Din Finala World Tour 2017, cu Top în echipă, Elveția visează acum la topul European

Outsider în Grupa B, alături de puternicele cvartete ale Sloveniei și Franței, alcătuite din jucători obișnuiți cu prezențele în World Tour și rezultatele mari, Elveția are nevoie de multă șansă pentru a smulge o primă victorie la o ediție FIBA 3×3 Europe Cup.

Cu un jucător al cărui nume este predestinat pentru… Top, Elveția are și câteva argumente în istoricul recent. Beneficiind de faptul că o etapă de World Tour se desfășoară chiar la Lausanne, trei dintre jucătorii care vor evolua la Circul Metropolitan București în weekendul 14-16 septembrie au obținut, cu un loc doi pe teren propriu, un bilet pentru Finala World Tour din 2017, de la Beijing.

Marco Lehmann, #1 în 3×3-ul elvețian, a terminat împreună cu Westher Molteni și Gilles Martin pe un onorant loc 7, avansând în sferturi dintr-o grupă cu Ljubljana și Belgrad. Constanța nu este însă un punct forte al elvețienilor, mărturie stând faptul că au încheiat ediția 2018 a Challenger-ului de la București pe locul 11, dar apoi, la două săptămâni distanță, au obținut un loc 4 la Lausanne – în etapa World Tour 2018.

Lehmann din baschet evoluează pentru o echipă de prim eșalon din Lucerna, fiind top-scorer-ul elvețian al campionatului. La fel ca și în cazul altor jucători ai unor țări în care baschetul 5×5 nu oferă posibilitatea de a atinge visul olimpic, 3×3-ul a devenit o prioritate pentru Marco Lehmann, în speranța unei posibile deplasări la Tokyo 2020. Fiul unei foste jucătoare de baschet, Lehmann “a crescut în zgomotul sirenelor tabelelor de baschet și a făcut primii pași chiar în sala din Zurich”, după cum notează Luzerner Zeitung. Ca și alți copii de sportivi, microbul disciplinei părintelui s-a întipărit adânc în ADN-ul micului Marco, acesta fiind dezamăgit de orice alt sport încercat – fie că a fost tenis de masă, fie că a fost polo. Student, în paralel, al Facultății de Arhitectură, Lehmann ar putea cu ușurință să aranjeze un decor verde inedit în jurul terenului de baschet pe care mai apoi să evolueze, cu deja celebrele sale trasoare de la distanță către inelul coșului de baschet.

Trio-ului prezent la Finala World Tour i se alătură Badara Top, un sportiv carismatic, care a făcut pasul destul de târziu din ligile inferioare spre primul eșalon valoric din Țara Cantoanelor.

Cel mai bun jucător în clasamentul individual: Marco Lehmann, locul 63

Rezultate la CE de baschet 3×3: locul 14 în 2014, locul 9 în 2017

 Jucători: Marco Lehmann (24 ani, 1,86 m), Westher Molteni (31 ani, 1,98 m), Badara Top (29 ani, 1,97 m) și Gilles Martin (28 ani, 1,75 m)

Grupa B, alături de Slovenia și Franța

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.