De la medii de 2500 de spectatori la meciurile de acasă s-a ajuns în acest ultim sezon la medii de peste 10.500 de spectatori pe teren propriu.

Sabrina a evoluat pentru naționalele SUA, chiar și în competițiile de baschet 3×3, fiind prezentă cu naționala americană la FIBA 3×3 World Cup 2018, în Filipine, unde SUA a ocupat locul cinci. În 2014 a fost campioană mondială de baschet la junioare însă printre performanțele sale incredibile se numără chiar o victorie împotriva naționalei americane de senioare condusă de legendele Diana Taurasi și Sue Bird. Sabrina și-a condus echipa, Oregon University către un success istoric, doar al doilea din istoria confruntărilor dintre selecționata de senioare și cea universitară din baschetul American. USA Basketball avea un record de 43-1 și nu mai pierduse din 2014 în tradiționalul meci dintre cele două selecționate.

Acum 30 ani în viața familiei Ionescu erau multe incertitudini. Acum însă, în 2020, există cel puțin un lucru sigur. Sângele românesc și sistemul american au dezvoltat viitorul superstar al baschetului mondial.

 

Sabrina Ionescu – carte de vizită

Data nașterii: 6 decembrie 1997

Locul nașterii: Walnut Creek, California

Înălțime: 1,80 metri

Post: Conducător de joc

 

Performanțe:

Premiul John R. Wooden (2019)

Premiul Wade (2019)

Jucătoarea anului în Conferința Pac-12 (2018, 2019)

Premiul Nancy Lieberman (2018, 2019)

Cea mai bună debutantă a anului (2017)

Recordul pentru cele mai multe triple-doubles în NCAA: 26

Campioană mondială de junioare cu SUA (2014)

Evoluează pentru naționalele SUA (5la5 și 3×3)

 

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.